בשל שינוי האקלים - ארה"ב תעתיק כפר באלסקה ממקומו
עליית פני האוקיינוס מאיימת על תושבי הכפר קיוואלינה. הממשל האמריקאי הצהיר שיפעל להצלתם, אך לא הקצה לכך מספיק תקציב
הממשל האמריקאי מתכנן להעתיק ממקומו כפר באלסקה על תושביו - על כך דיווח אתמול ה"וושינגטון פוסט". שינוי האקלים הביא לעליית פני האוקיינוס הצפוני שלחופיו נמצא הכפר קיוואלינה, ותושביו נמצאים בסכנה מתמדת מהגאות החזקה שמאיימת להציף את הכפר. כאמור, בהיעדר פתרונות אחרים, החלו שלטונות ארה"ב לתכנן את העתקת הכפר על יושביו למקום אחר.
- המדינה השלישית בארה"ב המתירה שימוש במריחואנה: אלסקה
- BP תשלם קנס של 25 מיליון דולר על דליפת נפט באלסקה ב-2006
- אורמת תבצע קידוחים באלסקה לאיתור אנרגיה גיאותרמית
לכפר, שיושב על רצועת אדמה צרה בצפון אלסקה לחופי הים הצ'וקצ'י, אין גישה יבשתית והדרך היחידה להגיע אליו היא בעזרת נמל התעופה הקטן שנמצא בסמוך.
בשנים האחרונות, השלווה הפסטוראלית של תושבי הכפר, שמרביתם ילידים משבט איניופיאט, מופרת על ידי ההשלכות של שינויי האקלים. מדף הקרח, שעליו עסקו התושבים בציד לוויתנים, נהיה כה דק עד שדריכה עליו מהווה סכנה. ואולם, האיום האמיתי מגיע מהתגברות הגלים, שמצמצמים את היבשה, ומאיימים לשטוף את הכפר על יושביו אל תוך הים.
הצימצום בשטח היבשתי הפך את חייהם של התושבים לגיהנום. בית הקברות של הכפר כבר נחפר והוזז, רגע לפני שהשטח הוצף. המשפחות שגרו בבתים הקרובים לקו החוף, נטשו אותם ועברו להצטופף ביחד עם משפחות אחרות בבתים בטוחים יותר. לדברי אחד התושבים, הצפיפות לעיתים מגיעה גם ל־10 נפשות בבית אחד.
לתושבים ולרשויות ברור שהפתרון היחיד הוא הזזת הכפר, אך שאלת הביצוע והעלות נותרה פתוחה. בהיעדר פתרון, מתקיים כעת קרב תקשורתי, משפטי ופוליטי בין הצדדים. לא מעט ארגונים סביבתיים נרתמו לנושא ומתקיים קמפיין אינטרנטי שנועד להפעיל לחץ על הרשויות, וכן לגייס כספים לטובת המעבר.
"יש פה שורה ארוכה של מבנים ותשתיות שאותם צריכה להזיז הממשלה", אומרת חברת מועצת הכפר וחברה בצוות החירום לתמודדות עם איום ההצפה, קולין סוואן. "היינו שמחים להתפנות עכשיו בצורה מסודרת, ולא לברוח בהמשך, רגע לפני שיהיה מאוחר מידי", היא מוסיפה.
ואולם, הבעיה שעימה מתמודדים תושבי קיוואלינה היא אמנם דחופה, אך איננה ייחודית. על פי הערכות המומחים הסביבתיים, כפרים נוספים ואף עיירות המצויות לחופי האוקיינוס באזור צפויים להיות במצב דומה בתוך מספר שנים.
לכן, ממשלת ארה"ב לוקחת את הנושא ברצינות רבה. שרת הפנים האמריקאית, סאלי ג'וול, ביקרה בכפר בשבוע שעבר, הזדעדזעה מהסיפורים והבטיחה לפעול להזזת הכפר. עד שיימצא פתרון, הממשל הזעיק את חיל ההנדסה האמריקאי כדי לבנות חומה שתגן על הכפר מפני הגאות.
לכן, נשיא ארה"ב ברק אובמה הקצה לאחרונה סכום של 50.4 מיליון דולר לטובת קהילות באלסקה שנמצאות בסכנה עקב השלכות שינוי האקלים. ואולם, לפי הערכות, ההעתקה של קיוואלינה לבדו למקום חדש יעלה יותר מ־400 מיליון דולר.
יתרה מכך, גם הצעתו זו של אובמה כלל לא בטוח שתגיע ליעדה, משום שעליה לעבור את אישורו של הקונגרס, הנשלט על ידי הרפובליקנים שלא ממש מתלהבים מהעברות כספים לנושאים סביבתיים. הנושא נמצא כעת במרכז הויכוח בין הרפובליקנים לדמוקרטים, כאשר הראשונים טוענים שהתקציב מיותר משום שהוא ממילא לא יספיק כדי לממן את המעבר, והאחרונים טוענים שלכל הפחות הוא ישמש כדי למגן את האוכלוסייה מפני הסכנות.