$
תעשייה ופיננסים

ג'יי.פי מורגן יקפיץ את העמלות על פיקדונות עסקיים גדולים

הלקוחות צפויים למשוך כ-100 מיליארד דולר מהפיקדונות בעקבות המהלך. במקביל מתכנן הבנק תוכנית התייעלות רחבת היקף

שירות כלכליסט 20:0525.02.15

ג'יי.פי מורגן צ'ייס הודיע על תוכנית התייעלות רחבת היקף, במסגרתה הוא יקצץ 2.8 מיליארד דולר בהוצאותיו עד 2017. הבנק מתכוון לסגור 300 מסניפיו המסחריים בשנתיים הקרובות, השקולים ל־5% מסניפיו. ב־2015 מקווה הבנק להפחית את הוצאותיו עד ל־57 מיליארד דולר, בהשוואה ל־58.4 מיליארד דולר ב־2014. ג'יי.פי מורגן הוא הבנק האמריקאי הגדול ביותר לפי שווי נכסיו, שמגיע ל־22 טריליון דולר.

 

כחלק מהמהלך לסגירת הסניפים הבנק ימשיך להרחיב את שירותי הבנקאות הדיגיטליים שלו על חשבון העסקת פקידים בשר ודם. במקביל מתכוון הבנק לעבות את שירותי הייעוץ ללקוחות אמידים.

 

 צילום: בלומברג

 

נוסף על השינויים המבניים, הבנק הכריז על מהלך להקטנת היקף הפיקדונות שבו, בעקבות כללים חדשים של הפדרל ריזרב האמריקאי. הכללים החדשים שנכנסו לתוקף בספטמבר האחרון, מטילים עונש על בנקים שמחזיקים פקדונות גדולים ללא ביטוח.

 

הכללים החדשים מתייחסים באופן שונה לסוגים שונים של פיקדונות, בהתאם לסבירות שהלקוחות ימשכו אותם בזמן משבר כלכלי חמור. פיקדונות של לקוחות ממגזר הקמעונאות, למשל, מכוסים בביטוח של ממשלת ארה"ב ולכן הם נחשבים כפיקדונות בסיכון נמוך. מסיבה זו הבנקים נדרשים להחזיק ברזרבות הון של 3% ביחס להיקף הפיקדונות מסוג זה. במקרה של פיקדונות תאגידיים, לעומת זאת, הבנקים נדרשים להחזיק רזרבות הון של 40%. ג'יי.פי מורגן מעריך כי לקוחותיו צפויים למשוך כ־100 מיליארד דולר מחשבונותיהם בעקבות המהלך.

 

גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן צילום: בלומברג

 

לדברי סמנכ"לית הכספים של ג'יי.פי מורגן מריאן לייק, היקף הפיקדונות הלא הפעילים בבנק מגיע ל־200 מיליארד דולר מתוך 390 מיליארד דולר בפיקדונות שמחזיקים בבנק מוסדות פיננסיים. הפיקדונות הלא פעילים "מספקים רווח זניח לבנק ולא מועילים לרמת הנזילות שלו". לייק דיברה שלשום בלילה בכנס בעלי המניות השנתי של ג'יי.פי מורגן בניו יורק.

 

במסגרת המדיניות החדשה של ג'יי.פי מורגן קרנות גידור וקרנות השקעה פרטיות יאלצו להמיר את המזומן שהם מחזיקים בפיקדונות בבנק במוצרים אחרים שהוא מציע. אם הן יחליטו שלא לעשות זאת, יהיה עליהם להעביר את הכספים לבנק אחר.

 

בג'יי.פי מורגן הסבירו כי הם אינם מודאגים מפגיעה של המדיניות החדשה בעסקי הבנק. "מנסיוני, לקוחות יודעים שאנו עושים זאת כי אין לנו ברירה", אמר מנהל חטיבת בנקאות ההשקעות דניאל פינטו. "נעבוד איתם כדי למצוא את הדרך הטובה ביותר להעביר את הכספים מהפיקדונות. אחרי הכול, אנחנו לא הבנק היחיד בעולם".

 

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון ניצל את כנס מחזיקי המניות כדי לדחות את הקריאות לפיצול הבנק, שלטענת פוליטיקאים, רגולטורים ואנליסטים הוא גדול מדי. "אני לא רוצה לוותר על העמדה שיש לנו בבנקאות ההשקעות בשביל אף אחד", הצהיר דיימון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x