דו"ח האו"ם: שינוי האקלים יעלה 100 מיליארד דולר בשנה
במסמך המקיף ביותר בשבע השנים האחרונות העריך פאנל האקלים של האו"ם את עלויות ההתמודדות עם השלכות התחממות כדור הארץ
הפאנל הבין־ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC) של האו"ם יפרסם היום דו"ח מקיף שמעריך כי ההתמודדות עם שינוי האקלים תעלה עד 100 מיליארד דולר בשנה. הדו"ח הוא המסמך המקיף ביותר על שינוי האקלים שחובר במהלך שבע השנים האחרונות. העבודה עליו ארכה ארבע שנים והשתתפו בה 300 חוקרים מ־70 מדינות.
- התפקיד החדש של בלומברג: שליח האו"ם לשינויי אקלים
- "מדינות רבות כל כך הציעו מעט כל כך לקורבנות של שינוי האקלים"
- שליש מהתמ"ג העולמי בסיכון גבוה לפגיעה משינויי אקלים
הדו"ח, שכותרתו "שינוי אקלים 2014: השלכות, התאמות וחשיפה", הוא השני מתוך שלושה מסמכים רחבי היקף של ה־IPCC. המסמך הקודם והראשון בסדרה, שהתפרסם בספטמבר אשתקד, פסק כי "ישנה סבירות גבוהה מאוד ששינוי האקלים הוא תוצאה של פעילות אנושית". המסמך השלישי עתיד להתפרסם ב־13 באפריל, ובאוקטובר השנה יפרסם הפאנל הבין־ממשלתי סיכום של עיקרי שלושת הדו"חות.
הממצאים שנחשפים בדו"חות ה־IPCC עתידים לסייע לגיבוש אמנת אקלים חדשה בין המדינות החברות באו"ם עד שנת 2015.
טון מעורר מחלוקת
בדו"ח הנוכחי העריכו החוקרים שהתחממות של 2.5 מעלות צלזיוס מעל לרמות של העידן הטרום־תעשייתי - כלומר מעל לטמפרטורות הממוצעות שנמדדו ב־1880 - תפגע באופן חמור ביבולי החיטה, התירס והאורז, ותביא לצמצום של 2% בתמ"ג העולמי בעשורים הקרובים. הטמפרטורות הממוצעות בשנים האחרונות כבר גבוהות ב־0.85 מעלות צלזיוס בהשוואה לטמפרטורות הממוצעות שהיו נקודות ההתייחסות של החוקרים.
אף שהחוקרים ציינו שקשה לקבוע את מחיר ההתמודדות עם הבעיות שיביא משבר היבולים, הם העריכו כי מדובר בסכום שנע בין 70 מיליארד ל־100 מיליארד דולר מדי שנה, רק במדינות המתפתחות.
מחברי הדו"ח מציינים כי הימנעות מהתמודדות עם השלכות שינוי האקלים תביא לעלייה חדה מהצפוי בטמפרטורות הממוצעות, ולכן גם להשלכות חמורות יותר שאותן קשה להעריך. פרסום הדו"ח בא לאחר ועידה של ה־IPCC שנערכה בשבוע שעבר בעיר יוקוהמה שביפן, ובמהלכה נחשפו עיקריו.
הטון של הדברים הכתובים בו עורר חילוקי דעות עוד בטרם הפרסום, והביא לכך שאחד החוקרים הבכירים, פרופסור ריצ'רד טול מאוניברסיטת סאסקס שבאנגליה, דרש ששמו יוסר מרשימת המחברים של הדו"ח.
הסיבה לדרישתו של פרופסור טול היא הלך רוח היסטרי מדי, לטעמו, של הדו"ח. זו לא הפעם הראשונה שה־IPCC, שהוא הגוף הבינלאומי החשוב ביותר שעוסק במאבק בשינוי האקלים, זוכה לביקורת מסוג זה. ב־2007 פרסם הפאנל דו"ח שהזהיר כי הקרחונים בהרי ההימלאיה יימסו עד שנת 2035 אם תמשיך התחממות כדור הארץ בקצב הנוכחי. הטענה הזו נתקלה בביקורת חריפה מצד חוקרי אקלים בולטים, וה־IPCC חזר מההצהרה בסופו של דבר.
כעת טוען טול שהדו"ח הנוכחי אינו מבדיל בין עיקר וטפל. בראיון שערך עמו "פייננשל טיימס", הוא מתייחס להערה שמופיעה בו ולפיה "אנשים באזורי עימות חשופים יותר לשינויי אקלים", ומכנה אותה "טיפשית".
"אנשים בסוריה אולי חשופים להשלכות של שינוי אקלים, אבל קשה לי להאמין שזה נמצא בעדיפות עליונה מבחינתם", אמר טול, "כשקוראים את הדו"ח אפשר לחשוב ששינוי האקלים הוא הדאגה הגדולה ביותר שיש כיום, אבל זה לא נכון בכלל".
התקדמות קטנה בלבד
מנגד, עמיתו של טול לחיבור הדו"ח, בוב וורד מבית הספר לכלכלה של לונדון (LSE), מסביר ש"טול טועה כאשר הוא מגדיר את הדו"ח כהיסטרי, מכיוון שהוא בסך הכל מאגד מידע ממחקרים קיימים. הוא מאמין שהסיכונים שטומן בחובו שינוי האקלים הם קטנים, אבל הוא כמעט לבד בדעה הזו". וורד טען גם כי המחקרים של טול שנכללו בדו"ח רצופים טעויות, שהביאו אותו להערכת חסר של הנזק הכלכלי שנגרם משינוי האקלים.
ביקורת נוספת על הדו"ח באה דווקא מכיוון אחר. לטענת חלק מהחוקרים, במסמך חסרה התייחסות למצב שבו התחממות כדור הארץ תהיה גדולה מ־2.5 מעלות צלזיוס.
הכלכלן וויליאם נורדהאוס מאוניברסיטת ייל אמר לסוכנות הידיעות בלומברג כי "בשנים האחרונות נעשתה התקדמות קטנה בלבד בהערכה של נזקי התחממות קשה ולא צפויה של כדור הארץ". עם זאת, נורדהאוס ציין ש"המחיר של טיפול ביעדי אקלים הגיוניים עשוי להיות קטן יחסית, זאת אם הוא ייעשה ביעילות וישתתפו בו מרבית מדינות העולם".