$
כלכלה ומדיניות

פלישה לילית: רוסיה מזרימה כוחות לקרים

חרי הכיבוש השקט של חצי האי פוטין מבצר את שליטתו שם, ומזרים הלילה דרך הים משאיות עמוסות חיילים לאוקראינה. מוקדם יותר השתלטו כוחותיו על טרמינל ימי חשוב. דיון חירום במועצת הביטחון: ארה"ב - "אין תירוץ לפלישה", רוסיה - "ינוקוביץ' ביקש שנשלח כוחות"

ynet 23:4503.03.14
צבא רוסיה הזרים הלילה (יום ב') חיילים רבים נוספים לחצי האי קרים באמצעות מעבורת, אחרי שהשתלט על טרמינל ימי של משמר הגבול האוקראיני בחצי האי קרים. כך טוענת אוקראינה. לפי דיווחים המגיעים מחצי האי קרים, הכוחות הרוסיים הקיפו את הטרמינל במשך כמה ימים, אבל רק היום השתלטו עליו, והערב הם החלו לפרוק משאיות עמוסות בחיילים שהובאו במעבורת.

 

ממש במקביל החל במועצת הביטחון של האו"ם דיון חירום בדלתות פתוחות בנוגע למשבר בחצי האי קרים. שגרירת ארצות הברית, סמנתה פאוור, אמרה בדיון כי אין שום ראיה לכך שלתושבים דוברי הרוסית של חצי האי קרים נשקפת סכנה כלשהי. רוסיה הצהירה בימים האחרונים כי הסיבה להשתלטות שלה על חצי האי קרים היא דאגה לרוסים שגרים בו ושמהווים רוב באזור, וטענה שהם סובלים מהתנכלויות מהשלטון המרכזי החדש בקייב, בעקבות הדחתו של נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'.

 

מנגד, שגריר רוסיה לאו"ם ויטלי צ'ורקין אמר בישיבת מועצת הביטחון כי הנשיא המודח של אוקראינה ינוקוביץ', בן בריתו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, שלח לפוטין מכתב שבו ביקש ממנו להשתמש בכוח צבאי רוסי באוקראינה. בכך מבקש צ'ורקין להכשיר את המהלך הרוסי, משום שרוסיה רואה בהדחת ינוקוביץ' הפיכה ובשלטון החדש בקייב בלתי-לגיטימי.

 

מוקדם יותר הערב, בפגישה עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בבית הלבן, אמר נשיא ארה"ב ברק אובמה: "רוסיה בצד הלא נכון של ההיסטוריה. עם הזמן, מעשיה של רוסיה יגבו ממנה מחיר. הצעדים שהיא נקטה הם עבירה על החוק הבינלאומי. רוסיה אינה יכולה להציב חיילים על אדמת אוקראינה ולהפר את החוק הבינלאומי מבלי להיענש".

 

חיילים רוסים בחצי האי קרים חיילים רוסים בחצי האי קרים צילום: רויטרס

בתוך כך, שרי החוץ של האיחוד האירופי שנפגשו הערב בבריסל איימו גם הם בסנקציות של אירופה על מוסקבה אם רוסיה לא תסיג את כוחותיה מאוקראינה. הם לא סיכמו על דד-ליין או על פרטי צעדי הענישה שעשויים להינקט נגד מוסקבה, אבל מנהיגי האיחוד יקיימו ועידת פסגה ביום חמישי וייתכן ששם הם יקבלו החלטות נוספות.

 

רדוסלב סיקורסקי, שר החוץ של פולין המגלה מעורבות משמעותית במשבר בין רוסיה לבין שכנתה של פולין אוקראינה, אמר: "האיחוד האירופי יבחן מחדש את היחסים שלו עם רוסיה אם לא תהיה הרגעה של המתיחות". צעד ענישה אפשרי אחד שהוזכר על ידי שרי האיחוד אחרי פגישתם היה השעיית השיחות על נושאי ויזה עם רוסיה.

 

רוסיה והאיחוד האירופי דנים מאז 2007 בשיתוף פעולה בנושאי אשרות כניסה, ורוסיה מעוניינת לקבל מעמד של מדינה שאזרחיה אינם זקוקים לוויזה כדי לנסוע למדינות האיחוד האירופי. מדובר בנושא שעולה על הפרק כמעט בכל פגישה בין מוסקבה לבריסל. השרים האירופים שוקלים גם את האפשרות של הטלת אמברגו נשק על רוסיה, אולם אחרי כמה שעות של שיחות הם לא קיבלו החלטה בנושא. כמה מדינות הביעו הסתייגויות.

 

רוסיה היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של האיחוד האירופי אחרי ארצות הברית וסין, ובשנת 2012 ייצאה לאיחוד האירופי סחורות בשווי כ-170 מיליארד דולר. היא גם ספקית האנרגיה העצמאית החשובה ביותר של האיחוד האירופי, ואחראית ליותר מרבע מצריכת הנפט והגז של מדינות האיחוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x