אובמה בנאום מצב האומה: "אטיל וטו על סנקציות על איראן"
הנשיא האמריקני הבהיר בנאום מצב האומה השנתי כי ינצל את סמכותו וימנע מהקונגרס להטיל סנקציות חדשות על טהרן. את ישראל הזכיר פעמיים ולרפובליקנים אמר כי לא ייכנע לסחטנות: לא רוצים לשתף פעולה? לא צריך
- אובמה: להפסיק השליטה הממשלתית במידע על מאות מיליוני שיחות טלפון
- לאובמה יש שקט עד אוקטובר: הסנאט אישר תקציב הוצאות בסך 1.1 טריליון דולר
- רוחאני בדאבוס: "איראן רוצה שת"פ כלכלי עם כל העולם, אך לא עם ישראל"
הצינה ששוררת מחוץ לבניין הקפיטול הורגשה במהלך הנאום של אובמה גם בתוך הבניין עצמו, במיוחד מכיוון האגף השמרני באולם. פעמיים במהלך הנאום הצליח אובמה לגרום לנציגי שתי המפלגות לעמוד על רגליהם ולמחוא כפיים - כשהזכיר את ההכרה במדינת ישראל כמדינה יהודית וכשחזר והבהיר שלא ייתן לאיראן לפתח נשק גרעיני, בכל מחיר.
ישראל הוזכרה בנאום פעמיים, כמו גם הפלסטינים, ואיראן עשר פעמים - אולם עיקר דבריו של הנשיא הוקדשו לנושאי פנים. הנאום השנתי על מצב האומה שימש עבור אובמה במה להושטת יד לשיתוף פעולה, אבל כלל גם איום בפעולה תוך ניצול מרבי של כוחו הנשיאותי להנפקת שורת צווים בתחומי תעסוקה, חינוך, אנרגיה ושוויון לנשים ולקהילת הלהט"ב.
כבר הלילה הפיץ אובמה לתקשורת רשימה של צווים שבכוונתו לחתום עליהם בשנה הקרובה, אם לא יזכה לשיתוף פעולה מצד בית הנבחרים הנשלט על ידי הרפובליקנים. הראשון שבהם יהיה הוראה על העלאת שכר המינימום מ-7.25 דולר לשעה ל-10.10 דולר לשעה.
"אמריקה לא יכולה לחכות וכך גם אני", הסביר הנשיא. "אפילו בעיצומו של שיקום כלכלי, יותר מדי אמריקנים עובדים רק כדי לשרוד. יותר מדי לא עובדים בכלל. כך שבכל מקום שבו אני יכול לנקוט צעדים בלי חקיקה כדי להגביר את ההזדמנויות שמוענקות למשפחות אמריקניות, זה מה שאני מתכוון לעשות".
אחרי המכשולים הרבים שהעמידו בפניו הרפובליקנים ב-2013, הוא קרא הלילה לחברי הקונגרס "בואו נפעל יחד בשנה הזו. זה מה שמרבית האמריקנים רוצים מכולנו כאן - שנתמקד בחיים שלהם, בתקוות שלהם ובשאיפות שלהם. מה שמאחד את אזרחי האומה הזו, ללא הבדל של גזע, דת או מפלגה, צעירים וזקנים, עשירים ועניים, זו האמונה הפשוטה והעמוקה של הזדמנות לכול - אומה שאם אתה עובד בה קשה ולוקח אחריות, אתה יכול להתקדם".
"דיברנו עם ברה"מ, נצליח גם עם איראן"
בהתייחסו לפעילות של ארה"ב בעולם, שיבח הנשיא את הדיפלומטיה האמריקנית וציין כי היא "תומכת בישראלים ובפלסטינים בעודם עוסקים בשיחות קשות, אך הכרחיות לסיום הקונפליקט, להשגת כבוד ומדינה עצמאית עבור הפלסטינים, ושלום וביטחון עבור מדינת ישראל - מדינה יהודית שיודעת שארצות הברית תמיד תעמוד לצדה". האזכור של ישראל כמדינה יהודית נעשה לא בכדי, שכן סוגיית ההכרה במדינת ישראל כמדינת הלאום היהודי היא אחת מאבני המחלוקת במשא ומתן עם הפלסטינים.
אובמה המשיך והצהיר כי השילוב של המאמצים הדיפלומטיים ולחץ הסנקציות הביא לבלימת תוכנית הגרעין של איראן לראשונה זה עשור. "איראן החלה לנטרל את מאגרי האורניום שמועשר לרמה גבוהה, היא לא מתקינה צנטריפוגות נוספות, ונעשות בדיקות חסרות תקדים כדי לוודא שאינה בונה פצצה", הזכיר הנשיא. "יחד עם בנות בריתנו אנחנו עוסקים במשא ומתן ושואפים להשגת המטרה המשותפת: למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני".
הנשיא הודה כי השיחות עם איראן יהיו קשות, והן עלולות לא להצליח. "אנחנו לא עיוורים לתמיכה של איראן בארגוני טרור כמו חיזבאללה, שמאיימים על בנות בריתנו. חוסר האמון בינינו לבין איראן לא יכול להיעלם. אולם המגעים האלו לא מסתמכים על אמון", הדגיש אובמה. "כל הסכם ארוך-טווח חייב להיות מבוסס על מעשים שישכנעו אותנו ואת הקהילה הבינלאומית שאיראן לא מפתחת נשק גרעיני".
אובמה הזכיר בנאומו את קודמיו בתפקיד שהתמודדו גם הם עם איומים גרעיניים, ואמר: "אם ג'ון קנדי ורונלד רייגן הצליחו לדבר עם הסובייטים, אז ודאי שאמריקה שחזקה ובטוחה בעצמה יכולה כיום לנהל משא ומתן עם יריבה שאינה כה רבת עוצמה".
הוא התייחס גם לסוגיית הסנקציות על איראן והבהיר כי אמנם העיצומים אפשרו לארה"ב לאלץ את איראן לשבת לשולחן המו"מ - אולם אין בכוונתו לאפשר הטלת סנקציות נוספות כל עוד המגעים נמשכים. "תנו לי להיות ברור: אם הקונגרס יעביר לחתימתי סנקציות חדשות שיאיימו לסכל את השיחות, אני אטיל וטו עליהן. למען הביטחון הלאומי שלנו", הפציר הנשיא, "עלינו לתת לדיפלומטיה סיכוי להצליח".
"אם מנהיגי איראן לא ינצלו את ההזדמנות הזו, אני אהיה הראשון לדרוש סנקציות נוספות ואהיה מוכן לממש את כל האופציות כדי לוודא שאיראן לא תוכל לבנות נשק גרעיני", הוא הבטיח. "אולם אם המנהיגים של איראן כן ינצלו את ההזדמנות, אז איראן תוכל להתקדם לכיוון חבירה מחדש לקהילה הבינלאומית ואנו נפתור את אחד האתגרים הביטחוניים הגדולים ביותר של ימינו".