שילר בראיון לכלכליסט TV: "בשוק הנדל"ן הישראלי יש היבטים שמצביעים על בועה"
חתן פרס נובל לכלכלה, רוברט שילר, ביקר בחודש יולי האחרון בישראל. בראיון שהעניק אז לכלכליסט TV שיבח את צעדי בנק ישראל להגבלת המשכנתאות. גם הנובליסט השני, פרופ' יוג'ין פאמה, התראיין לכלכליסט: "אנשים אומרים שיש בועות כל הזמן"
שניים משלשת הזוכים בפרס נובל לכלכלה, הפרופסורים רוברט שילר ויוג'ין פאמה, העניקו בשנה החולפת ראיונות ל"כלכליסט" ובהם שטחו את עמדותיהם בנושאים שונים בכלכלה העולמית והישראלית.
בראיון מצולם לכלכליסט אמר בחודש יולי השנה חתן פרס הנובל, רוברט שילר, כי "בשוק הנדל"ן הישראלי יש היבטים שמצביעים על בועת מחירים בעייתית שעלולה להתפוצץ".
עוד אמר שילר כי "בנק ישראל נקט מדיניות נכונה כאשר הפעיל צעדים מקדימים להגבלת עליית מחירים נוספת בשוק הדיור, זאת בניגוד לבועת הסאב-פריים שהתפוצצה בארה"ב ב-2008 וגרמה לקריסת שוק הנדל"ן, בין היתר משום שהרגולטורים לא עשו דבר למנוע את התרחבות הבועה".
צפו בראיון עם פרופ' שילר שערך אורי פסובסקי לכלכליסט TV:
שילר, אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם, אמר בחודש יולי בהרצאה בתל אביב: "אנחנו חיים בעולם מטורף, ואין פלא שכלכלנים מתקשים לתאר אותו במודלים. אני לא חושב שמישהו מבין באופן שיטתי את תנועות השוק. התנועות האלה נגרמות על ידי לוגיקה פנימית, שאינה קשורה למשל לשערי הריבית". הוא המשיך וסיפר שכבר 30 שנה הוא טוען שהשוק מונע בעיקר על ידי דינמיקה של בועות, ושלפחות בתחילת הדרך הדעות האלה לא התקבלו בברכה. "לדבר על בועות בסמינר כלכלי", הוא נזכר, "היה כמו לדבר על אסטרולוגיה בסמינר אסטרונומיה".
פאמה: "השווקים מורכבים ממשקיעים רציונליים"
בראיון שערך אשתקד "כלכליסט" עם הפרופ' יוג'ין פאמה, התברר כי לדעתו השווקים מורכבים ממשקיעים רציונליים, שקונים ומוכרים נכסים באופן שקול ומדוד, ולכן המחירים גם הם רציונליים. שוק המניות, למשל, משקף את כל מה שידוע לציבור באותו רגע על מצב החברות הנסחרות בו, ואת הצפי שלהן להצלחה בעתיד. בעולם כזה אין מקום לבועות או לספקולציות חסרות תקנה. אם מישהו בכל זאת טועה, וקונה ביוקר או בזול, השוק יתקן אותו במהרה.
ההשערה הזאת גם הקנתה לפאמה לא מעט מבקרים, בייחוד מאז המשבר הפיננסי של 2008. מנהל ההשקעות המפורסם ג'רמי גרנתם כתב ללקוחותיו ב־2009: "הרבה מהמנהיגים הפיננסיים שלנו האמינו באופן מלא בהשערת השווקים היעילים, השערה לא מדויקת להדהים. כמעט כל השאר האמינו בה באופן חלקי. היא הותירה את הממסד הכלכלי והממשלתי שלנו יושבים בביטחון בצד, בזמן ששילוב קטלני של בועות נכסים, פיקוח נרפה, תמריצים מסוכנים ומכשירים פיננסיים מסובכים ומרושעים הביאו למצוקה הנוכחית שלנו. 'דבר מכל אלו לא יכול לקרות בעולם רציונלי ויעיל', כך נראה שהם חשבו".
"כלכליסט" שאל את פאמה: היו אנשים שדיברו על בועה וגם הרוויחו מהימור על זה. על כך השיב חתן פרס נובל: "אנשים אומרים שיש בועות כל הזמן. המפורסמים שבהם, ואני לא אנקוב בשמות, אומרים את זה כבר משנות התשעים המוקדמות. תמיד יש אנשים שאומרים שהמחירים גבוהים מדי. אם אתה מסתכל בדיעבד ובוחר את האנשים שצדקו, תמיד תמצא מישהו כזה. הוא פשוט לא יהיה צודק גם בפעם הבאה".
עוד אמר: "הרבה אנשים מדברים על אשראי זול, אבל זה מושג חסר משמעות אם אתה מסתכל על העולם כמכלול. יש שני צדדים לכל עסקה: יש מי שמציע אשראי, יש מי שמבקש אשראי, וכל המימון מגיע בסופו של דבר מחסכונות. מה זה בעצם להגיד שיש יותר מדי מזה? שאנשים חוסכים יותר מדי? זה לא הגיוני".
פאמה התייחס בראיון למתרחש בכלכלה הסינית: "לסין יש היצע גדול של חסכונות מפני שאין להם תוכניות רווחה, אז הרבה סינים חוסכים לעתיד. זה נכון, בסין יש הרבה חסכונות. אבל האם יש יותר מדי חסכונות בעולם? האם זה בכלל דבר שנראה סביר לכלכלנים? אני חושב שלא".
"אם יש הרבה חסכונות", המשיך, "אנשים יהיו מוכנים להחזיק נכסים תמורת תשואות נמוכות יותר. כשאספקת המימון גדלה, המחירים - שערי ריבית וכו' - יורדים. קרוב לוודאי שזה חלק ממה שראינו בתקופה הזאת, ואז היכה בנו מיתון ענק. ממש גדול. זה היה אירוע קיצון אמיתי. כל השווקים האלה התרסקו, והם התרסקו פחות או יותר באותו זמן".
לשאלה אם המשבר הפיננסי נגרם על ידי תחילתו של מיתון ממש גדול השיב: “אני לא יכול להציג עדויות לכך. יש הרבה אנשים שחושבים שהמשבר הפיננסי גרם למיתון, אבל אני חושב שאפשר לקרוא את זה בכיוון ההפוך: המיתון גרם למשבר הפיננסי. אני לא חושב שיש מישהו שיכול להצביע על ההבדל האמפירי בין שני המקרים".