הצמיחה הכלכלית של דובאי: מחירי השכירות זינקו ב-17% ב-2012
אחרי הקריסה ב-2008 דובאי חוזרת לעצמה. ההכנסות מבתי מלון ומסעדות צמחו ב-16% בשנה שעברה ולפי ההערכות, הכלכלה התרחבה ב-4.3%
תושבי דובאי מתלוננים לאחרונה כי הם מתקשים לתפוס מוניות, להזמין מקומות במסעדות או במסלולי הגולף ואף להכניס את ילדיהם לבתי הספר הטובים. הסיבה העיקרית לכך היא הצמיחה הכלכלית שחוותה המדינה בשנה האחרונה, שהיא החדה ביותר מאז 2007. מחירי השכירות טיפסו בשנה החולפת ב-17% בעוד שהמסחר לא בנפט רשם שיאים.
"שיעורי התפוסה בבתי המלון עלו בצורה משמעותית והתנועה בשדה התעופה מטורפת", מסביר עבדול קאדיר חוסיין, מנכ"ל מאשרק קפיטול. המניעים לצמיחה נובעים הפעם גם מזינוק בביקוש לשירותים וכן מהייצוא. כתוצאה מכך, השגשוג הנוכחי בדובאי, לא צפוי ללכת בעקבות בועת 2007, אז הכלכלה זינקה ב-18% לפני שקרסה ועמדה על סף חדלות פירעון בעקבות המשבר הגלובלי של 2008. אולם באותה תקופה, סקטור הבנייה חווה צמיחה על חשבון תעשיית האירוח.
בעוד שבמחצית הראשונה של 2012, הבנייה דווקא התכווצה ב-2.5% משנה שעברה בעוד שהכנסות מבתי מלון ומסעדות צמחו ב-16%. על פי ההערכות הראשוניות, הכלכלה עצמה התרחבה ב-4.3% בשנה שעברה. לטענת האסטרטג עמאד מוסטאקה מנוח קפיטול מרקטס בלונדון, הגיוני שדובאי תתרחק מכלכלה הנשלטת על ידי סקטורי הנדל"ן והבנייה. "אבו דאבי לא רוצה לחלץ שוב את דובאי", הוא מסביר, ומתייחס לחילוץ של 20 מיליארד דולר שהעבירה לה שכנתה ב-2009, לאחר שצברה חובות של 113 מיליארד דולר על פרויקטי נדל"ן רחבי היקף.
בחודש האחרון בלבד, מדד המניות של דובאי התחזק ב-12%, שיעור הגבוה פי 4 ממדד MSCI לשווקים מתעוררים. המניות בדובאי זולות באופן יחסי ומהוות "כלי השקעה טוב השנה", שכן ההתאוששות הכלכלית "תתפשט לעבר רווחי החברות", אומר חסיאם עראבי, מנכ"ל קרן הגידור המקומית גולפמנה.
נקודת זכות נוספת שפועלת לטובתה של דובאי, היא העובדה שבעוד שהאביב הערבי פגע בשנתיים האחרונות במספר כלכלות אזוריות, דובאי לא סבלה מהפגנות ומחאות. "היציבות הפוליטית הופכת אותה ליעד אטרקטיבי עבוד תיירים, שיבואו ויבזבזו כסף", מסביר חטיג'ה הקוואה, כלכלן בכיר בבנק אמירייטס בדובאי. לדבריו, ההתאוששות בקמעונות, בתיירות ובתחבורה "משקפת את החוזק של כוח הצריכה באמירויות, אך חשוב מכך באזור כולו".