יפן: רה"מ לוחץ על הבנק המרכזי להפעיל מדיניות אגרסיבית של הקלה מוניטרית
רה"מ החדש, שינזו אבה, אמר כי הוא מצפה שהבנק "יפעיל שיקול דעת בריא ויקבל את תוצאות הבחירות"
יום לאחר שהמצביעים נתנו לו הזדמנות שנייה להנהיג את יפן, ראש הממשלה הנכנס, שינזו אבה, בחר לא לבזבז זמן ומיד לחץ על הבנק המרכזי להנהיג מדיניות אגרסיבית יותר של הקלה מוניטרית כדי להילחם בדפלציה.
- דרוש: מנהיג שיושיע את הכלכלה השלישית בעולם
- יפן: "ייתכן שהכלכלה נכנסה לשלב של מיתון"
- מה צפוי ב-2012? אירופה תמשיך לאכזב, ברזיל וסין יצברו תאוצה
"במהלך הקמפיין שבתי ואמרתי שארצה לגבש הסכם עם הבנק המרכזי שיקבע יעד אינפלציה של 2%", אמר אבה היום (ב') במסיבת עיתונאים, והוסיף כי הוא מצפה שהבנק המרכזי "יפעיל שיקול דעת בריא ויקבל את תוצאות הבחירות".
אבה דוגל במדיניות של הקלה כמותית "ללא הגבלה" על ידי הבנק המרכזי, וכן הבטיח במהלך הקמפיין להגדיל את ההוצאות הציבוריות כדי להוציא את הכלכלה השלישית בגודלה בעולם מהמיתון הרביעי שאליו נכנסה מאז שנת 2000.
המפלגה הליברל־דמוקרטית (LDP) בראשותו של אבה, רשמה ניצחון סוחף בבחירות לפרלמנט שהתקיימו ביום ראשון. LDP, ששלטה ביפן במשך יותר מחצי מאה, הודחה מהשלטון לפני שלוש שנים על ידי המפלגה הדמוקרטית, שנוטה מעט יותר למרכז. אבה, שכיהן כראש ממשלה בשנים 2006–2007, התחייב גם לשפר את היחסים האסטרטגיים עם סין, אך הצהיר שקבוצת האיים שנמצאת במוקד הסכסוך הטריטוריאלי בין שתי המדינות תישאר בשליטת יפן.
בתוך כך, מניותיהן של חברות האנרגיה הגרעינית ביפן זינקו בעקבות תוצאות הבחירות. המניה של חברת האנרגיה היפנית TEPCO, שמפעילה את הכור הגרעיני בפוקושימה, זינקה בימים האחרונים בכמעט 33%. אחרי האסון הגרעיני בשנה שעברה, הזעם הציבורי כלפי חברות האנרגיה הגרעינית הלך וגדל. סקרי דעת הקהל הראו אז שמרבית היפנים היו רוצים שהפעילות הגרעינית במדינה תופסק.
אולם מגמה זו לא היתרגמה לתמיכה גוברת במפלגה הדמוקרטית שהיתה אז בשלטון והתחייבה להפוך את יפן למדינה ללא גרעין. ראש הממשלה הנבחר טען כי מדובר ביעד לא מציאותי ולא אחראי, ואותת על כך שהכורים ימשיכו לפעול.