$
כלכלה ומדיניות

פישר בג'קסון הול: "הסוגיה העיקרית כעת - האם גוש היורו יישאר מאוחד ולא יתפרק"

נגיד בנק ישראל בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג: "אם מדינות אירופה מוכנות להקטין את הגירעונות התקציביים - הבנק האירופי ילווה להם"

בלומברג 13:0301.09.12

"זו תקופה מאתגרת בכלכלה העולמית, והסוגיות הגדולות שעומדות על הפרק הן - האם גוש היורו יישאר מאוחד לא יתפרק, האם הדבר יוביל לאינפלציה כפי שרבים חושבים, והאם הבנקים המרכזיים חורגים מסמכותם". כך אמר אמש (ו') כך נגיד בנק ישראל הפרופסור סטנלי פישר לסוכנות הידיעות בלומברג בשיחה על תפקיד הבנקים המרכזיים בכלכלה העכשווית. 

 

פישר נשאל: "הזכרת את אירופה: 40% מכלכלת ישראל תלויים בייצוא. אתה עוקב אחרי ארה"ב ואירופה. מה התחזית שלך לאירופה?

"הם בשלב קריטי כרגע", אמר פישר, "ואולי זו אחת הסיבות שנגיד הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי לא בא לפגישה. הם מנסים לקבוע איך ליישם אסטרטגיות חדשות. אם המדינות מוכנות להיכנס לתוכניות רציניות, להקטין את הגירעונות התקציביים, אז הבנק המרכזי יסכים להלוות להם, והאופן המדויק שבו הם יישמו זאת - כמה לתת, מה לעשות לגבי ריביות - אני מניח שזה מה שהם בודקים כעת.

 

מהי הכלכלה החדשה של סטנלי פישר? יש ויכוח גדול כעת בכלכלה על סוג הכלכלה שאנו זקוקים לו במשבר. לאיזו כלכלה אנו זקוקים?

"אני חושב שאנחנו צריכים מאקרו-כלכלה מבוססת אמפירית מהסוג שמופיע בספרי הלימוד. אין ספק שהמצב הפיסקלי בארה"ב מורכב מאוד, מבחינה פוליטית יותר מאשר כלכלית. אני לא צופה שינויים גדולים, פרט בפרק על הבנקים המרכזיים, בספרי הלימוד".

 

כשאתה רואה את הרצון להתאים את הטווח הקצר לטווח הארוך, מה היית מייעץ לנשיא ארה"ב ברק אובמה או לנשיא רומני? איך מאזנים בין התמריצים קצרי הטווח לאחריות ארוכת הטווח?

"אני לא מייעץ כרגע לאף נשיא, אבל התשובה הכללית היא שלא ניתן לבטל בבת אחת את התמריצים קצרי הטווח, אלא צריך לבטל אותם בהדרגה, צריכה להיות תוכנית רצינית לחזרה למעין שיווי משקל פיסקלי ולצמצום הדרגתי של החוב", אמר פישר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x