מסתמן: שלושה מהבנקים הגדולים בספרד זקוקים לחילוץ
ממשלת ספרד צפויה להגיש מחר בקשה רשמית להזרמת סיוע למגזר הבנקאות שלה. ברקע המשבר, קרנות השקעה גלובליות הפסיקו כמעט לחלוטין לרכוש אג"ח ספרדיות. ראש הממשלה שרוי בקדחת פגישות חסרת תקדים עם מנהיגים בינלאומיים
ממשלת ספרד צפויה מחר, לפי דיווחים, להגיש למנגנון החילוץ האירופי בקשה רשמית להזרמת סיוע למערכת הבנקאות שלה.
על פי הערכות שני מומחים ששירותיהם נשכרו על ידי ממשלת ספרד, הבנקים זקוקים ל־62 מיליארד יורו כדי לספוג הפסדים הצפויים להם בשנים הבאות.
אף כי לא נבדקו הצרכים של כל בנק ובנק בנפרד, גורמים רשמיים סבורים כי המימון הנחוץ יועבר לארבעת המוסדות שלגביהם נערכה ספרד לבצע חילוץ: בנקיה, קאשה קטלוניה, נובה קאשה גליסיה ובנקו דה ולנסיה, ששלושה מהם נמנים עם עשרת הבנקים הגדולים בספרד מבחינת שווי נכסים — על כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". בנקיה הוא הרביעי בגודלו, קאשה קטלוניה מדורג שמיני ונובה קאשה גליסיה מדורג עשירי. שלושת הבנקים הגדולים בספרד: בנקו סנטאנדר, בנקו בילבאו ויסקאיה ארחנטריה וקאשה־בנק, ככל הנראה לא יצטרכו לגייס הון חדש.
בתוך כך דווח כי קרנות ההשקעה הבינלאומיות הגדולות הפסיקו כמעט לחלוטין לרכוש את החוב הממשלתי הספרדי. "אין שוק בינלאומי לחוב הספרדי", אמר ליומון הספרדי "אל פאיס" איגנסיו רודריגס אניניו, מנהל בקרן ההשקעות הבינלאומית M&G Investments. "כשמשרד האוצר עושה מכירת אג"ח בריבית של 5% אמנם יש לכך ביקוש גדול, אבל הכל בתוך השוק הספרדי". על פי נתוני ברקליס קפיטל, רק 2 מכל 10 יורו של חוב ציבורי ספרדי נמצאים כיום בידיים זרות, לא כולל הבנק האירופי המרכזי (ECB) — שיעור נמוך במחצית לעומת תחילת 2010. במרץ האחרון המשקיעים הבינלאומיים החזיקו ב־24% מהאג"ח הספרדיות, בדיוק מחצית לעומת 2010. על פי הערכות, במאי השיעור ירד ל־22.6%.
ברקע הלחצים המופעלים על ספרד לבקש סיוע, ראש הממשלה מריאנו ראחוי קיים בשבוע שעבר יותר פגישות בינלאומיות מאשר בשמונה השנים שבהן כיהן כיו"ר האופוזיציה. ראחוי הגיע לפסגת ה־G20 במקסיקו, משם מיהר לברזיל לפגישות עם משקיעים פוטנציאליים ואחר כך נועד עם מנהיגי איטליה, גרמניה וצרפת ברומא, לקראת פסגת מנהיגי אירופה בבריסל.