"פרישת יוון מגוש היורו תזעזע כלכלות מארה"ב ועד סין"
בשבועות האחרונים משקיעים מאותתים כי ימיה של יוון בגוש היורו ספורים. אף שהיא אחראית ל־0.4% בלבד מהכלכלה העולמית, אנליסטים סבורים כי בעידן הגלובליזציה הצמיחה העולמית תשלם מחיר כבד על פרישתה משוק המטבע המשותף
חלקה היחסי של יוון בכלכלה העולמית אמנם זעיר ביותר, 0.4%, אולם לנוכח חששות המשקיעים מכך שימיה בגוש היורו ספורים, היא מהווה איום רציני על הצמיחה הגלובלית.
"יציאה של יוון מגוש היורו תגרום נזק גורף", אומר ריצ'רד קלרידה מפימקו, קרן ההשקעות הגדולה בעולם, תפיסה ששותפים
מאחר שהפעילות הכלכלית והמסחרית בעידן הנוכחי מתנהלת באופן גלובלי לחלוטין, אין ספק שההשלכות של הטרגדיה היוונית ירחיקו הרבה מעבר לגבולות גוש היורו. בבנק ג'יי.פי מורגן מעריכים כי ירידה של 1% בתמ"ג של מדינות הגוש תכווץ את התמ"ג של שאר המדינות ב־0.7%. מדינות מבוססות יצוא, מבריטניה ועד סין, ייפגעו מהירידה בביקושים, והצניחה במחירי הנפט שתירשם בעקבות הירידה בצמיחה העולמית תפגע במדינות כמו רוסיה. מומחים צופים כי גלי ההדף של התפצלות יוון מגוש היורו יגיעו עד ארה"ב, בדומה למה שקרה בעולם אחרי קריסת ליהמן ברדרס ב־2008.
השלכות הרות אסון
כלכלנים בסיטיגרופ אומרים כי "הנחת היסוד" שלהם היא שיוון תפרוש מגוש היורו ב־1 בינואר 2013. "אם אירופה תיתן ליוון ללכת, היא בעצם תשלח מסר שחברות בגוש היורו אינה דבר קבוע, ויכולות להיות לכך השלכות הרות אסון על חלק מהמדינות", אמרה לורנס בון, כלכלן ראשי בבנק אוף אמריקה. המשקיעים יטילו ספק באיכות האשראי של ממשלות ובנקים באיטליה ובספרד, שהן בין הכלכלות הגדולות באירופה; הסוחרים ייפטרו מהאג"ח שלהן; והבנקים יהיו בסכנת קריסה. הדבר עשוי ליצור אפקט דומינו שיגרום לפירוק כולל של גוש היורו.
כמו כן, פרישה של יוון עשויה לגרום גם לבריחה מהירה של הון ממדינות הפריפריה של אירופה. חוסכים ומשקיעים יחששו מפשיטות רגל המוניות ומכך שכספם יאבד מערכו, ויעדיפו להוציא את כספם ממדינות אלה.
מחוץ לגוש היורו, שותפות מסחר גדולות של גוש
היורו כמו בריטניה, שוויץ וכלכלות מתפתחות מהאזור - בעיקר מדינות כמו רומניה ובולגריה - עשויות להיפגע מהירידה בביקושים. קרוב לוודאי שהמטבעות המקומיים של מדינות אלה יזנקו, מצב שיפגע בתחרותיות של היצוא שלהן. מדינות מזרח אירופה תלויות כיום בגוש היורו כמקור מימון מרכזי. כך למשל, קווי האשראי לטווח קצר אחראים ל־10% מהתמ"ג של הונגריה, קרואטיה ובולגריה.
ארה"ב דווקא עשויה להפגין עמידות גבוהה יחסית גם אם הדולר יזנק, מאחר ששיעור האבטלה שם מצטמצם מעט בחודשים האחרונים וכן מפני שרק 14% מהיצוא שלה מיועד לגוש היורו.
עם זאת, בבנק אוף אמריקה מעריכים ששוקי האג"ח והמניות בארה"ב, שאחראים על שליש מההיוון בעולם, עשויים לספוג זעזוע קשה משינוי כזה באירופה. כמו כן, אם פרישת יוון מגוש היורו תפגע בכלכלת ארה"ב, הדבר עשוי לסבך את סיכוייו של הנשיא ברק אובמה להיבחר לכהונה שנייה.
יציאה של יוון מגוש היורו קרוב לוודאי גם תגביר את הלחץ על הממשלות והבנקים המרכזיים לבלום את השלכות המצב. הממשלות יידרשו להזרים במהירות הון לבנקים החלשים ולהבטיח את חסכונותיהם של האזרחים. מובן שגם הבנק האירופי המרכזי יידרש להזרים סיוע בהיקפים אדירים.
הפסדים על החוב היווני
העלות המיידית של יציאת יוון מגוש היורו קרוב לוודאי תהיה גבוהה מהערכות המכון למימון בינלאומי (IIF), שאמדו אותה ב־1 טריליון דולר. החישוב כולל את ההפסדים הישירים על החוב היווני והצורך להגן על פורטוגל, אירלנד, ספרד ואיטליה, וכן הכסף שיהיה דרוש לחיזוק הבנקים.
הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, סין, תשלם גם היא מחיר לא קטן אם יוון תעזוב את גוש היורו. על פי הערכות כלכלנים ב־CICC, בנק ההשקעות הגדול בסין, מהלך כזה יוריד את הצמיחה הסינית השנתית מ־9.2% ל־6.4%. היצוא הסיני, ש־19% ממנו מיועד לגוש היורו, רשם האטה מפתיעה באפריל האחרון ועשוי לצנוח השנה ב־3.9% אם יוון אכן תפרוש, צופה הבנק. ביקושים נמוכים יותר באירופה עשויים לפגוע גם במדינות אסייתיות אחרות, ובהן סינגפור, תאילנד ודרום קוריאה, שלושתן חיוניות לשרשרת האספקה העולמית, שהמכירות בחו"ל אחראיות ליותר מ־50% מהתמ"ג שלהן.