$
כלכלה ומדיניות

האיחוד האירופי: "אמברגו נפט מלא על איראן החל מעוד חצי שנה"

סוף סוף צעד משמעותי נגד איראן: אחרי חודשים של השתהות, שגרירי האיחוד האירופי בבריסל סיכמו על אמברגו נפט נגד טהרן. החרם יתחיל בהדרגה כבר מהימים הקרובים על מנת לכבד עסקאות שכבר נחתמו. החל מיולי 2012 לא יתאפשר מסחר כלשהו שקשור בנפט עם איראן

סוכנויות הידיעות 15:1023.01.12

שרי החוץ של האיחוד האירופי התכנסו היום (ב') בבירת בלגיה כדי לדון בהטלת סנקציות כלכליות חדשות על איראן על רקע תוכנית הגרעין שלה. מדובר בעליית מדרגה משמעותית בלחץ על טהרן, כשהסנקציות כוללות אמברגו מלא על איראן החל מ-1 ביולי.

 

"הוחלט שהסנקציות יכנסו לתוף באופן הדרגתי

במהלך החצי שנה הקרובה על מנת לאפשר לכבד הסכמים שנחתמו בעבר. החל מיולי הקרוב לא יתאשר סחר כלשהו שקשור לנפט ולמוצרים הקשורים אליו מכל סוג שהוא", כך לפי הודעת המדינות.

 

הסנקציות שעליהן הכריז האיחוד האירופי מצטרפות לסנקציות טריות שעליהן חתם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בערב השנה האזרחית החדשה, ושהמטרה העיקרית בהן תהיה לפגוע במגזר הנפט האיראני. הנפט מהווה 90% מהסחורה שמייצאת איראן לאירופה, ואירופה עצמה היא צרכנית הנפט מספר שתיים של איראן אחרי סין.

  

בדרכה לישיבת השרים בבריסל אמרה שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון: "הלחץ בדמות הסנקציות נועד לנסות לוודא שאיראן לוקחת ברצינות את הבקשה שלנו לשבת לשולחן המשא ומתן".

  

יוון והמדינות הדרומיות היקשו

 

"אנחנו רוצים שהם יחשבו לעצמם 'זה מתחיל להיות מאוד מאוד רציני עכשיו", אמר דיפלומט אירופי ערב ההכרזה על הסנקציות. מדינות המערב מאמינות כי איראן חותרת לפתח נשק גרעיני, אף שטהרן טוענת כי תוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות אזרחיות בלבד, בהן ייצור חשמל. דיפלומטים אמרו הלילה כי מלבד האמברגו על הנפט, הצעדים של האיחוד האירופי צפויים לכלול סנקציות על הבנק המרכזי של איראן ואיסור על סחר בזהב עם הממשלה בטהרן.

 

עם זאת, הסנקציות של האיחוד האירופי צפויות להיכנס לתוקף לאט. במהלך שבועות של משא ומתן בין 27 חברות האיחוד האירופי, הפעילו יוון ומדינות אחרות בדרום אירופה לחץ כבד כדי לפרוס את כניסתן של הסנקציות לתוקף על פני תקופה ארוכה יתר, כדי לצמצם את הנזק הכספי שייגרם להן. יוון תלויה בנפט מאיראן באופן מיוחד - כמעט רבע מהנפט שהיא מייבאת בא מאיראן.

  

אמש אמרו דיפלומטים באיחוד האירופי כי שרי החוץ של האיחוד שנפגשו היום בבריסל צפויים לסכם על החלת הסנקציות, אך לאפשר לחוזים הקיימים להמשיך להתקיים עוד כמה חודשים אחרי הטלת האמברגו. דיפלומטים באיחוד האירופי אמרו כי סביר להניח ש"תקופת החסד" הזו תימשך עד 1 ביולי.

  

המאמצים חסרי התקדים לפגוע בייצוא הנפט של איראן, שאחראית ל-2.6 מיליון חביות הנסחרות בשווקי העולם מדי יום, גרמו להשארת מחירי הנפט בעולם גבוהים. גורמים רשמיים אמרו כי כעת יש מאמץ דיפלומטי להבטיח אספקת נפט מיצרניות אחרות. סעודיה, יצרנית הנפט מספר 1 בעולם, אמרה מוקדם יותר החודש כי היא מוכנה להגדיל את הייצור שלה בשני מיליון חביות ליום.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x