מפגין בלונדון: "קיבלנו השראה מערי האוהלים של ישראל"
תנועות המחאה ברחבי העולם התאחדו אתמול להפגנות מקבילות ב־900 ערים, כצעד ראשון בתנועה עולמית. המפגינים דרשו צדק חברתי וקראו סיסמאות כמו "מאוחדים למען שינוי עולמי" ו"את הבנקים מכרו ואותנו חילצו". הפגנת ההמונים ברומא גלשה לאלימות. צפו בתמונות ובסרטוני הווידאו
המחאה החברתית שהחלה במנהטן מתפשטת היום (שבת) לערים גדולות נוספות ברחבי העולם, כמו לונדון, רומא, טוקיו, סידני, הונג קונג ועוד.
סיטי של לונדון, אזור רפאים בסופי שבוע רגילים, התמלאה אתמול באלפי מפגינים. הפגנות נוספות התקיימו בכ־900 ערים ב־80 מדינות, שנועדו להעביר מסר למקבלי ההחלטות בכל העולם: "אנחנו ה־99%". בחלק מהמדינות ההפגנות היו קטנות מהמצופה, אולם יש להן ערך סימבולי רב, משום שזו היתה יריית פתיחה להצטרפות ערים רבות למאבק עולמי למען סדר כלכלי וחברתי חדש, האמור להחליף את הסדר הניאו־ליברלי שהלך והקצין בעשורים האחרונים.
לפי דיווח של הגרדיאן, המשטרה בלונדון סגרה את תחנת הרכבת התחתית בסנט פול, בעוד הקהל שהתאסף ברחובות הצרים הסמוכים צועקים "הרחובות שלנו".
עוד מדווח הגרדיאן, כי בין 300-200 מפגינים התאספו בקתדרלת סנט פול לקראת ההפגנה בלונדון. בעיתון מדווחים כי יש מספר זהה של אנשי תקשורת כמו המפגינים. פטרנוסטר סקוור (Paternoster Square) - שם ממוקמת הבורסה של לונדון - שהמארגנים מקווים "לכבוש", נסגר לציבור ומוקף מאבטחים פרטיים המזהירים את העוברים כי מי שינסה להיכנס ייעצר. השוטרים מצויידים בציוד לפיזור הפגנות ובולטים בשטח. חשבון הטוויטר של "לכבוש את לונדון" סיפק עדכונים שוטפים למפגינים שביקשו להגיע למקום, ואף נתן מספרי טלפון של עורכי דין למקרה שיהיה צורך בסיוע משפטי.
חלק מהמפגינים מבקשים להפוך את המקום לביתם החדש, ממש כפי שנעשה בניו יורק ובתל אביב. "ערי האוהלים שהקימו בישראל היו נהדרות. זה אחד האינדיקטורים המוקדמים לכך שמשהו הולך לקרות פה", אומר בן, דוקטורנט למדע המדינה מנורוויץ' שבמזרח אנגליה. הוא הגיע עם שלושה חברים וציוד מחנאות כדי לישון בכיכר. "קיבלנו השראה מישראל, יחד עם כיכר תחריר במצרים וההפגנות בספרד. אנחנו מקווים שנוכל לחקות את ההצלחה שהיתה לכם".
בלילה נראה שחלק מהמפגינים יהפכו את המקום לביתם החדש, ממש כפי שעשו בניו יורק ובתל אביב.
רבבות מפגינים ברומא
למרות כל המחאות הללו, ללא ספק גולת הכותרת של הזירה האירופית היא רומא. המשטרה נערכה להגעתם של לא פחות מ-100 אלף בני אדם ופרסה 1,500 שוטרים ברחובות. ואכן, עשרות אלפים יצאו למחות נגד המצב הכלכלי בדרישה לצדק חברתי. עם זאת, ההפגנה הזאת לא דמתה למקבילותיה בישראל בכך שאנשיה לא שמרו על הסדר הציבורי. קבוצה קטנה של מתפרעים יצאה מבין שורות המפגינים הרבים, ניפצה חלונות ראווה של חנויות והציתה מכוניות.
המשטרה הגיבה בירי גז מדמיע והשתמשה בתותח מים כדי לפזר את המתפרעים באזור הקולוסאום. לדברי עדי ראייה, אלה שאחראים אלימות עם כמה עשרות רעולי פנים הידועים כ"גוש השחור", שחדרו לשורות המפגינים. לפחות אדם אחד נפצע ונלקח לטיפול בבית חולים.
סוכנות הידיעות הרשמית של איטליה דיווחה כי כמה מפגינים פרצו למשרדים השייכים למשרד ההגנה האיטלקי וזרעו בהם הרס. זמן לא רב אחר כך כבר אפשר היה להבחין בעשן שחור היתמר מעל מרכז הבירה האיטלקית.
כמו כן, המתרפעים תקפו צוותי טלוויזיה ושרפו את דגלי איטליה והאיחוד האירופי. קבוצה אחרת של מפגינים, שראתה את מה ש"אחיהם למחאה" עושים החליטה לעשות מעשה, ואנשיה החלו לצעוק עליהם ולהשליך עליהם בקבוקים. מוחים אחרים ברחו מהמקום, בשל גילויי האלימות.
על הרעיון לקיים הפגנה עולמית הכריזה התנועה הספרדית "דמוקרטיה אמיתית עכשיו!" ב־30 במאי. כדי לקדם את האירוע יצאה בסוף יולי משלחת "זועמים" מספרד לצעדה של 1,500 ק"מ לבריסל, בירת האיחוד האירופי, ובעקבותיה יצאו משלחות ממדינות נוספות ובהן גרמניה, צרפת, יוון והולנד. אירועי אתמול נועדו להבהיר כי למחאות בכל העולם יש מכנה משותף.
ברחובות ברלין נאספו כ־4,000 מפגינים, שנשאו שלטים נגד הקפיטליזם. ברחובות סרייבו צעדו מאות אנשים, נושאים שלטים עם דמותו של צ'ה גאוורה ודגלים קומוניסטים. בטוקיו נאספו עשרות אנשים מול שגרירות ארצות הברית, במחאה על "האימפריאליזם האמריקאי". המפגינים בערים השונות קראו בעד צדק חברתי וכן סיסמאות כמו "מסרבים לשלם עבור משבר הקפיטליזם".
גם בישראל מאות בני אדם השתתפו ב"הפנינג חברתי" ברחבת מוזיאון תל אביב, במהלכו ערכו מעגלי שיח בנושאים חברתיים. אירוע המחאה מתקיים במסגרת מאבק הצדק החברתי העולמי הנערך במקביל בערים מרכזיות.
על פי הערכות המתפרסמות בניו יורק טיימס, בסידני השתתפו כ-800 מפגינים, בעוד שבהפגנות בהונג קונג, מלבורן, סיאול וטוקיו השתתפו כמה מאות אנשים בלבד בכל אחת. בסידני, ההפגנה נערכה מול המטה של הבנק הפדרלי של אוסטרליה. העיתון מדווח כי האווירה הייתה נעימה וכללה תזמורת כלי נשיפה ואמנים.
התחיל במנהטן
הפגנות Occupy Wall Street החלו בחודש שעבר במנהטן. אתמול נמנעו עימותים בין המפגינים למשטרה, לאחר שהוחלט לדחות פינוי מתוכנן של המחנה שהוקם בפארק זוקוטי. למרות הדחייה, דיווחה המשטרה כי עצרה 14 מפגינים, שזרקו בקבוקים והפכו פחי אשפה. מאז החלו המחאות, נעצרו בניו יורק למעלה מ-700 מפגינים.
היום בחצות (שעון ישראל) תתקיים בטיימס סקוור כחלק "מיום עולמי של פעולה נגד החמדנות של וול סטריט". כמו כן, התפשטו המחאות גם לערים נוספות בארצות הברית, כולל דנבר, בוסטון וסן פרנסיסקו. בפרנקפורט - 5,000 אנשים ייצאו לרחובות להפגין מול הבנק האירופי המרכזי.
כמו כן, כ-1,500 אנשים אישרו דרך הפייסבוק כי ישתתפו בהפגנה "כיבוש טאיפיי" המתוכננת להתקיים מול הבניין הגבוה בטייוואן. אף שהפגנות הן מחזה די נדיר בטייוואן, שבה נהוג לפנות למשפחה לקבלת סיוע כספי ולא למדינה, בבי.בי.סי מדווחים כי הפער בין העשירים והעניים במדינה הוא בין הגבוהים, ורבים ממעמד הביניים החלו לפקפק בהגינות המערכת.
כמה מההפגנות שהתקיימו היום באסיה והפסיפיק:
אוסטרליה: ניסיון לארגן מחאה המונית לא צלח, כאשר 800 איש בלבד התייצבו במרכז העסקים של סידני, ככל הנראה בשל מזג האוויר האביבי, ואילו במלבורן הופיעו כאמור 1,000 איש להפגנה לפי דיווח של הבי.בי.סי.
יפן: כמה מאות אנשים התאספו בשלוש הפגנות מתוכננות בטוקיו, כולל הפגנה נגד השימוש בכורים גרעיניים בעקבות המשבר בפוקושימה.
טייוואן: בטייפה שרו המפגינים את ההמנון הקומוניסטי מול חנות שעוני היוקרה של הרמס.
דרום קוריאה: מתוכננות הפגנות בסיאול, כאשר למעלה מ-30 ארגונים אזרחיים צפויים לצאת לרחובות סיאול, זאת על אף שהמשטרה לא אישרה את קיום ההפגנה.
הונג קונג: התאספו כ-200 מפגינים במרכז העיר. "הונג קונג היא גן עדן לקפיטליסטים", קרא לי צ'ון ווינג, מרצה למדעי החברה. "העושר מיוצר על ידי העובדים ולכן עם לחלוק אותו עם העובדים. קפיטליזם אינה מערכת הוגנת".
סינגפור: הוקמה קבוצה בפייסבוק המארגנת הפגנה היום במרכז העסקים, שם יצעדו המוחים לעבר הבורסה. אולם המשטרה בתגובה קראה לציבור "לא ללכת שולל" ולהשתתף "בפעילות לא חוקית".