הממשל האמריקאי תובע 196 מיליארד דולר מ־17 בנקים
הסוכנות הפדרלית למימון הדיור הגישה את התביעה בשם פאני מיי ופרדי מק בטענה כי נפלו קורבן להונאה כשרכשו מהבנקים נכסים מגובי משכנתאות. דויטשה בנק: "הטענות לא מבוססות, פאני ופרדי הן דוגמה מובהקת למשקיע מתוחכם"
ענקי הבנקאות האמריקאיים בנק אוף אמריקה וג'יי.פי מורגן הם שניים מתוך 17 בנקים שתבע הממשל האמריקאי בסוף השבוע, זאת במטרה להשיב לעצמו 196 מיליארד דולר של נכסים מגובי משכנתאות שקנו מהבנקים הללו סוכנויות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק.
לפי דיווח של סוכנות בלומברג,
"מאפייני ההלוואות בפועל היו שונים ומסוכנים יותר מהתיאורים שהכילו מסמכי השיווק והמכירות של הבנקים שקידמו את מכירתם", כתבה FHFA בהצהרה רשמית, שמנסה באמצעות התביעה להחזיר לעצמה את ערך ההפסד לצד פיצויים אזרחיים נוספים שיתקבלו אם יוכח שהבנקים פעלו באופן לא נאות.
בנק אוף אמריקה וג'יי.פי מורגן אינם היחידים - ה־FHFA כללה בתביעתה גם את סיטיגרופ, גולדמן זאקס, מריל לינץ', ברקליס, קרדיט סוויס ודויטשה בנק לצד ענקי בנקאות נוספים מארה"ב ומהעולם. הממשל השתלט על פאני מיי ופרדי מק ב־2008, עם התחלתו של משבר הסאב־פריים שהצית את המשבר הגלובלי העולמי.
לפי הדיווח, בתביעתה טוענת FHFA כי פאני מיי ופרדי מק רכשו נכסים מגובי משכנתאות בשווי 6 מיליארד דולר ישירות מבנק אוף אמריקה; 24.8 מיליארד דולר ממריל לינץ' שנקנה בידי בנק אוף אמריקה ב־2008 ו־26.6 מיליארד דולר מקאנטריווייד שנקנה אף הוא בידי ענק הבנקאות האמריקאי באותה השנה. בחישוב כולל מתברר ששתי הסוכנויות רכשו מבנק אוף אמריקה 57.4 מיליארד דולר. גם מהבנקים האחרים מגיעים סכומים אלה לסכומי עתק (ראו תרשים).
כבר ביולי האחרון הגישה FHFA תביעה נגד בנק UBS השוויצרי, הגדול ביותר במדינה, בשווי 4.5 מיליארד דולר בטענה כי הטעה את סוכנויות המשכנתאות האמריקאיות במידת החסינות של המשכנתאות ששיווק להן.
מבין הבנקאים הנתבעים, כמעט כולם סירבו להגיב לפרסומים. פרנק קלי, דובר מטעם דויטשה בנק בארה"ב, הבטיח כי בכוונת החברה שלו להגן על עצמה בבית המשפט, ואמר כי "טענותיהם של פאני מיי ופרדי מק אינן מבוססות, שכן שתי החברות הללו הן דוגמה מובהקת למשקיע מתוחכם המודע לסיכונים שהוא לוקח".
בתוך כך, שפל כמעט היסטורי בשיעורי הריבית בארה"ב הביאו למבול של מימון מחדש של משכנתאות בקצב שהבנקים בארה"ב מתקשים לעמוד בו. מהנתונים עולה, כי מספר הבקשות למימון מחדש של משכנתאות זינק באוגוסט האחרון ב־83% לעומת חצי שנה קודם לכן, זאת בשעה שהבנקים עצמם פיטרו בחודשים האחרונים מאות עובדים ממחלקת המשכנתאות.