מספר המיליארדרים ברוסיה הוכפל; ולדימיר ליסין - העשיר ביותר
לפי דירוג "פורבס", הונו של בעל השליטה במפעל המתכות NLMK זינק ל-24 מיליארד דולר. רומן אברמוביץ', אף שהגדיל את הונו, צנח מהמקום הרביעי לתשיעי
מספר המיליארדרים ברוסיה כמעט הוכפל בתוך שנה והגיע ל־101, כך עולה מהרשימה שמפרסמת החטיבה הרוסית של המגזין "פורבס". הרשימה, המתפרסמת חודש לאחר רשימת המיליארדרים הכללית של המגזין, ממחישה את מרכזיותם של בעלי ההון ברוסיה בתהליך צבירת העושר הגלובלי. הונם המצרפי של המיליארדרים הרוסים עומד על 432 מיליארד דולר, לעומת 297 מיליארד דולר אשתקד.
בראש הרשימה עומד בעל השליטה במפעל המתכות NLMK ולדימיר ליסין. הונו זינק בתוך שנה ל־24 מיליארד דולר לעומת 15.8 מיליארד דולר אשתקד. מי שהחל את דרכו בעולם העסקי ביבוא ציוד רפואי מבריטניה, מחזיק היום ב־85% ממפעל הפלדה הגדול במדינה. ב־2010 נדרשו 205 אלף קרונות לצורך העברת הפלדה המיוצרת במפעל.
במקום השני מדורג עוד איל הפלדה אלכסיי מורדשוב, המחזיק בתאגיד סברסטל. הונו כמעט הוכפל בתוך שנה ל־18.5 מיליארד דולר, לעומת 9.9 מיליארד אשתקד. אחריו מדורג בעל השליטה בתאגיד אונקסים (בנקאות, ביטוח, שירותים) מיכאיל פרוחורוב, עם 18 מיליארד דולר לעומת 13.4 מיליארד אשתקד.
עוד בעשירייה הפותחת: ולדימיר פוטנין (חברת אינטרוס לביטוח ופיננסים) עם 17.8 מיליארד דולר, ואיש המתכות אלישר אוסמנוב (מטלואינבסט) עם 17.7 מיליארד דולר. אחריו מדורגים אולג דריפסקה, בעל השליטה בענקית האלומיניום רוסאל עם 16.8 מיליארד דולר; מיכאיל פרידמן (חברת הפיננסים והסחורות אלפא גרופ) עם 15.1 מיליארד דולר; ואגיט אלקפרוב (נשיא לוקאויל) עם 13.9 מיליארד דולר; רומן אברמוביץ' עם 13.4 מיליארד דולר; וויקטור וקסלברג (רנובה) עם 13 מיליארד דולר. אברמוביץ', אף שהגדיל את הונו, צנח מהמקום הרביעי לתשיעי.
מלבד הזינוק המרשים בהונם של המדורגים לא נצפו שינויים משמעותיים ברשימה. השמות של העשירייה הפותחת הם אותם שמות, ועדיין ניתן למצוא ברשימה רק אשה אחת, אשת ראש העיר לשעבר של מוסקבה ילנה בטורינה. אלא שהשנה צנח הונה מ־2.9 מיליארד דולר ל־1.2 מיליארד דולר, ועל פי הערכות, בשנה הבאה תיעלם מהדירוג ומהנוף העסקי של רוסיה.
בדומה לשנים הקודמות, רוב בעלי ההון המובילים של רוסיה הם אנשי סחורות שהגדילו את הונם השנה בזכות הזינוק במחירי הנפט, הגז והמתכות. גילם הממוצע של משתתפי הדירוג הוא 49.5, ורק 17 מבין המדורגים הם מתחת לגיל 40. ב"פורבס" מציינים כי האליטה העסקית של רוסיה מזדקנת וכי דור חדש לא נראה באופק.
מעט אופטימיות לרשימה מוסיפה נוכחותם של אנשי עסקים שעשו את הונם לא מחלוקת נכסי ברה"מ לשעבר ומשוק הסחורות, אלא מטכנולוגיות מתקדמות ותעשיית האינטרנט. עמם אפשר למנות את יורי מילנר, בעל השליטה בקבוצת mail.ru ובעל מניות בפייסבוק, שהתברג במקום ה־99 עם הון של מיליארד דולר. עוד מציינים ב"פורבס" את מייסדי מנוע החיפוש הרוסי הפופולרי יאנדקס - ארקדי וולוז' ואיליה סגלוביץ', עם 900 ו־600 מיליון דולר, בהתאמה.
על פי המגמות בשוקי הסחורות, ניתן להעריך כי בתום 2011 מספר העשירים ברוסיה יגדל והעשירייה הפותחת תישאר ללא שינוי, רק עם הרבה יותר כסף.