הבנק העולמי מזהיר: "שיקום יפן עשוי להימשך חמש שנים"
בדו"ח שפרסם כותב הבנק העולמי כי צפויה צמיחה שלילית ביפן עד אמצע 2011. סוני וניסאן מחדשות את פעילותן
בדו"ח שפרסם היום (ב') אומר הבנק העולמי כי שיקום יפן בעקבות רעידת האדמה והצונאמי עשוי להימשך חמש שנים. "אם להסתמך על הניסיון ההיסטורי,
לפי הדו"ח, "לפגיעה בכלכלה תהיה השפעה קצרת טווח באזור", על רקע שיבושים בתנועת הסחר וההשקעות. הפגיעה הגדולה ביותר תהיה בתעשיות הרכב והאלקטרוניקה. "השיבושים בשרשרת התפוקה, במיוחד בתעשיות הרכב והאלקטרוניקה, ימשיכו להוות בעיה", נכתב בדו"ח. "לא ברור בשלב זה כיצד האסון ישפיע על השקעות זרות ישירות מצד יפן, אך הן עלולות להיפגע, כיוון שהמדינה תתמקד בשיקום". אתמול דווח כי מהנדסים הצליחו לחבר כבלי חשמל לכל ששת הכורים במתחם פוקושימה והפעילו משאבת מים שתסייע בקירור הכורים. דובר מטעם חברת החשמל היפנית אמר שהעובדים פונו לזמן קצר לאחר שעשן עלה מכור מספר 3, אך הוסיף שרמות הקרינה עדיין בשליטה.
בכינוס שנערך בסינגפור ציינה נאוקו אישיי, סגנית שר האוצר של יפן לענייני חוץ, כי המערכות הפיננסיות ביפן מתפקדות ללא הפרעה. "ייתכן שהשפעת רעידת האדמה קטנה מהמשוער עתה", הדגישה. "ניתן להבין את שבריריות אמון העסקים והצרכנים עקב איום דליפת הקרינה מהמתקנים הגרעיניים".
לפי הדו"ח של הבנק העולמי, חברות הביטוח הפרטיות כנראה יישאו בחלק קטן יחסית מעלות השיקום, כאשר החלק הניכר ייפול על משקי הבית והממשלה. להערכת אייר־וורלד, העלות לחברות הביטוח נעה בין 14 מיליארד דולר ל־33 מיליארד דולר.
בתוך כך דווח אתמול כי בכוונת ענקית האלקטרוניקה סוני לחדש היום את הייצור במפעל לסוללות נטענות בצפון יפן. זהו המפעל השלישי שלה, מבין עשרות, החוזר לפעילות אחרי רעידת האדמה. ניסאן, יצרנית הרכב השנייה בגודלה ביפן, הודיעה כי תחדש היום את הפעילות בשישה מפעלים. למפעל המנועים של ניסאן באיוואקי שבמחוז פוקושימה טרם מגיעים מספיק מים, חשמל וגז כדי לחזור לפעילות — כך לפי דובר החברה. טושיבה הודיעה כי קו ייצור במפעל ביפן למסכי LCD קטנים, לסמארטפונים ולמכשירים אחרים, ייסגר למשך חודש לתיקון מכונות שהתקלקלו.