"קרינה בדרך לארה"ב", ישראל קוראת לצאת מיפן
בעקבות החרפת המשבר הגרעיני ביפן, המליץ משרד החוץ בירושלים לישראלים לצאת מהמדינה מוכת הרעש. בכיר במשרד ההגנה השבדי: "בידנו נתונים על ריכוז חלקיקים רדיואקטיביים שיגיע תוך כמה ימים לצפון אמריקה ולבסוף גם לאירופה"
המשבר הגרעיני ביפן - משבר כלל עולמי? משרד החוץ עדכן היום (יום ה') את אזהרת המסע לישראלים ביפן והמליץ להם לצאת במהירות מהמדינה האסיאתית, שהוכתה בשישי האחרון ברעידת אדמה רבת עוצמה ועומדת בשעות אלה בפני משבר גרעיני חמור. במקביל, בכיר במשרד ההגנה של שבדיה אמר כי ריכוז נמוך של חלקיקים רדיואקטיביים עושה את דרכו מיפן לכיוון מזרח וצפוי להגיע לצפון אמריקה בתוך כמה ימים ובסופו של דבר גם ליבשת אירופה.
- גם רשתות האופנה סופגות מכה: H&M סגרה 9 חנויות בטוקיו
- טוקיו: חשש כי העיר תוחשך הערב
- הבנקאים הזרים בורחים מטוקיו בגלל דליפת הכורים הגרעיניים
- נציב האנרגיה באיחוד האירופי: דליפת הכורים ביפן יצאה מכלל שליטה
"לישראלים מומלץ לצאת בהקדם את טוקיו לכיוון דרום המדינה ואף לשקול לצאת ממנה", נמסר בהודעת משרץ החוץ בירושלים. בירושלים גם הוסיפו כי נוכח הפגיעה הקשה שנגרמה לתשתיות ולמתקני הגרעין ביפן, מומלץ לאזרחי ישראל להימנע "מנסיעות בלתי נחוצות ליפן עד להתבהרות המצב".
למרות ההמלצה לישראלים לצאת מיפן, בשגרירות בטוקיו עסקים כרגיל, ומשרד החוץ מסר כי ישראלים שנשארו במדינה האסיאתית צריכים לשמור איתה על קשר.
בליץ אווירי לקירור הכורים בפוקושימה
דבריו של לארס-אריק גיר, מנהל מכון מחקר של משרד ההגנה השבדי, על החלקיקים הרדיואקטיביים שעושים את דרכם לצפון אמריקה מתבססים על נתונים שקיבל מרשת ארגונים בינלאומיים שתפקידם לפקח על איתור סימנים לניסויים גרעיניים בעולם. עם זאת, הוא הרגיע ואמר כי רמות החלקיקים שאותרו אינן מסוכנות לבני אדם. הוא גם אמר כי הוא צופה שהחלקיקים הרדיואקטיביים יחצו לבסוף את האוקיינוס האטלנטי ויגיעו גם ליבשת אירופה.
בינתיים, נמשך הבליץ האווירי מעל המתחם הגרעיני בפוקושימה בניסיון כמעט אחרון לצנן את הכורים שנפגעו ברעידת האדמה למנוע דליפה של קרינה רדיואקטיבית ברמות גבוהות. מסוקי צבא יפניים מטילים בשעות אלה כמויות אדירות של מי ים על המתחם הגרעיני בפוקושימה. במקביל, צוותים יפנים פועלים לחבר מחדש את מערכות הקירור של הכורים לרשת החשמל הארצית.
מערכות הקירור בכורים הושבתו בעקבות הרעש האדמה ונחשולי הצונאמי הציפו לחלוטין את מערכות החירום - דבר שהוביל לשרשרת התקלות החמורה בה נאבקים כעת היפנים.
מוקדם יותר הלילה אמר יו"ר נציבות פיקוח הגרעין של ארה"ב, גרגורי יז'קו, בשימוע בבית הנבחרים כי בריכת צינון המוטות בכור 4 בפוקושימה, שבימים כתיקונם אטומה לאוויר הפתוח, נפגעה ככל הנראה בפיצוץ שאירע אתמול בכור, "התייבשה לגמרי", והדבר מעורר חשש חמור מפני התכה מלאה של המוטות ודליפת קרינה רדיואקטיבית בעוצמות גבוהות בהרבה מאלה שנמדדו עד כה.התכה שכזו עלולה בין היתר להוביל לפיצוץ אשר יגרום לנשורת רדיואקטיבית בשטח רחב יותר.
יפן הרשמית מכחישה את דבריו של יז'קו. חברת החשמל היפנית האחראית למתקן בפוקושימה, כמו גם רשויות הגרעין היפניות, אינן מפרסמות נתונים מדויקים על היקף הפגיעה בכורים או על אופי התקלות שעמן הן נאלצות להתמודד. עם זאת, נראה כי התסבוכת האחרונה שנוצרה סביב בריכת מוטות הדלק, מעמידה את היפנים בפני בעיה חמורה ביותר.