"בטווח הקצר יהיו פחות מוצרי אלקטרוניקה על המדפים ביפן, אבל לאו דווקא בישראל"
מפעלים של טושיבה, סוני ופוגי'טסו הושבתו בעקבות רעידת האדמה. הנזק החמור ביותר מסתמן בענף שבבי NAND למכשירי סלולר
חברת המחקר המובילה בעולם בתחום המוליכים למחצה, iSuppli, מיהרה להוציא בסוף השבוע הערכה, לפיה אסון הטבע ביפן עשוי לגרום לעיכובים באספקת רכיבי אלקטרוניקה מיפן במשך השבועיים הקרובים.
לפי iSuppli, יפן אחראית לכ־14% מכלל ההכנסות בעולם בתחום הציוד האלקטרוני, ול־17% מההכנסות בתחום מוצרי הצריכה האלקטרוניים. באזור שנפגע מהרעש פועלים מפעלים של ענקיות אלקטרוניקה כמו טושיבה, פוג'יטסו, פריסקייל ואון־סמי. במעגל הרחב יותר נמצאים גם מפעלים של NEC, רנסאס (יצרנית השבבים המרכזית של היטאצ'י ומיצובישי) ורוהם.
טושיבה: הקפאת ייצור במפעל ה־NAND הגדול בעולם
מפעל שבבי הפלאש שרכשה טושיבה מסאנדיסק בעיר יוקאיצ'י דיווח על הפסקת הייצור, ועל המשכתו מיד אחר כך. מדובר במפעל הגדול בעולם לייצור שבבי פלאש מסוג NAND, הנחוצים בעיר לרכיבים למכשירי סלולר, טאבלט ומכשירים ניידים חכמים אחרים.
היקף הנזק שנגרם כתוצאה מההשבתה אינו ידוע, אך לשם השוואה, בדצמבר דיווחה טושיבה על הפסקת ייצור בת שבריר שנייה, שלדברי החברה תוריד עד 20% מהתפוקה לחודשיים. אם ההפסקה הנוכחית בייצור היתה ארוכה יותר, נראה שההשפעות הפעם קשות יותר. "נוסף לבעיות אספקה כתוצאה מפגיעה במפעלים, משלוחים יושפעו מהפגיעה בכבישים, מסילות הרכבת ונמלי הים והאוויר ביפן", נמסר מטושיבה.
אחת הנפגעות הפוטנציאליות המרכזיות היא אפל, שחתמה על הסכם בן חצי מיליארד דולר עם טושיבה לאספקת שבבי פלאש - ולפי ההערכה שילמה את הסכום כולו מראש.
עם זאת, טושיבה איננה יצרנית שבבי הפלאש היחידה, והיא עשויה לפנות לספקיות כגון סמסונג ולקונצרן השותפות של אינטל ומיקרון.
דוברי ניופאן, מפיצת מסכי טושיבה בישראל מסרו: "ניופאן מזדהה עמוקות עם העם היפני, ומקווה לכמה שפחות נפגעים באסון. נציגי ניופאן יצרו קשר במהלך סוף השבוע עם אנשי טושיבה ביפן ולכולם שלום. בישראל לא צפויות בעיות אספקה, כיוון שהמפעלים שמהם נרכשים המסכים נמצאים במקומות שונים ברחבי העולם. לניופאן מלאי מספק לתקופת החגים ולזו שאחריה".
נזק מצטבר לכל ענף הסלולרים והטאבלטים
לפי דו"ח של חברת Objective Analysis העוסקת במחקר שוק בתחום המוליכים למחצה, יפן מייצרת כ־40% מכלל שבבי הפלאש מסוג NAND. הביקוש מצד אפל ויצרניות נוספות לשבבי NAND צפוי לעלות השנה. "בשנים האחרונות שוק ה־NAND נמצא בפיצוץ", אומר ישראלי בכיר בענף ההייטק. "ההערכה היא שנפח הזיכרונות בשנים האלה גדל בין 80% ל־100% בכל שנה, ומובל ישירות על ידי האייפד, האייפון והמצלמות הדיגיטליות".
אספקת שבבי פלאש צפויה להיות מושפעת באופן משמעותי מרעידת האדמה. עם זאת, iSuppli מעריכה כי הנזק עשוי להתבטא פחות בנזק למפעלים, ויותר לנזקים במערכי ההפצה. מאידך, האנליסט קווין קסידי מבית ההשקעות Stifel Nicolaus אמר לרויטרס כי הוא צופה שמחירי שבבי ה־NAND יעלו, וכי ליפן יהיו בעיות לוגיסטיות לספק שבבים כאלה. כתוצאה מכך, עשויים מחירי הגאדג'טים לעלות בטווח הארוך.
היצרנית היפנית הגדולה ביותר בתחום ה־NAND היא טושיבה, האחראית ל־35% מכלל הייצור העולמי של שבבים אלה. "טושיבה היא שחקן משמעותי בענף, ואם היא תיפגע יהיה לזה אימפקט", העריך הבכיר הישראלי.
מרוויחה אחת מהתקלות בטושיבה עשויה להיות מייקרון, שלה מפעל ייצור באוסקה, רחוק ממוקד האירועים, ומפעל ייצור בקריית גת - אם כי המפעל הישראלי לא ירוויח מהמגמה, כיוון שאיננו מייצר שבבי NAND. מניית מייקרון עלתה ביום שישי ביותר מ־3%.
גם סוני בין הנפגעות באסונות: על פי Cnet, בסוף השבוע סגרה החברה שישה מפעלים, שניים בפוקושימה וארבעה במיאגי - בכלל זה מפעל הלייזר המשמש את מכשירי ה־DVD, הבלו־ריי, הפלייסטיישן ונגני ה־CD. "פי.סי מגזין" פרסם כי הצונאמי פגע ישירות באחד המפעלים במיאגי, ושטף את הקומה התחתונה של המפעל. מדוברת סוני ישראל נמסר כי אין פגיעה במפעלי סוני, וכי לסוני מפעלי ייצור ומו"פ בכל העולם.
ערן אשד, ממייסדי חברת השבבים אלטייר הפעילה ביפן, סיפר כי הפרויקט המנוהל כיום עם סופטבנק לבחינת פריסת תשתיות LTE בטוקיו יחזור לתפקוד מלא כבר ביום ב' בקרוב. "קשה לי להעריך את מידת הנזק" אמר ל"כלכליסט". "הייתי מופתע שכל כך מהר דיברו על חזרה לשגרה, אבל נראה שהם די מתאוששים ומתקדמים קדימה".
הזדמנות לחברות האחסון וההתאוששות הישראליות
מיהן חברות ההייטק החשופות למכירות ביפן? חברות הייטק רבות בהן פרוביג'נט, פסעבה, אמימון, אסוקס, פרסלו, אלטייר ובקרוב גם אנוביט, חשופות לשוק היפני, בין אם ישירות או בין אם באמצעות מפיצים יפניים מקומיים. יצרניות ציוד תקשורת ישראליות או ציוד סולארי, כגון סולאראדג', חשופות ליבוא רכיבים יפניים. עם זאת, המשבר ביפן עשוי ליצור הזדמנות לחברות ישראליות העוסקות במוצרי התאוששות מאסון לתחום האחסון ומרכזי נתונים. אחת מהן היא אקסנה של משה ינאי.
"בשביל להבין את הממדים הכלכליים של האסון, צריך לזכור שההערכה היא כי הפגיעה בתל"ג היפני תגיע ל־1%, כלומר 44 מיליארד דולר", אומר ערן הראל, מנכ"ל בית ההשקעות הראל הרץ המתמחית בהשקעות הייטק יפניות־ישראליות. "מזל שהדבר לא קרה לכלכלה היפנית בתקופת שיא הייצור השנתית, לפני הכריסמס או יום שישי השחור בארה"ב".
עד כמה המיקום הגיאוגרפי של הרעש נחשב למוקד כלכלי?
"הפגיעה אירעה באזור שנחשב לאזור בטוח יחסית מרעידות, לכן יש בו ריכוז גבוה של מפעלים של חברות גדולות בהן סוני, טויוטה, הונדה ואפסון. אבל צריך לזכור שהפגיעה המשמעותית תבוא פחות מהנזק למפעלים ויותר מעצם סגירת הנמלים ונמלי התעופה, ולו לכמה ימים.
"העיר סנדאי, שנפגעה קשה ברעש, היא העיר החמישית הגדולה ביפן. בגלל שסנדאי וצפון יפן נחשבו לאזורים מוגנים, מרכזי נתונים רבים נשלחו לצפון: טויוטה בנתה בה מפעל חשוב, והיטאצ'י בנתה בה את היטאצ'י סיטי, הכוללת את המו"פ והייצור".
עד כמה ישפיע המשבר על יבוא מוצרי אלקטרוניקה לישראל?
"70% מהמוצרים שמיוצרים ביפן משווקים לשוק המקומי. הטלוויזיות ומוצרי האלקטרוניקה שנמצאים על מדפי החנויות בארץ מיוצרים בסינגפור, במלזיה או במזרח אירופה, ולא ביפן. עם זאת, בכל אותם מוצרים, ובמרבית מוצרי האלקטרוניקה, ישנם רכיבים אלקטרונים מיפן, ולכן הפגיעה תהיה רוחבית, לכל מותגי האלקטרוניקה. רכיבים יפניים יש גם בתוך מוצרים קוריאנים כמו סמסונג או אירופיים כמו פיליפס. כך שבטווח הקצר, יהיו פחות מוצרי אלקטרוניקה על המדפים ביפן, אבל לאו דווקא בישראל".
עד כמה ישפיעו האירועים על ייצור של חברות הייטק ליפן?
"השקות של מוצרים חדשניים מתקיימים ביפן לפי שעון שונה מזה של המערב, באפריל ובאוקטובר. לכן, חברות ישראליות שתכננו להשיק מוצרים עם שותפים יפניים באפריל עשויות לדחות לאוקטובר. מרבית הישראליות מוכרות ליפן או מבצעות את תהליך האריזה שלהן שם, אך אינן מייצרות שם, אלא בסין או בטייואן. חברות ישראליות רבות מוכרות במזרח באמצעות מפיצים יפניים, והפגיעה בהן תהיה מינורית מאוד.
"יפן תתאושש מהר מהצפוי. עד כמה שזה נורא לומר, רק משבר יכול לגרום לממשלה להשקיע בצפון יפן ולבנות אותו מחדש, לסלול כבישים, לבנות מנהרות ובניינים, מה שיוביל את האזור להתעוררות כלכלית. המזל, במרכאות, הוא שהרעידה פגעה בטוקיו ברמה מינורית. אם זה היה קורה שם, יפן היתה משותקת".
דוד הלר, שותף מנהל בוורטקס, מתמחה בהשקעות ובשיתופי פעולה עם יפן. מאז הרעש הוא נמצא בקשר עם שורה של חברים ומשקיעים ביפן; לדבריו, למרות האסון הכבד לא חשים שם פניקה. "היפנים מקבלים את הטוב והרע באותה דרך, זוהי חלק מדרך החיים שלהם", הוא אומר. "אני לא רואה שם זעם או פניקה, אלא יותר השלמה. ייתכן וחלק מהם עדיין לא קלט את עומק האסון, אבל רובם מקבלים אותו בשלווה".