היום מתחילים הדיונים: האם גרמניה תחליט להציל את פורטוגל ויוון?
שרי האוצר האירופים ידונו בהרחבת קרן החילוץ בגובה 440 מיליארד יורו. שר האוצר הגרמני: "אין צורך מיידי לנקוט בפעולה"
שרי האוצר האירופים מתחילים היום (ב') בעבודה על שיפור אסטרטגיית הלחימה במשבר החובות, לאחר שגרמניה הפחיתה את ההתנגדות שלה להרחבת מאגר החירום, בעוד שפורטוגל מתעקשת כי תוכל להסתדר מבלי לקבל חבילת סיוע.
גרמניה, הכוח המוביל בקרב 17 מדינות גוש היורו, רוצה להגדיר את חודש מרץ כתאריך היעד להרחבת קרן החילוץ בגובה 440 מיליארד יורו (585 מיליארד דולר), הקמת מתקן סיוע קבוע ושינוי חוקי הגירעון התקציבי של הגוש.
גרמניה מוכנה לדון "בטווח הבינוני" בדרכים לשינוי אופן הפעולה של הקרן על מנת לאפשר למדינות ליהנות מהקרן בגובה 440 מיליארד יורו, אמר שר האוצר הגרמני וולפנג שאובלה בריאיון לרדיו הגרמני. "אולם אין צורך מיידי לנקוט בפעולה", הוסיף. לדבריו, הקרן מספיק גדולה להתמודד עם "כל מה שעולה לדיון בטווח הקצר". שרי האוצר של גוש היורו צפויים להיפגש בהמשך היום בבריסל.
גרמניה אימצה את הצורך לנקיטת גישה "מקיפה" לבלימת התפשטות החובות על רקע החששות שיוון ואירלנד, שקיבלו 178 מיליארד יורו בהלוואות מטעם האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית, יתקשו לרפא את הכלכלות שלהן.
עליית היורו והנפקות אג"ח מוצלחות של פורטוגל, ספרד ואיטליה העניקו בשבוע שעבר הפוגה זמנית מלחצי השוק לנקיטת צעדים מעבר לתוכנית חילוץ החירום ורכישת האג"ח חסרת התקדים של הבנק המרכזי האירופי.
"המנהיגים האירופים צריכים להידחק לפינה על מנת להשלים את האיחוד המוניטרי", מסביר בארי איכנגרין, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קליפורניה.
האם יוון בדרך להפסיק לרכוש אג"ח
חבר מועצת הבנק המרכזי האירופי אתנוסיוס אורפנידס אומר כי הבנק יוכל להפסיק לרכוש אג"ח ממשלתיות, במידה ויוענקו לקרן החילוץ האירופית סמכויות לרכוש אג"ח.
הבנק יזם את תכנית האג"ח "על מנת לענות על התפקוד הלקוי של השוק שפגע במנגנון העברה המוניטרי", אמר אורפנידס. לדבריו, אם יאפשרו לקרן החילוץ של גוש היורו לרכוש אג"ח ממשלתיות, ובכך ישפרו את פעילות המנגנון המוניטרי, יהיה בכך כדי לבטל כמה מהאמצעים הלא סטנדרטים שבהם נקט הבנק. "אני מאמין שזו תהיה דרך אחת שתאפשר גמישות, שעשויה לפרקים להתגלות כיעלה."
הבנק האירופי דוחק בממשלות לקחת על עצמן יותר אחריות על משבר החובות הממשלתיים בגוש היורו, כדי שיוכל לחזור לתפקידו המסורתי של לחימה באינפלציה.