מורגן קלי: "לאירלנד ייגמרו המזומנים"
הכלכלן שחזה את התפוצצות בועת הנדל"ן האירית: "יידרש סיוע חיצוני כדי להיחלץ מהפסדי העתק שיספגו הבנקים כתוצאה מהלוואות רעילות"
גל של הלוואות רעילות בשוק המשכנתאות למגורים עלול לגרום לקריסתה המוחלטת של הכלכלה האירית ולהצית מחאה חברתית, כך טוען הכלכלן הבכיר מורגן קלי במאמר שפרסם ב"אייריש טיימס" וצוטט ב"וול סטריט ג'ורנל". לדבריו, הצניחה במחירי הבתים תגביר את שיעור הפיגורים בתשלומי המשכנתאות עד
עד כה, מרבית תשומת הלב הופנתה להלוואות ההרסניות שהעניקו הבנקים באירלנד לעסקאות נדל"ן מסחריות ומיזמי בנייה כושלים, שגרמו לבנקים להפסדים של עשרות מיליארדי יורו ואילצו את הממשלה להוציא לפועל סדרה של צעדי חילוץ יקרים שהביאו את אירלנד לסף פשיטת רגל. אולם כעת מתברר כי הבנקים נהגו בחוסר אחריות לא פחותה בכל הקשור למשכנתאות לדיור. הבנקים הקלו משמעותית את התנאים לקבלת משכנתה והעניקו ללא היסוס הלוואות אדירות לרוכשי בית ראשון.
קלי, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת דבלין שצפה ב־2006 את צניחת מחירי הנדל"ן באירלנד, טוען כי משקי הבית האיריים יוצאים מגדרם כדי לעמוד בתשלומי משכנתה שהם מעבר ליכולתם הכלכלית הריאלית. "זה עומד להשתנות", כתב קלי, "הלווים מבינים היום שבשעה שהם שיחקו על פי הכללים, הבנקים עשו כרצונם, ושכנעו אותם באופן ציני לקחת משכנתאות שלא היה סיכוי שיוכלו לפרוע". קלי סבור שהמצב עשוי לעורר מחאה ציבורית בסגנון המאה ה־19. כדי להיחלץ מהמצב, הוא טוען, "לא נותר לנו כרגע אלא להסתמך על נדיבותם של זרים".
יותר ויותר משקי בית באירלנד צוברים פיגור בתשלומי המשכנתה. יותר מ־36 אלף לווים, המהווים 4% מכלל לווי המשכתנאות במדינה, צברו פיגור של יותר מ־90 יום בתשלומי המשכנתה מאז 30 ביוני, כך על פי נתוני משרד האוצר האירי. זאת לעומת 3.3% בחודשים שקדמו להם. נתוני ספטמבר, שיתפרסמו בחודש הבא, צפויים להראות עלייה נוספת, אך עדיין יהיו נמוכים משמעותית משיעור הפיגורים בארה"ב, שעלה ביוני מעבר ל־9%.
כמעט 200 אלף משכנתאות באירלנד, כאחת מכל ארבע הלוואות תלויות ועומדות, צפויות להגיע עד סוף השנה למצב של "מתחת למים", כך העריך בתחילת השנה דיוויד דאפי ממכון המחקר Economic and Social Research Institute בדבלין. משמעות הדבר היא ששווי הנכסים יהיה נמוך מגובה המשכנתה.
האנליסט האירי פיטר מתיוס אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" כי בין 10% ל־20% משווי המשכנתאות שנלקחו בשלוש שנות בועת נדל"ן באירלנד, שהגיעה לשיאה ב־2007, עלולים להימחק. "אנחנו עומדים להתמודד עם מכה שאנשים לא מוכנים להודות בה", אמר. בניגוד לארה"ב, הפיגורים בתשלומי המשכנתה באירלנד היו עד כה תופעה נדירה ושיעור המשכנתאות בפיגור של יותר מ־90 יום הוא עדיין מחצית מזה של ארה"ב.