בריטניה: תוכנית הקיצוצים החדשה - המאסיבית ביותר מאז מלחמת העולם השנייה
שר האוצר הבריטי, ג'ורג' אוסבורן, מסר את פרטי התוכנית, שבמסגרתה יפוטרו כחצי מיליון עובדים במגזר הציבורי, תקציב משרדי הממשלה יופחת ב־19% בממוצע, הבנקים ישלמו היטלים חדשים ואפילו בני משפחת המלוכה ייאלצו להצטמצם
אחרי חודשים של משא ומתן מייגע חשף היום (רביעי) שר האוצר הבריטי, ג'ורג' אוסבורן, את פירוט תוכנית הקיצוצים הנרחבת ביותר בתקציב הממשלה זה 60 שנה. במסגרת הקיצוצים יועלה גיל הפנסיה, תקציב הרווחה יקוצץ ב־7 מיליארד ליש"ט ו־500 אלף עובדים במגזר הציבורי יאבדו את מקום עבודתם
"היום הוא היום שבו בריטניה מתחילה לצאת מהבוץ", אמר אוסבורן בנאום שבו אישר למעשה את התוכנית שגיבשה הממשלה ביוני האחרון. מטרת התוכנית היא להפחית עד 2014–2015 את הגירעון התקציבי שעומד על כ־155 מיליארד ליש"ט באמצעות קיצוץ 83 מיליארד ליש"ט מהתקציב. "היום מתחיל השיקום, בשעה שאנחנו פורסים תוכנית לארבע השנים הקרובות שתקנה בסיס יציב למערכת הרווחה והשירות הציבורי שלנו".
היום דיווחה בריטניה גם על הגירעון התקציבי הגבוה ביותר עבור ספטמבר, מאז החל התיעוד ב־1993, נתון שרק הגביר את הלחצים על אוסבורן לדבוק בתוכנית הקיצוצים. "זוהי דרך קשה, אבל היא תצעיד אותנו לעתיד טוב יותר", אמר שר האוצר. "נשים קץ לשנים של הלוואות בלתי פוסקות ונדאג לכך שבדומה לכל משק בית בריא במדינה, נקנה רק מה שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו".
הקיצוץ הממוצע במשרדי הממשלה בארבע השנים הקרובות אמנם יהיה 19% ולא 25% כפי שחזו, אך הוא יביא למחיקתן של כמעט 500 אלף משרות במגזר הציבורי בארבע השנים הקרובות. כמו כן, שר האוצר ציין כי גיל הפנסיה לנשים וגברים יועלה ל־66 עד שנת 2020. "מדינות רבות מעלות את גיל הפרישה, והדבר יחסוך 5 מיליארד ליש"ט בשנה עד סוף כהונת הפרלמנט הבא", אמר. איגודי העובדים כבר הזדעקו נגד אובדן המשרות, אולם ההתנגדות הציבורית לקיצוצים בבריטניה היתה חלושה עד כה בייחוד בהשוואה לצרפת, שבה האיגודים מנסים בכל כוחם לגרום לממשלה לסגת מתוכניתה להעלות את גיל הפנסיה.
אוסבורן אמר כי קיצוץ של 6 מיליארד ליש"ט מהוצאות הממשלה הוא כפול ממה שתוכנן ביוני, ואפילו משפחת המלוכה תיאלץ לספוג קיצוץ של 14% בהוצאותיה. עם זאת, השקעות ההון הממשלתיות יגדלו ב־2 מיליארד ליש"ט לשנה מעבר לתכנון המקורי מכיוון שהממשלה מחויבת בחוזים שלא ניתן לבטלם. פירוט תוכנית ההיטלים על הבנקים יפורסם מחר. "אנחנו לא רוצים לפטור את הבנקים מלשלם את חלקם, אך גם לא לדרבן אותם לעזוב לחו"ל", אמר אוסבורן. "המטרה שלנו היא לקבל את שיעור המס בר־הקיימא המקסימלי מהמגזר הפיננסי".
עמדות הכלכלנים באשר לקיצוצים מתחלקות בין אלה הסבורים כי הצעדים הדרסטיים הם כורח המציאות לבין אלה הטוענים כי הם ידרדרו את בריטניה חזרה למיתון. עם זאת, כמעט כולם מסכימים על כך שהצמיחה תאט והבנק המרכזי יידרש לנקוט מדיניות מוניטרית רפויה ביותר.