$
כלכלה ומדיניות

מלחמת המטבעות: שרי האוצר של ה-G20 לא הצליחו להגיע להסכמה

שר האוצר האמריקאי: "צבירת יתרות מט"ח עודפות בהיקף גבוה מובילה לעיוותים במערכת המוניטרית והפיננסית הבינלאומית"

סוכנויות הידיעות 22:1009.10.10

שרי האוצר של מדינות ה-G20, שנפגשו בסוף השבוע בוושינגטון, לא הצליחו להגיע היום להסכמה על דרך הטיפול בחזית המט"ח המתחממת.

 

כמה מהמדינות מבקשות להחליש את שער המטבע שלהן, כדי להאיץ את היצוא ולהגדיל את מספר מקומות העבודה; החשש הוא שצעדים אלה יביאו למלחמת סחר - כמו

זה שהתרחש בזמן המיתון הגדול של שנות ה-30.

 

קרן המטבע הבינלאומית, שנתנה חסות לוועידה, מסרה כי תעמיק את פעילותה בתחום המט"ח, וכי תערוך מחקרים בנושא. שרי האוצר ביקשו מהקרן שתקדם יוזמות אשר באמצעותן תוכל כל מדינה לקדם את כלכלתה - בלי לפגוע בכלכלות של המדינות האחרות.

 

יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, דומיניק שטראוס-קאהן, אמר כי לא ניתן להגדיר את השיחות ככישלון: "אני לא מאוכזב. אנחנו יכולים לדבר ולדבר ולדבר. מה שבאמת צריך זה צעדים מעשיים. אני לא חושב שאפשר לנקוט את הצעדים האלה בלי שיתוף פעולה". לדבריו, מדינות ה-G20 נותרו מחויבות ליעד שנקבע לפני שנה - השגת צמיחה מאוזנת.

 

שר האוצר של קנדה, ג'ים פלהרטי, אמר כי יש תמיכה רחבה בקריאתו של שטראוס-קאהן לצעדים מעשיים: "ישנה הסכמה רחבה לגבי התפקיד המרכזי שיש לקרן המטבע הבינלאומית".

 

שר האוצר האמריקאי, טימותי גייתנר, קרא מוקדם יותר היום שוב לסין לאפשר ליואן להתחזק מול הדולר. גייתנר לא הזכיר את סין באופן מפורש, אך התייחס למדינות שהמטבע שלהן "חלש באופן משמעותי" - המונח שבאמצעותו מתארת ארה"ב את היחס שבין היואן לדולר. 

 

גייתנר אמר כי "חשוב מאוד לראות התקדמות רבה יותר מצד כלכלות מתפתחות גדולות, בכל הנוגע לגמישות שער החליפין. קל וחומר - כאשר מדובר במדינות שהמטבע שלהן חלש באופן משמעותי". 

 

"צבירת יתרות מט"ח עודפות בהיקף גבוה מובילה לעיוותים במערכת המוניטרית והפיננסית הבינלאומית", הוא הוסיף.

 

גייתנר אמר כי על המדינות להעלות לראש סדר העדיפויות את נושא קידום הצמיחה. לדבריו, המדינות השונות לא צריכות להסתמך על הייצור לארה"ב: "אזרחי אמריקה חוסכים יותר, ומדינות המסתמכות על יצוא אליה צריכות לשנות את התוכניות שלהן, אחרת נחווה האטה בשיעור הצמיחה הגלובלי".

 

שר האוצר האמריקאי אמר כי על קרן המטבע לאתר בעיות ולהציע פתרונות. הוא הוסיף כי על הקרן לפרסם בפומבי את הערכותיה - ולא לעשות זאת רק אם קיבלה את הסכמת המדינה הרלוונטית.  

 

קברניטי ארה"ב טענו בשנה שחלפה כי סין שומרת על ערכו הנמוך של היואן, מתוך מטרה לסבסד את הייצוא. לדבריהם, הדבר פוגע ביצואנים האמריקאים ובקצב הצמיחה של המשק. בעקבות כך נקטה סין כמה צעדים במטרה לאפשר למטבע שלה להתחזק - ואולם הדבר לא סיפק את האמריקאים. הסינים טענו מצדם כי תיסוף של 20% ביואן יביא לאובדן מקומות עבודה רבים בסין ויגרום לאי יציבות חברתית במדינה. בשבוע האחרון הצטרפו שרי האוצר של גוש היורו לדרישה האמריקאית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x