$
בשולי החדשות

10 תחזיות מדע בדיוני שהתגשמו

פצצת האטום, מציאות מדומה, הקיוביקל ואפילו האייפד - סופרי מדע בדיוני כבר חשבו על זה הרבה לפנינו

סוכנויות הידיעות 22:0103.10.10

תחזיות רבות של העתיד הטכנולוגי שלנו כבר התגשמו: פצצת האטום, הצוללת ואפילו האייפד. די מבדר לגלות טקסטים של מדע בדיוני שהתגלו כתחזיות מדויקות. הנושא גורם למחלוקת בין חובבי המד"ב. אריק רבקין, מרצה באוניברסיטת מישיגן וזוכה פרס פילגרים של התאחדות מחקר המד"ב על מפעל חיים בחקר המדע הבדיוני, מסביר מדוע:

 

"ראשית, ישנה בעיית הקופים האינסופיים. אם יש לכם מספר אינסופי של קופים המקישים על מכונות כתיבה במשך זמן בלתי מוגבל, הסיכויים שלפחות אחד מהם יכתוב את המלט הם 100%", מסביר רבקין. "במילים אחרות, כשאלפי סופרי מדע בדיוני כותבים עשרות אלפי חזיונות של העתיד, באיזה מובן צירוף מקרים בין אלמנט עתידי למה שהתרחש נחשב לתחזית?".

 

גילוי נאות: הרשימה הבאה אינה בדיוק אקדמית או מדעית, אך חברי התאחדות מחקר המד"ב שסייעו בהכנתה הסכימו כי 10 תחזיות אלה משעשעות מאוד.

 

1. האייפד: 1968

 

כולנו צחקנו השנה כשאפל הודיעה על השקת האייפד. יש שצחקו על מוצרי היגיינה נשית. עם זאת, נראה שארתור סי קלארק הלך באותו הכיוון עם ה"ניוזפד".

 

2001: אודיסאה בחלל מאת ארתור סי קלארק: "כשנמאס לו מדו"חות רשמיים, מזכרים ופרוטוקולים, הוא היה מחבר את הניוזפאד שלו לתוך המעגל החשמלי של הספינה וסורק את הדיווחים האחרונים מכדור הארץ.

 

אייפד אייפד צילום: אי פי אי

 

2. טנקים: 1903

 

קרב הטנקים הראשון בהיסטוריה התרחש רק ב-1916, אך ייתכן שהסופר ה.ג. וולס קיבל השראה מעיצובו של לאונרדו דה וינצ'י מהמאה ה-15 כשדמיין את הסצנה הזו ב-1903.

 

The Land Ironclads ("משורייני היבשה") מאת ה.ג. וולס: היה להם את האפקט של חרק גדול ומגושם, חרק בגודל של ספינת קרב מברזל, שזוחל באלכסון לשורה הראשונה של התעלות ויורה אש מהאשנבים שבצדדים.

 

טנק טנק

 

3. משחקי מציאות מדומה: 1956

 

בהתחשב בעובדה שמשחק הווידאו הראשון נוצר רק ב-1958, משחקי מציאות מדומה היו הגזמה פרועה ב-1956.

 

העיר והכוכבים מאת ארתור סי קלארק: מכל אלפי הסוגים של צורות בילוי בעיר, אלה היו הפופולריים ביותר. כשנכנסים לתוך סאגה, נעשים יותר מרק צופים פסיביים..הופכים להיות משתתפים פעילים בעלי - או לפחות על פניו בעלי - רצון חופשי. ..ניתן היה להיכנס לעולם הדמיוני הזה ביחד עם חברים.

 

מציאות מדומה מציאות מדומה צילום: בלומברג

 

4. פצצת האטום: 1914

 

"אף שנעשה שימוש ב'פצצת אטום' לפני וולס, נראה שהוא המציא את המונח בעצמו ושהוא הפך אותו לפופולרי", אומר ד"ר פטריק ב. שארפ, שדן בקשר זה בספרו "סכנות פראיות" (Savage Perils). "הוא המשיך את קו המחשבה של עבודותיו של פרדריק סודי, כימאי בריטי שעסק ברדיואקטיביות".

 

ליאו סזילרד, שהשתתף בפרויקט מנהטן, ציטט את הפסקה הזו במכתב להוגו הירסט: "לא ייאמן שוולס כתב את הדברים האלה ב-1914. אין ספק שכל שזה קשקוש, אבל יש לי יסוד להאמין שבכל הקשור ליישומים התעשייתיים של התגליות הפיזיקליות האחרונות, התחזית של הסופרים עשויה להתגלות כמדויקת מזו של המדענים".

 

העולם יוצא לחופשי מאת ה.ג. וולס: "הבעיה של זירוז הרדיואקטיביות ברכיבים הכבדים יותר ובכך להפעיל את האנרגיה הפנימית של האטומים, נפתרה על ידי שילוב נהדר של הכללה, אינטואיציה ומזל על ידי הולסטון כבר בשנת 1933. .. הוא יצר הפרדה אטומית בדקה פרקטית של ביסמות: זה התפוצץ באלימות רבה לתוך גז כבד של רדיואקטיביות קיצונית, שהתפרקה בתורה במהלך שבעה ימים".

 

פטרייה גרעינית פטרייה גרעינית

 

5. הקיוביקל: 1909

 

אנחנו מודים שרוב הקיוביקלים לא משושים ולא מגיעים עם כורסאות, אבל עדיין, אותן קוביות דמויות כוורת, המוארות באור פלורסנט, שבהן רבים כל כך מאיתנו מקליקים ומעבירים את ימינו תפסו רק בסוף שנות השישים:

 

The Machine Stops ("המכונה נעצרת") מאת א.מ. פורסטר: "דמיינו, אם אתם יכולים, חדר קטן, בצורת משושה, כמו כוורת דבורים. הוא מואר לא על ידי חלון ולא על ידי מנורה, ועדיין הוא מלא מעין קרינה. אין פתחי אוורור, ובכל זאת האוויר צח".

 

קיוביקל. כמו כוורת דבורים קיוביקל. כמו כוורת דבורים צילום: shutterstock

 

6. אוזניות כפתור: 1950

 

העיצוב של אוזניות הכפתור של אפל החל לחלוש על השוק ב-2001 עם השקת הדור הראשון של האייפוד. כשברדברי כתב זאת ב-1950, אוזניות נראו בערך ככה.

 

פרנהייט 451 מאת ריי ברדברי: "ובאוזניים שלה היו הצדפות הקטנות, כפתורי הרדיו לחוצים בחוזקה, ואוקיאנוס אלקטרוני של שמע, של מוזיקה ושל דיבורים ומוזיקה ודיבורים מגיעים, מגיעים לפתח מוחה הלא ישן".

 

צפוף באוזן צפוף באוזן

 

7. צ'ט וידאו: 1911

 

AT&T החלה להדגים את טלפון התמונה שלה ביריד העולמי בניו יורק ב-1964. הציבור הוזמן להתקשר לתערוכה מיוחדת בדיסנילנד. מצלמת הרשת הראשונה הופנתה לקומקום בחדר הטרויאני במחלקת מדעי המחשב של אוניברסיטת קיימברידג'. סקייפ נוסדה ב-2003.

 

Ralph 124C 41+ ("ראלף 124C 41+") מאת הוגו גרנסבק: "הוא ניגש לפינת הטלפון בצד הקיר, לחץ על קבוצה של כפתורים ותוך מספר רגעים המסך הואר וחשף את פרצופו של אדם מגולח בן 30, פנים נעימות אך רציניות".

 

וידאו צ'ט וידאו צ'ט צילום מסך

 

8. דלתות אוטומטיות: 1899

 

תלוי את מי שואלים: הדלתות האוטומטיות הומצאו על ידי הרון מאלכסנדריה לפני כ-2,000 שנה או על ידי די הורטון ולו יואיט ב-1960.

 

כאשר הישן התעורר מאת ה.ג. וולס: "שני הגברים פנו בצייתנות, לאחר מבט מהוסס אחד לעבר גרהאם, ובמקום לעבור דרך הקשתות כפי שהוא ציפה, הלכו ישירות לקיר המת של הדירה ממול הקשתות. ואז קרה דבר מוזר: פס רחב של הקיר הזה שנראה מוצק נפתח בנקישה".

 

דלתות אוטומטיות דלתות אוטומטיות צילום: shutterstock

 

9. הדרגנוע: 1940

 

לרוב מציינים זאת כהמצאה של המדע הבדיוני, אך הוציאו פטנט על המכונה דמוית-הדרגנוע הראשונה כבר ב-1892 והמסוע הראשון הושק בתערוכה הקולומביאנית האנושית ב-1893.

 

The Roads Must Roll ("הדרכים חייבות לנוע") מאת רוברט היינלין: "הם גלשו בגרם מדרגות חשמלי, והגיחו במדרכה שגבלה במקטע הצפוני 5 מייל לשעה. האם נסעת כבר במוסע כזה? חקר גיינס. "זה פשוט למדי, רק זכור לעמוד נגד התנועה כשאתה עולה".

 

מדרגות נעות בקניון מדרגות נעות בקניון צילום: מאיר פרטוש

 

10. הצוללת: 1869

 

הצוללת של ז'ול וורן דומה לדרגנוע בכך שלעתים קרובות טועים ומגדירים אותה כהמצאה. לדברי רבקין, ה"נאוטילוס" למעשה התבססה על צוללת שקונפדרציית המדינות של אמריקה עשתה בו שימוש צבאי מוצלח חמש שנים קודם לכן.

"ורן לא חזה את הצוללת, אלא יותר דמיין את הרלוונטיות שלה לעניינים חברתיים, פוליטיים, אקדמיים ואף פסיכולוגיים", מסבין רבקין.

 

עשרים אלף מיל מתחת למים מאת ז'ול ורן: "התנועות המהירות שלו, הכוח המפתיע של הניידות, והחיים המסוימים שנראה שהוענקו לו".

 

צוללת. "איפה המפתחות" צוללת. "איפה המפתחות" צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x