סדר העדיפויות של יוון: מקצצת בקצבאות הפנסיה ורוכשת צוללות במיליארדי יורו
גורמים בממשלה טוענים כי עסקאות הנשק נכפו על יוון במסגרת חבילות הסיוע הכלכלי שקיבלה מגרמניה ומצרפת
שביתות ענק משתקות בשבועות האחרונים את יוון על רקע התנגדותם של איגודי העובדים במדינה לצעדי הצנע שיוזמת הממשלה, המתמודדת עם גירעון חסר תקדים בתקציב. טענתם של העובדים המוחים, שלפיה הם נאלצים לשלם על מחדליהם של פוליטיקאים, קיבלה בסוף השבוע משנה תוקף לאחר שהתברר כי ממשלת
"הוול סטריט ג'ורנל" מדווח כי יוון תרכוש עבור צבאה שתי צוללות חדשות מגרמניה בשווי מיליארדי יורו כל אחת. כמו כן פנתה הממשלה לצרפת כדי לקבל הצעת רכש ל־15 מסוקי חילוץ והצלה. לאחרונה השלימה המדינה הים־תיכונית עסקה עם הממשל האמריקאי שבמסגרתה קיבלה לידיה 24 מטוסי קרב מדגם 16 F תמורת 1.5 מיליארד יורו.
יוון, שבה מתגוררים 11 מיליון איש בלבד, היא היבואנית הגדולה ביותר של נשק קונבנציונלי באירופה והחמישית בגודלה בעולם. הוצאות הביטחון העצומות שלה נחשבות לגבוהות ביותר באיחוד האירופי ומהוות, להערכת כלכלנים, את אחד הגורמים העיקריים למשבר החוב שבו היא שרויה כיום.
עסקת הצוללות מהווה חוליה אחרונה בעסקה מורכבת שהחלה לפני כעשור, שבמסגרתה התחייבה יוון לרכוש מגרמניה שש צוללות. ההכרזה על העסקה הצפויה, בתקופה שבה קשייה הכלכליים של יוון עומדים במרכז תשומת הלב הציבורית, הובילה לביקורת רבה על הממשלה באתונה.
בראש המבקרות עומדת טורקיה, אשר בינה ליוון שוררת מתיחות ארוכת שנים. "המדינות המסייעות ליוון במישור הכלכלי מוכרות לה ציוד צבאי", אמר אגמן בגיס, שליח טורקיה לשיחות ההצטרפות של המדינה המוסלמית לאיחוד האירופי, "יוון וטורקיה אינן זקוקות לטנקים, צוללות ומטוסי קרב חדשים".
אולם בממשלת יוון טוענים כי עסקאות הרכש נכפו על אתונה בתמורה לחבילת הסיוע הכלכלי. סגן ראש הממשלה תיאודור פנגאלוס הצהיר בחודש מאי האחרון כי מדינתו "נאלצה לרכוש כלי נשק שאינם דרושים לה", ומדובר, לדבריו, בבושה בקנה מידה לאומי.
מדינות נוספות באירופה האשימו במישרין את צרפת וגרמניה כי התנו את הסיוע ליוון ברכישות ציוד ביטחוני - האשמה שנדחתה מכל וכל על ידי ברלין ופריז. דוברה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמר כי עסקת הצוללות מבוססת על חוזה שנחתם לפני זמן רב. משרד ההגנה הצרפתי מסר כי יוון היא שיזמה את המגעים לרכישת כלי הנשק.
בין המוחים נמצא גם סטליוס פנקוס, סגן אדמירל בצי היווני שהודיע לאחרונה על התפטרותו משורות הצבא לנוכח החלטת הממשלה לרכוש את הצוללות. "כיצד הם מסוגלים ליזום מהלך מסוג זה, ובמקביל להודיע על קיצוץ במשכורות ובקצבאות הפנסיה?", תהה פנקוס במהלך ראיון לכלי התקשורת ביוון. במסגרת תוכנית צעדי הצנע הממשלה מעוניינת להפחית את קצבאות הפרישה בשיעור של 5%, ולבצע קיצוץ בשיעור חד אף יותר בשכרם של עובדי המגזר הציבורי.
בחודש מאי האחרון החלה היחידה לפשעים כלכליים ביוון לבדוק חשדות שלפיהם שילמה הממשלה מחירים מופקעים על ציוד ביטחוני שרכשה במהלך העשור האחרון.