קרן המטבע תלווה לאוקראינה 14.9 מיליארד דולר
זאת, לאחר שמשלחת מטעמה ביקרה במדינה ואישרה את התוכנית הכלכלית שגיבשה ממשלתה, במטרה להפחית את הגירעון. כן אושרה הלוואה לרומניה
קרן המטבע הבינ"ל הסכימה להעמיד 14.9 מיליארד דולר כהלוואה עתידית לאוקראינה. זאת, לאחר שמשלחת מטעמה ביקרה במדינה ואישרה את התוכנית הכלכלית שגיבשה ממשלתה, במטרה להפחית את הגירעון. ההחלטה הסופית בעניין תתקבל בוושינגטון בסוף החודש.
ב-2008 לקחה אוקראינה הלוואה קודמת מקרן המטבע, לאחר שהביקוש לסחורות המיוצרות בה ירד עקב המיתון העולמי. ההלוואה אפשרה לאוקראינה לכסות את חובותיה, בעיקר לרוסיה, בעבור הגז שזו מספקת לה.
קרן המטבע מקווה שהמדינה תרשום כעת ב-2011 גירעון של 5.5% וצמיחה של 3.5%. הקרן לוחצת גם על ביצוע רפורמות בשוק הבנקאות והאנרגיה.
אוקראינה תשתמש בהלוואה בעיקר כדי לחזק את יתרות מטבע החות, ולכיסוי חובות. המדינה תשתמש לצורך זה גם בהלוואה נוספת של 2 מיליארד דולר מבנק רוסי ובהלוואות ממקורות נוספים. כלכלת אוקראינה התכווצה ב-15.1% ב-2009. ברבעון הראשון של 2010 נרשמה צמיחה של 4.9%.
ראשי הקרן הסכימו גם להעניק הלוואה של 1.15 מיליארד דולר לרומניה, לאחר שזו הגדילה מיסים במטרה לצמצם את הגירעון. רומניה תכננה גם לקצץ את הפנסיה ב-15%, אך בית המשפט ביטל את ההחלטה. עם זאת אושר קיצוץ של 25% בשכר עובדי הציבור במדינה.
חבילת סיוע
ממשלת הונגריה הודיעה כי תפנה לקרן המטבע הבינלאומית ולאיחוד האירופי בבקשה לקבל חבילת סיוע חירום בשווי של עד 20 מיליארד יורו. על פי הדיווחים, הבקשה תהווה "אמצעי זהירות" שיתווסף למאמצי הממשלה להתמודד עם משבר החוב שבו שרויה המדינה האירופית.
שר האוצר גיורגי מאטולשי אמר בסוף השבוע כי הוא מאמין שהונגריה תהיה זקוקה לקו אשראי חדש מהמוסדות הבינלאומיים, אם המצב הכלכלי באירופה יידרדר. בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס ציין השר כי מדינתו מעוניינת להגיע להסכם עם קרן המטבע והאיחוד, שיאפשר לה לחרוג מיעדי הגירעון לשנתיים הבאות.
כדי להביא את הגירעון לשיעור הנדרש על פי כללי גוש היורו, התחייבה הממשלה לרסן השנה את שיעורו ל־3.8% מהתוצר, ולהמשיך להפחיתו לשיעור של 3% הנדרש ב־2012. במהלך דבריו טען מאטולשי כי השינויים המבניים הנחוצים לריסון הגירעון כרוכים בעלויות ניכרות. השר העריך כי כלכלת הונגריה תשוב לנתיב הצמיחה ולאיזון פיננסי החל ב־2013.
הסכם הסיוע החדש בין הונגריה לקרן המטבע יחליף הסכם קודם בין הצדדים שנחתם ב־2008, במסגרתו התחייבה אז הונגריה להפחית את שיעור הגירעון ל־3% עד לשנה זו, יעד בו לא הצליחה הממשלה לעמוד.
מהלך נוסף שמתכננת הממשלה הוא הטלת מסים מיוחדים על המערכת הפיננסית, שיזרימו לקופת המדינה סכום של 855 מיליון דולר. מאטולשי אמר לרויטרס כי היוזמה תובא לאישור