14 המיליארדריות שהתעשרו בזכות עצמן
חמש מתוכן הקימו את העסק שלהן בשיתוף קרובי משפחה. מחצית מהנשים ברשימה הרוויחו את הונן בסין
14 נשים בלבד בעולם צברו במו ידיהן, ולא על ידי ירושה, הון אישי של למעלה ממיליארד דולר. הן מהוות חלק זעום מ-1,011 המיליארדרים בעולם שעשו זאת בכוחות עצמם.
חמש מתוכן הקימו את העסק שלהן בשיתוף עם בעליהן, אחיהן ולעיתים שניהם, ואילו אחרות התגברו על תנאים קשים לפני שזכו בהצלחה מסחררת.
מחצית מהנשים ברשימה הרוויחו את הונן בסין. הכלכלה הסינית המתפתחת מהווה גורם עיקרי, יוצרת יותר הזדמנויות ומעניקה לנשים גישה לאוכלוסייה עצומה של צרכנות וכוח עבודה זול. כיום, הנשים בסין תורמות מחצית מההכנסה של משקי הבית, עלייה מ-20% בשנות ה-50.
זוהי רשימת 14 המיליארדריות שעשו זאת במו ידיהן על פי מגזין פורבס:
1. וו יאג'ון (Wu Yajun) - הון מוערך: 3.9 מיליארד דולר
מנכ"לית של חברת פיתוח הנדל"ן לונגפור פרופרטיז, הנפיקה את החברה בבורסה של הונג קונג ב-2009. מהנדסת בהכשרתה, ובעברה גם עבדה בסוכנות ידיעות סינית. מחזיקה בנכסי נדל"ן בעשר ערים. מדורגת במקום ה-232 ברשימת המיליארדרים של פורבס.
2. רוזליה מרה - הון אישי: 3.5 מיליארד דולר
החלה את דרכה כשסייעה לבעלה להכין שמלות ערב מביתם, משם הם הקימו את אחת מחברות הביגוד המצליחות בעולם, Inditex שבבעלותה רשת זארה. הזוג אמנם התגרש אבל מרה עדיין מחזיקה ב-7% מהחברה, בזמן ההנפקה הראשונית לציבור הרוויחה 600 מיליון דולר נוספים, שהשקיעה בחברת הפקות ספרדית, קבוצת דייג, חברה המחפשת תרופה לסרטן ויצרנית מערכות לזיהוי טביעות אצבעות לתינוקות.
3. אלנה בטורינה - הון אישי: 2.9 מיליארד דולר
אשתו של ראש עיריית מוסקבה יורי לוז'קוב, החלה את דרכה כעובדת במפעל, לפני שנרשמה ללימודים במכון לניהול של מוסקבה. ב-1991 הקימה את אינטקו לייצור מוצרי פלסטיק שמאז התפתחה גם לייצור מוצרי בנייה. אולם היא נאלצה להקפיא את הבנייה על כמה פרויקטי מגורים יוקרתיים במוסקבה בעקבות המשבר הכלכלי, אך כעת חזרה בכוחות מחודשים עם חברה חדשה בשם פטריוט המתמקדת בדיור זול יותר.
4. דוריס פישר - הון אישי: 2.4 מיליארד דולר
הקימה ב-1969 את רשת גאפ עם בעלה דונלד, שנפטר בספטמבר האחרון בגיל 81. גאפ החלה כחנות בסן פרנסיסקו לג'ינסים ומוזיקה, וצמחה לאימפריה בעלת למעלה מ-3,000 סניפים, שכוללת גם את רשתות בננה רפבליק ואולד נייבי. פישר המחזיקה באוסף אמנות מרשים, העבירה את השליטה לשלושת בניה ב-2004.
5. שיו לי האוקן - הון אישי: 2.4 מיליארד דולר
אזרחית סין שעברה להתגורר בבריטניה היא בעלת המניות הגדולה ביותר בחברת הנדל"ן Renhe Commercial Holdings, שנסחרת בבורסה בהונג קונג ומנהלת קניונים הממוקמים במקומם של מקלטים צבאיים תת קרקעיים.
6. אופרה ווינפרי - הון אישי: 2.4 מיליארד דולר
נולדה לאם חד הורית בגיל העשרה, וגדלה בחווה של סבתה במיסיסיפי. היא עברה לוויסקונסין שם לדבריה הייתה קרבן להתעללות מינית, אולם היא הצליחה להתגבר על ההתחלה הקשה וב-1986 שודרה לראשונה תכנית האירוח שלה, שנחשבת עכשיו מקום מקלט לנשים ברחבי העולם. האורחים נעים ממפורסמים ופוליטיקאים ועד לקרבנות של התעללות. האימפריה המורחבת שלה כוללת מגזין הקרוי על שמה ומועדון ספרים נחשב. בימים אלו מסיימת אופרה את כהונתה כמלכת שידורי היום בטלוויזיה, בשנה הבאה היא מתכוונת לשדר את התכנית בערוץ הכבלים שלה בשעות הערב.
7. ג'וליאנה בנטון - הון אישי: 2.1 מיליארד דולר
הקימה ב-1965 את רשת בנטון ביחד עם האחים שלה, לוצ'יאנו, קרלו וג'ילנברטו. חברת הבגדים המגלגלת מכירות של 2.7 מיליארד דולר מוכרת שורה של מותגים כגון סיסלי, והמשפחה מחזיקה במניות באטלנטיה, אחת ממפעילות כבישי האגרה הגדולות בעולם. בתחילה, ג'וליאנה סרגה את הסוודרים ואחיה היה מוכר אותם על אופניו.
8. צ'ו לאם איו - הון אישי: 2.1 מיליארד דולר
יו"ר חברת Huabao International מהונג קונג שמייצרת טבק ליצרניות הסיגריות המובילות בסין, וכן רכיבים בריחות וטעמים לשימוש במרככי כביסה, משקאות, מוצרי חלב וקוסמטיקה. הקימה את החברה לפני עשור והפכה אותה לחברה ציבורית. מכרה את רוב מניותיה ב-2008 ושוב ב-2009, אם כי עדיין מחזיקה בנתח משמעותי.
9. ז'אנג שין - הון אישי: 2 מיליארד דולר
הקימה ומנהלת את חברת הנדל"ן הסינית סוהו צ'יינה ביחד עם בעלה. בשנה שעברה ביצעה את רכישת הקרקעות הגדולה ביותר בסין על ידי חברת פרטית שאינה בבעלות ממשלתית – 586 מיליון דולר תמורת 48.5 דונם. בעלת תואר שני בכלכלה התפתחותית מאוניברסיטת קיימברידג', והחלה את דרכה בגולדמן זאקס.
10. יאן צ'ונג . הון אישי: 1.7 מיליארד דולר
מלכת הנייר של סין הציגה זינוק מרשים בהכנסות: ב-2008 הונה הוערך ב-265 מיליון דולר, מאז הוא גדל פי 6. ביתו של קצין צבאי והבכורה מבין 8 ילדים, יאן החלה כיבואנית נייר למיחזור בהונג קונג ב-1985. לאחר שעבדה כמנהלת של מפעל מיחזור בארצות הברית, היא חזרה לסין והשיקה את חברת ניין דרגון עם בעלה ואחיה. היא משמשת כיו"ר.
11. מג וויטמן - הון אישי: 1.3 מיליארד דולר
לפני 12 שנה וויטמן הייתה עוד מנהלת בעלת ניסיון מרשים בחברות כמו פרוקטר אנד גמבל ודיסני. ב-1998 היא לקחה סיכון והסכימה לכהן כיו"ר eBay, אז חברה טכנולוגית קטנה עם 30 עובדים בלבד. הסיכון השתלם ועזר לה להצטרף לרשימת המיליארדרים. כיום היא משתמשת בהונה כדי לממן את מסע הבחירות שלה לתפקיד מושלת קליפורניה מטעם המפלגה הרפובליקנית. היא הוציאה 70 מיליו דולר מכיסה האישי למימון הקמפיין, והודתה שהיא מוכנה להכפיל את הסכום כדי להבטיח את בחירתה.
12. צ'אן לאיווה - הון אישי: 1.1 מיליארד דולר
משקיעה ויזמית נדל"ן שמתמקדת בפיתוח נכסים באזור הקניות היוקרתי של בייג'ינג. הלקוחות והשותפים שלה כוללים את רשת בתי המלון ריג'נט, פרארי ולמבורגיני. צ'אן היא גם האוצרת והמייסדת של מוזיאון Red Sandalwood בסין. שיתופי פעולה עם מוזיאונים אחרים כגון הסמית'סוניאן הפכו אותה ל"דיפלומטית תרבותית."
13. לי ג'ופאנג - הון אישי: 1.1 מיליארד דולר
מנהלת את חברת טיבט ציזהנג (Tibet Cheezheng), המייצרת משחות וקרמים רפואיים ופלסטרים המקלים על כאבים בדרכי הנשימה. בעלת תואר בפיסיקה. החברה הונפקה לראשונה באוגוסט, נסחרת במכפיל רווח של 46.
14. ג'י.קי. רולינג - הון אישי: מיליארד דולר
לסופרת העשירה בעולם מחכה עוד שנה רווחית במיוחד. פארק השעשועים "העולם הקסום של הארי פוטר" ייפתח ב-18 ביולי באולפני יוניברסל באורלנדו. הסרט השביעי בסדרה צפוי לצאת לאקרנים בנובמבר, חלקו השני ייצא ב-2011. ששת הסרטים הקודמים שעקבו אחר עלילות הקוסם הצעיר הרוויחו למעלה מ-5 מיליארד דולר. הספרים תורגמו ל-65 שפות. גם סיפורה האישי הוא קסום למדי: אם חד הורית שחיה על דמי אבטלה השלימה את כתיבת הספר הראשון ב-1997, שנה לאחר מכן פורסם בארצות הברית והשאר היסטוריה.