$
כלכלה ומדיניות

מועצת הביטחון אישרה את הסנקציות על איראן

ברזיל וטורקיה הצביעו נגד סבב הסנקציות, הרביעי במספר. נוסח הסנקציות שהובא לאישור מועצת הביטחון הוא פשרה בין הדרישה האמריקנית לסנקציות משתקות, לבין עמדת רוסיה וסין כי יש לוודא שהעיצומים לא יפגעו בעם האיראני ובכלכלה

יצחק בן-חורין, ynet 18:5009.06.10

אחרי חודשים ארוכים של דיונים וניסיונות דיפלומטיים לשכנע את איראן לזנוח את תוכנית הגרעין שלה - הצליחו הערב (ד') מעצמות המערב להעביר במועצת הביטחון החלטה על סבב סנקציות רביעי על איראן. ההחלטה זכתה כצפוי לתמיכה של 12 מתוך 15 החברות במועצה. טורקיה וברזיל התנגדו, בעוד לבנון

בחרה להימנע.

 

ברזיל, שהצביעה ראשונה, הבהירה כי עסקת האורניום שהשיגו ברזיל וטורקיה עם טהרן הוכיחה שהמאמצים לפתור את המשבר בדרכים דיפלומטיות לא מוצו עד תום. שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, אמרה כי הממשל האמריקני ימשיך לדון בהצעת איראן לחילופי אורניום, "אך עד שחששות הקהילה הבינלאומית לא יוסרו, יש לוודא שהסנקציות נאכפות".

 

מדובר בהחלטה הקשה ביותר עד כה נגד איראן בצעדים כלכליים ובאמברגו נשק, שהיא להערכת דיפלומטים מערביים בניו-יורק המירב שהיה ניתן להשיג בלי התנגדות של סין ורוסיה, אולם רחוק מהציפיות של ישראל לסנקציות על מגזר האנרגיה, הבנק המרכזי של איראן ועל ייצוא המערכת הרוסית להגנה S-300.

 

חמש החברות הקבועות של מועצת הביטחון - ארה"ב, סין, רוסיה, צרפת ובריטניה - וגרמניה כבר הסכימו בשבועות האחרונים על טיוטת סנקציות שיוטלו על איראן. נוסח הסנקציות עליו הוחלט הוא פשרה בין הסנקציות המשתקות שביקשה מזכירת המדינה האמריקנית, לבין העמדה הרוסית, שדורשת שהסנקציות לא יפגעו בעם האיראני, לבין ההתעקשות של סין שלא לפגוע בהתאוששות הכלכלית העולמית, או בתרגום חופשי: באינטרסים הכלכליים של בייג'ינג.

 

בימים האחרונים נמשך המשא ומתן בין שש המעצמות כדי להכריע אילו גופים, חברות ואישים ייכנסו לרשימה השחורה החדשה. אחרי שהושגה הסכמה בין המעצמות לגבי הרשימה השחורה החלו לדלוף לכלי התקשורת כמה מפרטיה החשובים. גורמים דיפלומטים באו"ם אמרו שהרשימה כוללת 40 חברות וגופים, בהן בנק מרכזי וחברת הספנות הלאומית, וכן אדם אחד - ג'וואד רהיקי, העומד בראש המתקן האיראני להעשרת אורניום באיספהן.

 

הסנקציות כוללות מגבלות נסיעה בעולם והקפאת נכסים. כמו כן, קובעת ההחלטה שאין לתת שירותי נמל ברחבי העולם לאוניות איראניות, לא לספק שירותי ביטוח להובלה ולא לפתוח סניפי בנקים איראניים חדשים מחוץ לגבולותיה. סעיף 30 של ההחלטה קורא לכל המדינות לשתף פעולה בצורה מלאה עם הוועדה וצוות המומחים, בעיקר על-ידי העברת כל מידע שברשותם על יישום ההחלטה.

 

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית נדרש בהחלטה לדווח בתוך 90 יום האם איראן אכן השעתה את כל הפעילות הגרעינית שלה.

 

אחמדינג'אד יצא למסע שכנוע

 

השאלה הגדולה שנותרה היא כיצד תגיב איראן לסטירת הלחי הרביעית בארבע השנים האחרונות. מועצת הביטחון אישרה בעבר שלושה סבבים של סנקציות על איראן בשל סירובה להשעות את פרויקט הגרעין - הראשון בדצמבר 2006, השני במרס 2007 והשלישי במרס 2008.

 

משטר האייתוללות ציפה לכתף תומכת מרוסיה וסין, אך גילה שמכבש הלחצים האמריקני עשה את שלו, גם אם הסתיים בסנקציות מרוככות בהשוואה לנוסח שקידמה וושינגטון. טהרן הבינה בימים האחרונים שרגע האמת קרב, ולכן יצא הנשיא, מחמוד אחמדינג'אד, למסע דילוגים נואש במטרה לשכנע את חבריו במוסקבה ובבייג'ינג לאיים בווטו במועצת הביטחון.

 

לאור כישלונה הדיפלומטי של איראן החלה להישמע מקהלה מתלהמת ברפובליקה האיסלאמית שאיימה ב"תגובה הולמת" למעצמות שיצאו נגדה. חבר פרלמנט בכיר ברפובליקה האיסלאמית אף רמז שארצו תשקול מחדש את שיתוף הפעולה שלה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x