שר האוצר היווני: יוון עומדת בפני בחירה בין קריסה לישועה
מוקדם יותר היום הודיע ראש ממשלת יוון כי ארצו הגיעה להסכם עם קרן המטבע הבינלאומית והאיחוד האירופי, במסגרתו תקבל הלוואות בשווי 120 מיליארד יורו
שר האוצר היווני ג'ורג' פאפאקונסטנטינו הדגיש במסיבת עיתונאים שערך היום (א') כי על המדינה להתכונן לקיצוצים נרחבים בהוצאות ולעליות מיסים, החיוניים כדי לקבל מיליארדי יורו בחבילת סיוע משותפת של האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית.
פאפאקונסטנטינו אמר כי המדינה מתמודדת עם "בחירה בין קריסה לישועה", ולפיכך יש ליישם את האמצעים הקשים, שנועדו להפחית את הגירעון התקציבי מתחת לרמה של 3% מהתמ"ג עד שנת 2014, מהרמה הנוכחית של 13.6% מהתמ"ג.
עוד בנושא:
- יוון: קרב מכריע על קיצוצי הענק בתקציב המדינה
- שר האוצר היווני: "הסכם עם האיחוד האירופי וקרן המטבע קרוב מאוד"
- התאחדות העובדים ביוון: "ניתן את התשובה ברחובות"
הסכום המדויק של הסיוע שיועבר ליוון יוכרז בהמשך היום, לאחר פגישת החירום של שרי האוצר של גוש היורו שתתכנס בהמשך היום בבריסל.
לדברי פאפאקונסטנטינו, חיסכון של 30 מיליארד יורו (40 מיליארד דולר) עד 2012 ניתן להשגה באמצעות קיצוצים בשכר ובתשלומי הפנסיה בסקטור הציבורי ועליית מיסים.
נשיא הנציבות האירופית חוזה מנואל ברוסו הודיע על תמיכתו בחבילת הסיוע ליוון, לאחר שכינה את האמצעים שבהם תנקוט יוון "יציבים ומהימנים". לדבריו, הסיוע יעזור ליוון לעמוד על הרגליים ולהגן על היציבות הפיננסית של 16 המדינות המשתמשות במטבע היורו.
"חזרה למכירת אג"ח בהקדם האפשרי"
שר האוצר היווני אמר עוד, כי בכוונת המדינה לחזור למכירת אג"ח בשווקים הפיננסים "בהקדם האפשרי", לאחר שיוון הסכימה לתנאי האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית לקבלת סיוע חירום.
"המכניזם הנוכחי מעניק לנו את היכולת לשפוט מתי לחזור לשווקים", הודיע שר האוצר במסיבת העיתונאים. "אנחנו מעוניינים ליישם את התוכנית שלנו מבלי לסבול מהתקפות יומיומיות של השווקים על האג"ח היווניות".
המימון יעניק ליוון זמן להוציא לפועל רפורמות כלכליות נחוצות שלדבריו של פאפאקונסטנטינו יהיו "חמורות".
הקיצוצים בדרך
מוקדם יותר היום הודיע ראש ממשלת יוון ג'ורג' פאפאנדראו, כי יוון הגיעה להסכם עם קרן המטבע הבינלאומית והאיחוד האירופי בנוגע לסיוע למדינה הטובעת בחובות.
היום צפויה הממשלה להכריז על קיצוצים שיימשכו עד 2012, כחלק מהסכם ההלוואות המוערך בשווי 120 מיליארד יורו (159 מיליארד דולר). פאפאנדראו הודה כי יוון תיאלץ לקחת על עצמה "הקרבות משמעותיות" כדי להימנע מקטסטרופה.
יוון מכינה שורת אמצעים לקיצוץ הגירעון התקציבי שלה ב-24 מיליארד יורו (31.9 מיליארד דולר). המשקיעים מקווים שכך ייעצר המשבר - ולא יעבור למדינות אחרות באיחוד.
שרי האוצר של המדינות המשתמשות במטבע היורו קבעו פגישת חירום להמשך היום, והם צפויים לאשר את תרומת האיחוד האירופי לחבילת הסיוע. במקביל, איגודי העובדים ביוון מתכננים לפצוח ביום רביעי בשביתה כללית במחאה על הקיצוצים הנוספים הצפויים. כבר היום פרצו מספר עימותים אלימים במהלך ההפגנות נגד הממשלה.