$
כלכלה ומדיניות

מחקר חדש מתריע: קריסת גוש היורו תפגע בעיקר בגרמניה ובצרפת

הבנק להסדרים בינלאומיים חושף את הסיבה האמיתית ללחץ שמפעילות גרמניה וצרפת להגיש עזרה לכלכלות דרום אירופה: הן חשופות להן במיליארדי יורו. אנליסטים: "הדינמיקה שנוצרה מזכירה את משבר הסאב־פריים בארה"ב"

סוכנויות הידיעות 20:2417.02.10

גרמניה וצרפת הכריזו בימים האחרונים כי להצלת כלכלתה של יוון מקריסה יש חשיבות עליונה ליציבות גוש היורו, אולם סביר להניח שלשתי המדינות האלה מניעים אנוכיים בהרבה לדאגתן: הגנה על הבנקים שלהן.

 

מבדיקה שערך "הוול סטריט ג'ורנל" עולה כי הבנקים הגרמניים והצרפתיים חשופים יחד למלווים יוונים בסכום של 119 מיליארד דולר, ומושקעים באופנים נוספים בסכום המגיע ל־900 מיליארד דולר במדינות הגוש בעלות הגירעון הגדול: יוון, ספרד, פורטוגל ואירלנד. בסך הכל, החשיפה המשולבת של גרמניה וצרפת מהווה למדינות אלה כמחצית מחשיפתן של מדינות גוש היורו לשכנותיהן בעלות החוב. מחצית מסכום החשיפה נמצא בספרד, והוא מתחלק בין אג"ח ממשלתיות, אשראי לגופים עסקיים והלוואות לגופים פרטיים.

 

סביר להניח שזו גם הסיבה לכך שממשלות גרמניה וצרפת מנסות לקדם בשבועות האחרונים — גם אם באופן מהוסס, לא עקבי ומקרטע — יוזמות לעזרה פיננסית קונקרטית ליוון, חרף העובדה שיוזמות מסוג אלה זוכות לפופולריות מעטה מאוד במדינות אלה.

 

דאגות אלה, אשר טרם זכו לפרסום נרחב, הביאו בשבועות האחרונים לירידות שערים במניות בנקי אירופה הגדולים במדינות החשופות. מדד DJ STOXX לבנקים בגוש היורו ירד בחודש האחרון בשיעור של 12.5%, לעומת ירידה של 7% בלבד במדד הבנקים הכלל־אירופי. עם הבנקים שרשמו את הירידות הבולטות אפשר למנות את קומרצבנק הגרמני, שמנייתו ירדה בשיעור של 15% באותה התקופה בבורסת פרנקפורט ואת BNP פאריבה הצרפתי, שמנייתו איבדה מערכה 14%.

 

"פתאום הכתה בכולנו ההכרה שרוב הבנקים באירופה חשופים באופן מסיבי לכלכלות דרום היבשת, בדגש על יוון", כתבו כלכלנים מטעם הבנק הצרפתי סוסייטה ג'נרל במכתב ללקוחותיהם בשבוע שעבר. לפי הדיווח, אם כלכלת יוון אכן תקרוס, עלולים המשקיעים לפקפק ביכולת הבנקים האירופיים לספוג את ההפסד, עובדה שעלולה לעורר פאניקה רבת־עוצמה בגוש היורו ואף ביבשת.

 

עם זאת, הבנק להסדרים בינלאומיים (BIS) אשר ערך את המחקר שעליו נשען הדיווח, פירט רק לגבי מספר מצומצם ביותר של בנקים באילו סכומים חשוף כל בנק לכלכלות דרום אירופה, כאשר שאר המידע נותר בגדר הערכה. אנליסטים מעריכים כי מבין הבנקים הנסחרים בבורסות אירופה, קומרצבנק הוא הבנק בעל שיעור החשיפה הגדול ביותר לנכסים במדינות בעלות הגירעון.

 

וכך, בשעה שהבנקים הגדולים הפעילו מאחורי הקלעים לחץ על ממשלותיהן להגיש סיוע קונקרטי ליוון, בקדמת הבמה הם ניסו להמעיט ככל האפשר בחומרת המשבר. "מידת החשיפה של הבנקים בצרפת למדינות השונות בגוש היורו היא בהחלט ברמת הסביר", הבטיח בשבוע שעבר בודואן פרו, מנכ"ל בנק BNP פאריבה לכתבים.

 

עם זאת, אנליסטים מעריכים כי הבנקים הצרפתיים החשופים ביותר ליוון הם אלה המחזיקים בנתחים מכמה מהבנקים היווניים ובראשם קרדיט אגריקול, המחזיק בבנק אמפוריקי, וסוסייטה ג'נרל, הבעלים של בנק גניקי. ז'אן פייר לאמבר, אנליסט בחברת המחקר הפיננסי קיפי, ברויט וודס, מעריך כי לפחות 6% מהנכסים בעלי הסיכון של בנק קרדיט אגריקול נמצאים ביוון.

 

"בטווח הארוך, הפחד הגדול ביותר של המשקיעים הוא שהבנקים במדינות החשופות יתחילו לסמן כלפי מטה את המחירים של נכסיהם במדינות בעלות החוב", העריך ג'ון ריימונד, אנליסט בחברת המחקר הפיננסי קרדיט־סייטס הלונדונית. דינמיקה דומה שיחקה תפקיד משמעותי במשבר הסאב־פריים של שוק המשכנתאות בארה"ב לפני שנתיים, לאחר שבנקים ביצעו מחיקות של משכנתאות ונכסי נדל"ן אחרים ונכנסו לבסוף להפסדים כה גדולים, עד שממשלותיהם נאלצו להיחלץ לעזרתם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x