אוקראינה מבקשת מקרן המטבע הבינלאומית הלוואה של 2 מיליארד דולר
סגן ראש הממשלה מנסה למנף את החשש מקריסות נוסח דובאי: "אין באפשרותנו לחכות - היעדר פעולה תחמיר את המצב באיזור"
אוקראינה פנתה לקרן המטבע הבינלאומית בבקשה שתעמיד לרשותה הלוואות חירום בהיקף של 2 מיליארד דולר, כך דיווח היום הפייננשל טיימס. "לחכות אינה אופציה עבורנו. היעדר פעולה תיגבה מחיר יקר יותר מאשר פעולה והבעיה עלולה להתפשט למדינות אחרות באיזור", אמר סגן ראש הממשלה Hryhoriy
ההלוואות אמורות לסייע למדינה לעמוד בחוב החיצוני שלה ולהימנע מאפקט של התפשטות לכלכלות פגיעות אחרות. "שלושת החודשים הקרובים מכריעים עבורנו", הוסיף סגן ראש הממשלה ואזהרתו נועדה להפעיל לחץ על קרן המטבע, ארה"ב והאיחוד האירופי בפרט לאחר החשש ממשברים נוספים בעולם נוסח דובאי.
בנוסף, בבריסל מודאגים משאלת אספקת הגז הטבעי לאירופה, לאחר המחלוקת בעניין זה בחורף האחרון בין מוסקווה לקייב. Nemyria סרב לומר האם אוקראינה נמצאת על סף חדלות פרעון. עם זאת, הוא ציין כי למדינה יהיה קשה מאוד לשלם משכורות וקצבאות פנסיה או לכסות התחייבויות חיצוניות לרבות תשלומים חודשיים לרוסיה.
אוקראינה הינה הכלכלה הבעייתית הגדולה באירופה עם תוצר שהתכווץ ב-15% מתחילת השנה. הסערה הכלכלית במדינה נמשכת מאז אמצע 2008, אז פרץ משבר האשראי בעולם ואילץ את המדינה לפנות ל-IMF ולאיחוד האירופי לסיוע.
הקרן נתנה למדינה 11 מיליארד דולר מתוך 16.4 מיליארד שנועדו לייצב אותה. אלא שלפני חודשיים הוקפא תשלום של 3.8 מיליארד דולר לאחר שקייב לא השלימה רפורמות שניכפו עליה, לרבות תקציב 2010. הפוליטיקאים האוקראינים הבכירים מצויים במחלוקת חריפה: ויקטור יושנקו הנשיא, יוליה טימושנקו ראש הממשלה וקודמה בתפקיד ויקטור ינוקוביץ' מתמודדים כולם בבחירות הנשיאותיות שיתקיימו בחודש הבא, לראשונה מאז ה"מהפכה הכתומה", שאותה הוביל יושנקו.
האחרון היה פעם בעל ברית של טימושנקו, אך היריבות ביניהם הכשילה את ביצוע "הוראות" קרן המטבע. לצד הקרן והאיחוד, אוקראינה חשופה גם ללחץ מצד רוסיה, שקטעה בחורף האחרון את אספקת הגז לאוקראינה, שמגיע דרכה לאירופה.