בית המשפט בצרפת גזר על גאידמק 6 שנות מאסר
הואשם ביחד עם שותפו, פייר פלקונה, בהברחת נשק בשווי 800 מיליון דולר מצרפת לממשלת אנגולה בתקופת מלחמת האזרחים במדינה בשנות ה-90'
בית המשפט בצרפת הרשיע היום (ג') את איש העסקים ארקדי גאידמק בפרשת אנגולה-גייט וגזר עליו שש שנות מאסר. גאידמק יחד עם שותפו פייר פלקון הואשמו באספקת משלוחי הנשק לאנגולה בעיצומה של מלחמת האזרחים כאשר שלטונות צרפת סירבו להעניק סיוע צבאי למשטרו של חוסה אדוארדו דוש סנטוש. גאידמק מתגורר בימים אלה ברוסיה שלה אין הסכם הסגרה עם צרפת.
מכתב האישום עולה כי גאידמק אירגן משלוחי נשק ממדינות מזרח אירופה בסכום כולל של 790 מיליון דולר. בסיוע שותפו הוא העביר לאנגולה בין היתר 150 אלף פצצות, 12 מסוקים ו-6 ספינות לחימה.
סוכנות הידיעות פרנס פרס מציינת, כי אנשי העסקים לא הכחישו כי העבירו נשק לאנגולה ודחו רק את הטענה כי מכרו למדינה 170 אלף מוקשים. הם טענו כי לא היו זקוקים לאישורה של צרפת על מנת להעביר את הנשק למדינה מאחר והוא הועבר לא דרך שטחה – אלא ישירות ממדינות מזרח אירופה. עורכי הדין של הנאשמים אך ציטטו את שר הביטחון המכהן ארווה מורן, כתומך בעמדתם. הם הדגישו כי תיווכה בעסקה חברה סלובקית ZTS Osos , אך בית המשפט קיבל את טענת הפרקליטות כי הייתה זו חברת קש ובפועל העסקאות בוצעו דרך חברה של פייר פלקון - ברנקו, אשר משרדיה בפריז.
באנגולה הביאו אי שביעות רצון מעצם המשפט ואיימו לפנות לבתי משפט בינלאומיים בטענה כי מדובר בהפרה בוטה של זכויותיה ואינטרסים שלה וחשיפת סודות צבאיים.
גם בישראל
כתבנו איתי הר אור מוסיף: במקביל, אמור להיפתח השבוע משפטו של גאידמק בישראל. בארץ מואשם גאידמק, ביחד עם איש העסקים נחום גלמור ועם בכירים בחברת פועלים נאמנות, כי ניסה להלבין מאות מיליוני שקלים באמצעות רכישת חברת פוספטים הולנדית. בכתב האישום נטען, כי גאידמק הסתיר את זהותו כרוכש החברה באמצעות איש הקש נחום גלמור, וכי חברת פועלים נאמנות ובכיריה שיתפו עמו פעולה.
גורמים המקורבים לפרשה העריכו כי עקב ההרשעה בצרפת יתכן שגאידמק לא יגיע לעמוד למשפט בישראל מחר אמור להתקיים בבית משפט השלום בתל אביב דיון בבקשת הפרקליטות להגדיל את הערבויות שהפקיד גאידמק להבטחת התייצבותו בישראל. "בשביל מה יש דיון מחר בכלל. גאידמק לא סתם נמצא ברוסיה. אין הסכם הסגרה ישיר בין רוסיה לבין צרפת, וכל אדם הגיוני לא יבוא למדינה שממנה הוא יכול להיות מוסגר", אמר המקורב.
גורם משפטי נוסף הסביר כי ההחלטה של בית המשפט הצרפתי משפיעה מאוד על ההליכים בישראל: "אני מניח שהוא יחשוש מלטייל בעולם כרגע. אמנם רוסיה חתומה על אמנת הסגרה אירופאית שגם צרפת חתומה עליה, אבל סביר מאוד שהוא ירגיש יותר בנוח להיות ברוסיה מאשר בישראל". הגורם המשפטי הוסיף כי ההליכים בארץ יסתבכו: "אם הוא יגיע לארץ, ישראל תתקשה מאוד לעמוד בפני הבקשה להסגירו לצרפת ככל שתהיה כזו. אם הוא לא יגיע לארץ לא ניתן יהיה להעמידו לדין. אי אפשר לנהל משפט ללא נוכחות נאשם".
מקורב לפרשה סיפר בשבוע שעבר ל"כלכליסט" על מהלכיו של האוליגרך השוהה בשנה האחרונה במוסקבה: "התכנון שלו היה שאם יורשע בצרפת, יכול להיות שייסע לשם לרצות את עונשו. במצב כזה השלטונות בישראל יכולים לשכוח מלראות אותו פה בכלל. עונש מאסר שם עשוי כשלעצמו להוות תירוץ טוב מאוד בשבילו שלא להגיע להישפט בישראל".
מורשעים נוספים
לצד עונשי המאסר הממושכים יחסית שנגזרו על גאידמק וכן על פייר פלקון, הורשעו גם שר הפנים הצרפתי לשעבר, שקיבל עונש של שנת מאסר, ובנו של הנשיא המנוח פרנסואה מיטראן, אך העונש שקיבלו היה מתון יותר. השניים הואשמו בהיותם חלק מההתארגנות להברחת הנשק. על צ'רלס פסקואה, לשעבר שר הפנים, נגזרו 3 שנים בכלא, שתיים מהן על תנאי. כמו כן, הוא נקנס ב-100 אלף יורו. ז'אן כריסטוף מיטראן, שהיה בעבר יועץ של אביו לעניינים אפריקאים, קיבל שנתיים מאסר על תנאי וקנס של 375 אלף יורו בגין קבלת עמלות שקשורות לעסקאות.
המשפט כלל 42 נאשמים והוא הסתיים באוקטובר לאחר 7 שנים של חקירות בינלאומיות. רוב הנאשמים היו פוליטיקאים שהואשמו בקבלת כסף מרווחי העסקה בתמורה לטובות והקלות פוליטיות ומסחריות.