משבר גז מאיים על יחסי רוסיה ואירופה
משלחת רוסית נטשה בזעם כינוס משקיעים בבריסל בעקבות החלטה של האיחוד האירופי לסייע לפרויקט גז אוקראיני ללא שיתופה של רוסיה. פוטין שיגר אזהרה לאירופים: "אם תמשיכו להתעלם מהאינטרס הרוסי, נבחן מחדש את יחסינו עם האיחוד"
שבועות ספורים לאחר שמדינות מזרח אירופה הזהירו את השכנות במערב מפני שובו של מסך הברזל, גם רוסיה מתריעה על התקררות ביחסיה עם האיחוד האירופי. הרקע למחלוקות המאיימות לפלג את היבשת הוא המשבר הכלכלי המאלץ את המדינות לדאוג לבעיות הפנימיות שלהן.
הבעיה הכלכלית המרכזית
במהלך כינוס משקיעים שנערך בתחילת השבוע בבריסל החליטו מדינות האיחוד כי יסייעו לאוקראינה לשדרג את צינורות הגז שלה וזאת ללא ידיעתה של רוסיה. המשלחת הרוסית עזבה במחאה את הכינוס. ראש הממשלה ולדימיר פוטין אף שיגר בעקבות זאת אזהרה בוטה לאירופים: "אם תמשיכו להתעלם מהאינטרס הרוסי, אנחנו נתחיל בבחינה מחודשת של העקרונות שעליהם מושתתים יחסינו עם האיחוד". פוטין כינה את ההחלטה בנוגע לאוקראינה חובבנית ולא מחושבת.
במסמך שחתמו נציגי האיחוד האירופי ואוקראינה נאמר כי "אוקראינה מתחייבת לספק את השקיפות המרבית לגבי שוק הגז שלה ולהבטיח גישה חופשית לכל החברות למאגרי הגז התת־קרקעיים שלה". בתמורה להבטחה זו תעניק אירופה אשראי מסובסד של 2 מיליארד דולר למדינה, שישמש לשדרוג התשתית ולהקלה עתידית במשלוחי הגז לאירופה.
כלכלנים מעריכים כי במוסקבה זועמים על התערבותה של אירופה במשק הגז האוקראיני, מכיוון שהרוסים עצמם רצו להשתתף בפרויקט השדרוג ובכך להגביר את תלותה של השכנה. נוסף על כך מתעורר החשש כי בעתיד תוכל אוקראינה לייבא גז ממדינות מרכז אסיה ולייצא אותו לאירופה ובכך לעקוף את רוסיה.
ברקע הדברים גם ירידה חדה במחיר הגז, כשבמקום 450 דולר לאלף מ"ק שציפו הרוסים לקבל עבור היצוא שלהם במהלך 2009, הם עתידים לקבל כ־270 דולר בלבד. אם לזכור שיצוא הגז תורם עד 40% לתקציבה של רוסיה, אפשר להבין את הדאגה שלהם.