$
כלכלה ומדיניות

ארה"ב: הסנאט אישר את תוכנית התמריצים של אובמה

התוכנית, בהיקף של 838 מיליארד דולר, אושרה ברוב של 61 תומכים מול 37 מתנגדים. התוכנית שאושרה מהווה מרכיב אחד בלבד בשורה של צעדים פיסקאליים מרחיבים, שעלותם למשלם המיסים בארה"ב עשויה להגיע ל-3 טריליון דולר

סוכנויות הידיעות 20:1010.02.09

הסנאט האמריקאי אישר הערב (ג') את תוכנית התמריצים של הנשיא ברק אובמה בהיקף של 838 מיליארד דולר. התוכנית אושרה ברוב של 61 תומכים מול 37 מתנגדים.

 

כעת יחלו הדיונים לשילוב הגרסה של הסנאט עם התוכנית המקבילה שאושרה בקונגרס, על מנת להגישה לאישור הנשיא בימים הקרובים.

הקונגרס אישר לפני שבועיים גרסה משלו בהיקף של 820 מיליארד דולר, הכוללת מרכיב של הקלות מס בהיקף של כ-182 מיליארד דולר, לצד צעדים תקציביים בהיקף של 638 מיליארד דולר.

 

אובמה השוהה בפורט מאיירס, פלורידה, בירך על החלטת הסנאט והגדיר את החלטת הבית: "חדשות טובות....זו התחלה טובה".

 

התוכנית כוללת מרכיב של הקלות מס בהיקף של כ-293 מיליארד דולר, לצד צעדים תקציביים בהיקף של 546 מיליארד דולר.

 

התוכנית, שאושרה מהווה מרכיב אחד בלבד בשורה של צעדים פיסקאליים מרחיבים, שעלותם למשלם המיסים בארה"ב עשויה להגיע ל-3 טריליון דולר. חלק מסכום זה יגוייס ממקורות פרטיים, כשהמטרה העיקרית היא לאושש את המשק ולחלצו מהמיתון הכבד והעמוק בו הוא שרוי.

 

אישור התוכנית בסנאט בא שעות ספורות לאחר שמשרד האוצר והבנק המרכזי של ארה"ב הודיעו על תוכנית להעברת סכומי כסף גדולים לגופים פיננסיים בניסיון להקל את מחנק האשראי ולהאט את קצב הפיטורים במשק, שהותיר עד כה 3.6 מיליון אמריקאים ללא מקום עבודה.

 

ברוחו של ג'ון מיינארד קיינס

הממשל האמריקאי הנוכחי, בדיוק כמו הממשל הקודם של ג'ורג' בוש, פועל ברוח תורתו של הכלכלן האנגלי האגדי, ג'ון מיינארד קיינס. קיינס הניח שהכלכלה הקפיטליסטית עשויה להתגבר על המגמות היוצרות אבטלה ושפל בעזרת מדיניות ממשלתית של הרחבת הביקוש לסחורות ולשירותים, והגדלת התמריצים להשקעות הון. לשם כך המליץ על הקטנת שער הריבית ואמצעים אחרים לעידוד האשראי, על הוצאות ממשלתיות גדולות, במיוחד בעבודות ציבוריות נרחבות, שיזרימו למשק ביקושים גדולים.

 

למימון הפעילות הממשלתית המליץ קיינס על מימון גרעוני ואף על אינפלציה מרוסנת, שתגרום לעידודן של השקעות, בהבטיחה רווחים גדולים למשקיעים, אם גם במחיר ירידה כלשהי בשכר הריאלי במשק, בעקבות האינפלציה.

 

קיינס הניח שהגדלת ההשקעות הממשלתיות והרחבת התעסוקה יביאו לצמיחה בייצור, וכן גם להשקעות נוספות בשיעור גדול בהרבה מהאמצעים שהוזרמו למשק על ידי הממשלה, בכך יחודשו מגמות ההתרחבות במשק כולו.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x