$
עולם

מהפכת קסטרו (2)

מה עומד מאחורי הרפורמות של הנשיא החדש של קובה, ראול קסטרו

שלמה פפירבלט 15:2416.07.08

שאלת מיליון הפסוס בקובה, בימים אלה, היא האם האח ראול שהחליף את אחיו החולה פידל כנשיאה של המדינה, מתכוון לערוך רפורמות אמיתיות בשיטה הקומוניסטית הקשוחה, או שמדובר במסך עשן – של סיגר משובח כמובן - אשר מאחוריו מה שהיה הוא שיהיה?

 

פדריקו, נהג מונית בהאוונה, הקפיד

להאזין לנאום הארוך של הנשיא במושב המיוחד של בית הנבחרים שהיה בסוף השבוע, ואשר הועבר בשידור ישיר בטלוויזיה וברדיו. אין לו בעיה להבין את הדברים המשופעים במספרים ובנתונים סטטיסטיים, פדריקו הוא פרופסור לכלכלה (משכורת חודשית של 17 דולר‭,(‬ והמונית היא חלטורה להשלמת ההכנסה.

 

באזני הנוסע שלו, עיתונאי דרום-אמריקאי, הוא משמיע זלזול ארוך בשינויים אשר זכו להבלטה רבה בתקשורת המערבית אודות האפשרות לרכוש כעת באופן חופשי טלפונים ניידים, מחשבים, מכשירי חשמל או לבלות לילה בבית מלון, או בר שהיו מיועדים עד כה אך ורק לתיירים – שלט בפתח כל אחד מהמוסדות האלה הכריז בספרדית: "הכניסה מוגבלת" (עם יוצא מן הכלל אחד עד כה: ליל ירח הדבש לזוגות שזה עתה נישאו‭.(...‬ אלה צעצועים לילדים, הוא אומר, ואין הרבה קובנים שימהרו לשהות במלון שבו יום אחד עולה להם שלושה חודשי שכר.

 

לעומת זאת, הוא בוחן בכובד ראש את הצווים החדשים עליהם חתם כעת ראול קסטרו, המבשרים על שינויים בתחומי העבודה. החשוב בהם - ביטול עקרון השכר האחיד לכולם שהיה קיים מאז שנות ה‭60-‬ של המאה הקודמת.

 

האחות, הרופא, המורה, הפועל החקלאי והמהנדס לא יקבלו עוד אותה משכורת בדיוק, כ‭400-‬ פסוס קובניים, בשמו של השוויון הסוציאליסטי. עד סוף חודש אוגוסט הקרוב יזכו כל עובדי המדינה להכיר סולם שכר, אשר ידרג אותם על פי "תוצאות ותועלת לחברה‭,"‬ לשון הצו. וכאשר מדובר בעובדי מדינה – מדובר ברוב המוחלט של שוק העבודה, 4 מיליון תושבים הם עובדי מדינה מתוך 11 מיליון אזרחי קובה.

 

סגן שר העבודה קרלוס מטאו הסביר את השינוי כך: "לא טוב לתת לעובד פחות מהמגיע לו – אבל לא טוב באותה מידה לתת לו מה שלא מגיע לו‭."‬ ובכך רמז לבעיה הגדולה של קובה, אשר חלק גדול מעובדיה כלל לא מגיע למקומות העבודה, בגלל השכר הנמוך והצורך לנסות ו"להסתדר" על מנת לכלכל את בני ביתם. למנהלי המפעלים תהיה מעתה גם אפשרות להעניק בונוסים בגובה ‭5%‬ מהשכר למצטיינים. כלומר, לאלה הטורחים להגיע.

 

למען הדיוק ההיסטורי, שיטה כזאת של שכר על פי עבודה כבר היתה קיימת במקום אחד בקובה, ב‭20-‬ השנים האחרונות: במפעלי התעשייה הצבאית. ומי היה אחראי לכך? ראול קסטרו, שהיה עד כה ובמשך יותר מ‭40-‬ שנה שר ההגנה של קובה. מומחים זרים טוענים כי התעשייה הצבאית הקובנית היא התחום היחיד במדינה שתפקד פחות או יותר כמו שצריך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x