ההייטקיסטים ההודים: מצליחים, אבל בדיכאון
מיוחד ל"כלכליסט": מספר הולך וגדל של עובדי תעשיית הייטק בבנגלור מדווח על דיכאון, וסקרים מורים על שיעור התאבדויות גבוה פי שלושה מהממוצע הארצי. בחודש שעבר מהנדס תוכנה באינפוסייס הרג את אשתו והתאבד. עובדת מיקרוסופט: "אחרי שנה אחת בעיר, אני כבר לא יכולה לעמוד בזה!"
כמו מנהלים הודים רבים, ספייר ובעלה פארג, העובד בחברת מחשבים בעיר, חשבו שעבודה בחברת הייטק גדולה בבנגלור תהיה תוספת נהדרת לקורות החיים שלהם. אבל שנה אחר כך הספיירים מותשים, וכבר מחכים למעבר לבירת מלזיה קואלה לומפור.
"אנחנו כל כך עסוקים בעבודה עד שאנחנו נפגשים רק בסופי השבוע", אומרת אמריטה, "ובנוסף לכך קיימת בעיית התשתיות. אתמול היתה כאן סופת ברד של 15 דקות ששיתקה לגמרי את העיר. בנגלור פשוט עדיין לא מוכנה לתפקיד בירת ההייטק ההודית".
אחרי שהפכה מעיירה שלווה למפלצת גורדי שחקים סואנת אדם בנגלור עמוסה היום באנשי הייטק לחוצים. במובנים רבים העיר היא מיקרוקוסמוס של השינוי העובר על הודו כולה בשני העשורים האחרונים: עיור מהיר, הגירה פנימית ותשתיות שלא עומדות בקצב גידול האוכלוסייה. עליית המשכורות גרמה לשינויים משמעותיים במבנה החברתי ובדרך החיים, אבל גם לדילמות חדשות - האם אתה אמור לתת לילד שלך לצאת לבלות ולהוציא סכום השווה למה שהיתה המשכורת החודשית שלך עד לא מזמן?
הגלובליזציה הביאה איתה השפעות מהמערב, אבל לא כולם מיישרים קו עם השינויים הערכיים. הצעירים לא יודעים כמה שנים להשקיע בקריירה לפני שהם נכנעים ללחץ המשפחתי להתחתן. הקִדמה גם הגבירה את הלחצים הקשורים לעבודה, כמו הלחץ במשמרות לילה במוקדים טלפוניים הנותנים שירות ללקוחות בארצות הברית, שהעבודה בהם לא מוסיפה לבריאות הנפש, ולא משנה עד כמה המשכורת טובה.
בחודש שעבר עלה לכותרות סיפורו של מהנדס תוכנה באינפוסיס שהרג את אשתו והתאבד, משום שחשד שבגדה בו. מומחים במרכז הלאומי לבריאות הנפש בבנגלור מזהירים שמספר הולך וגדל של צעירים, ובמיוחד בתעשיית ההייטק, מדווחים על בעיות פסיכולוגיות, שהתסמינים הנפוצים שלהן הם מריבות משפחתיות ודיכאון.
"רוב עובדי ההייטק הם מהגרים צעירים שלא מקבלים תמיכה משפחתית", אומר רופא במרכז. "רבים מהם גם רווקים ובודדים. אם הם נשואים יש להם מעט מאוד זמן להקדיש למשפחתם, וכשמשהו משתבש, בעבודה או בבית, אין להם למי לפנות לעזרה".
מחקרים גילו כי שיעור ההתאבדויות בבנגלור גבוה פי שלושה מהממוצע הארצי: 30 התאבדויות על כל 100 אלף תושבים, לעומת 10.5 באזורים אחרים בהודו. חברות הייטק רבות מודעות לבעיה ומציעות שירותי טיפול פסיכולוגי לעובדיהן.
קארונה בהאשקאר, מנהלת בשירות כזה, אומרת ש"מירוץ העכברים" המודרני גורם לבעיות רבות. "זה לא רק שאתה רוצה לנצח בתחרות מול השכן, גם הילדים שלך רוצים לנצח את הילדים של השכן. אנשים לווים כסף, אבל חוב זה משהו שההודים לא מרגישים איתו בנוח, והצטברות חיובי האשראי הופכת לסיוט", היא אומרת. "בנוסף קיים החשש מפיטורים. רבים מאיתנו ראו איך הוריהם עובדים כל חייהם באותו מקום, והפחד שיפוטרו מחסל אותם", מסבירה בהאשקאר את הקושי להסתגל לשינויים.