אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
לגלות סופרים חדשים ויוצאי דופן, לנשנש אוכל אסיאתי משובח, לצאת למשימות ריגול נועזות עם קירה נייטלי ולהתמוגג מאגדת כריסמס מתוקה
ספרים
לגלות סופרים חדשים ויוצאי דופן
שני ספרי ביכורים ישראליים מעניינים ראו אור לאחרונה. "בית גידול" (תשע נשמות) הוא ספר יפה ומיוחד שכתבה ג'ודי עדיני, משוררת ואמנית רב־תחומית מירושלים. הוא מספר על "ישועה" — בית לנשים בירושלים, שהוקם כאלטרנטיבה לאשפוז פסיכיאטרי. בזמן מגפת הקורונה גיבורת הסיפור מתחילה את עבודתה במוסד כמלווה לדיירות. היא מתארת את מה שנחשף לפניה, את הנשים שהיא פוגשת, את הכאב, הפגיעות והמאבק — כל זה כתוב ביופי שדוקר את הלב, אבל גם מייצר מרחב של ריפוי. ספרו של רון הלד "מקץ שבע שנים" (אחוזת בית) הוא אירוע ספרותי יוצא דופן בעיקר בזכות העברית העשירה והמרובדת שלו, הספוגה באזכורים מהמקרא, התלמוד, והספרות העברית. העלילה האגדית מתרחשת בראשית ימיה של ישראל, ומתארת בניין מגורים אחד, עם דיירים בני כל מיני עדות ורקעים, בשעה שאש מסתורית בוערת בחצר, בעירה תמידית שאינה נכבית. תחילה הם מאשימים זה את זה, אחר כך הם לומדים איך להתמודד עם האש ואפילו להפיק ממנה תועלת. הלד, יליד 1988, מסתמן כקול חדש ויוצא דופן בספרות המקומית.
שירי לב־ארי
אוכל
לנשנש אוכל אסיאתי משובח
בתל־אביב, או בישראל בכלל, אין כידוע צ'יינה טאון אמיתית כמו בדאון טאון מנהטן ומקומות אחרים ברחבי העולם המערבי. אולי זה משום שהקהילה הסינית כאן מורכבת ברובה מעובדים זרים קשי יום שאינם יכולים להתארגן ממש לא כל שכן להשתקע. אבל יש, למשל, עולם אסייתי שלם בתחנה המרכזית הישנה והחדשה של תל־אביב. חלק קטן ממנו יוצג לראווה לצד הכוכבים המקומיים הגדולים של הבישול האסייתי, בארבעת ימי יריד צ'יינה טאון בשרונה מרקט בתל־אביב, שאת זנבם תוכלו לתפוס היום ומחר.
כך תוכלו לפגוש כאן, לצד ישראל אהרוני שיגיש מרק עוף עם נודלס, ויובל בן נריה ("טאיזו" ו־"a") שיציע ססמי נודלס (סלט נודלס ברוטב שומשום), את מסעדת "אל מנו" ממדרחוב נווה שאנן שתגיש מרק פו. לצידם יעלו ויבואו גם כוכבים חדשים כמו השף רנן בלומנרייך, אשף הסושי והאוכל היפני, או מסעדת המרקים התאילנדית המעולה "גברת קוטיאו" משוק הכרמל. יהיו גם לילך רווה מ"באן מי נונג" הווייטנאמית, אלון ליפינסקי מ"מיס צ'ו" הווייטנאמית החדשה בבנימינה, ומסעדת קימצ'י הקוריאנית מתל־אביב, וזה באמת רק על קצה המזלג. המחירים הנוחים, 25־50 שקל, משלימים את התמונה לחגיגה קולינרית אסייתית אמיתית.
חיליק גורפינקל
טלוויזיה
לצאת למשימות ריגול נועזות עם קירה נייטלי
אחרי "סוסים איטיים" הגיעו תורן של "יונים שחורות", מותחן ריגול בריטי סוחף שנחת לפני שבוע לכבוד חג המולד בנטפליקס, וכדי שלא נשכח שמדובר בסדרה כריסמסית יש עצי אשוח מקושטים בכל פינה. קישוטי החג מפוזרים באופן מוגזם כי גם המותחן הזה, על שני מרגלים שביום־יום משמשים כאשת דיפלומט ובליין לונדוני היוצאים לפעולות התנקשות למען ארגון ממשלתי, הוא על גבול הקומדיה. זה ייחודו, הכל בו מעל ומעבר. לא רק אורות החג מנצנצים אלא גם כוכבי הסדרה - קירה נייטלי ("אהבה זה כל הסיפור"), שכבר מועמדת על התפקיד הזה לפרס גלובוס זהב, ובן וינשו הנפלא ("השעה"). את אחת הבוסיות מגלמת שרה לנקשייר, השוטרת־סבתא מ"עמק האושר". הסדרה משלבת סקס אפיל עם אקשן ואינטריגות בינלאומיות, וקורטוב של אלימות בסגנון טרנטינו ברחובות אנגליה. ג'יימס בונדים מסוגם שאינם בשירות המלכה, אלא בשירות של כל המרבה במחיר, מה שמוסיף לכל זווית צינית ספקנית. מאחר ש"יונים שחורות" בת ששת הפרקים מיד נרשמה כהצלחה, השבוע כבר הובטחה לה עונה שנייה.
רותה קופפר
פסטיבל
לחזק את הנפש עם מושונוב ואורנה בנאי
פסטיבל אתנחת"א במוזיאון תל־אביב מציע בתקופה מורכבת זו שלושה ימים של הפוגה מוזיקלית, קומית ותרבותית עם מופעים, פודקאסטים בלייב ומפגשים חד־פעמיים. בין המופעים המסקרנים: מוני מושונוב בסטנד־אפ בליווי פסנתר, דנה ברגר בסדנת מיינדפולנס וכתיבה, ופודקאסט לייב של שאנן סטריט ואסף ליברמן. עוד ישתתפו אורנה בנאי, חנוך דאום ועידו קציר, כל אחד מהם במופע הסטנד־אפ שלו; אלון עדר שיארח את אפרת גוש, השדרנית הדר מרקס תארח את שותפה מגלגלצ בני כבודי, והעיתונאי רענן שקד ידבר על ספרו "אושר לאנשים לא מאושרים". "אחרי 14 חודשים של מציאות מאתגרת רצינו ליצור פסטיבל שיאפשר לכולנו לקחת פסק זמן של כמה שעות חיוניות לבריאות", אומר מור ברדה, מנהל המחלקה למופעים בעיריית תל־אביב-יפו. "התוכנית נבנתה במיוחד לצורכי הפוגה מיטיבה, ולצד המופעים אנחנו גם מציעים סדנאות לחיזוק הנפש". 16־18 בדצמבר. לכרטיסים
מאיה נחום שחל
אנימציה
להתמוגג מאגדת כריסמס מתוקה
דצמבר בעיצומו ושירותי הסטרימינג, בייחוד נטפליקס, התמלאו בעשרות סרטים המיועדים לחג המולד, כמו סופגניות בסופר אחרי סוכות. בתוך המלאי העצום הזה נמליץ דווקא על סרט אנימציה קצר בדיסני+: "סיפור כמעט חג מולד", שבעצמו שואל את השאלה - מה הופך סיפור לסיפור חג מולד? כל סיפור המתרחש בסמוך לחג נחשב סיפור חג מולד, או שצריכות להיות בו תכונות מיוחדות שהופכות אותו לכזה? הסרט מבוסס על סיפור שכתב הבמאי המקסיקני זוכה האוסקר, אלפונסו קוארון, שגם הפיק וכתב את התסריט עם ג'ק ת'ורן (מחזאי רב־קרדיטים, שחתום בין השאר על "הארי פוטר והילד המקולל"). במאי הסרט הוא דיוויד לאורי ("חברי הדרקון אליוט"). זה סיפור מתוק, המבוצע באנימציית בובות המוארות באור מוזהב ומספר על גוזל ינשוף, שאביו (ג'ים גפיגן) מבקש ממנו שיחכה לו רגע על עץ כדי שיבוא לאסוף אותו. אבל זהו עץ אשוח ענק שנכרת ומוצב בלב מנהטן, ברוקפלר פלזה, עץ האשוח הרשמי של ניו־יורק לחג המולד. ובצמרתו: ינשוף קטן שהלך לאיבוד. מפגש שלו עם ילדה שגם מחפשת את הוריה מוציא אותם למסע קצר בעיר בחיפוש אחר איחוד משפחות. אין סיבה לחגוג את חג המולד בישראל, אבל אין מניעה ליהנות מסרט כה מתוק, יפה ומחמם לב, כמו סיידר חם בליל חורף מושלג.
יאיר רוה