סגור

מייסד תיאטרון גשר, יבגני אריה, נפטר בניו יורק בגיל 74

אריה נולד במוסקבה וב-1990 עלה לארץ והקים את גשר ביפו. בין עשרות ההפקות שביים "כפר", "אדם בן כלב", "רוזנקרנץ וגילדנשטרן מתים", "העבד" ו"טרטיף". השחקן סשה דמידוב: "הוא בנה אותי"

מייסדו ומנהלו האמנותי של תיאטרון גשר הבמאי יבגני אריה הלך היום לעולמו בבית חולים בניו יורק. בן 74 היה במותו. הוא הותיר אישה ובן.
אריה נולד במוסקבה, למד תואר ראשון בפסיכולוגיה באוניברסיטת מוסקבה ובהמשך למד תיאטרון אצל הבמאי הנודע גאורגי טובסטונוגוב. ביים בתיאטראות המובילים ברוסיה, בבולשוי ובמאלי וזכה בפרסים רבים בארץ ובעולם.

1 צפייה בגלריה
יבגני אריה מנהל תיאטרון גשר
יבגני אריה מנהל תיאטרון גשר
יבגני אריה
(יונתן בלום)

ב-1990 עלה לישראל וייסד את תיאטרון גשר ביפו, שם ביים כמה מההפקות האיכותיות והמרהיבות של התיאטרון הישראלי. בין עשרות ההפקות שביים "כפר", "אדם בן כלב", "רוזנקרנץ וגילדנשטרן מתים", "העבד", "טרטיף", "הדיבוק", "שש נפשות מחפשות מחבר" ועוד.
שיטת הבימוי הייחודית והראייה האמנותית החדה זיכתה את אריה לתשואות רבות ואהבת הקהל בארץ ובעולם. כבר מההצגות הראשונות שביים בתיאטרון גשר הצעיר זכו אריה ולהקתו להוקרה רבה. יצירותיו הציגו בכל רחבי העולם, מבוגוטה שבקולומביה, עד בייג'ינג שבסין, דרך מוסקבה, ברלין, ניו-יורק ועוד.
מתחילת עבודתו בארץ ביקש לחזק את הקשר לתרבות הישראלית ובחר לביים ולעבד לבמה סופרים ישראלים רבים, ביניהם: יהושע סובול, יעקב שבתאי, מאיר שלו, יורם קניוק, דויד גרוסמן ואחרים.
אריה שימש כפרופסור אורח במכון האירופי למשחק בפריז, ב"ג'וליארד" בניו יורק ובאוניברסיטת תל אביב. הוא זכה בפרסים רבים, ביניהם פרס רוזנבלום לאומנויות הבמה, פרס א.מ.ת., בפרס "מסכת הזהב" (פרס התיאטרון הלאומי של רוסיה) ומספר פעמים בפרס התיאטרון הישראלי. קיבל תואר דוקטור לשם כבוד מהאוניברסיטה העברית, ממכון ויצמן ויחד עם תיאטרון גשר בתארים דומים של אוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת תל אביב.
אריה היה איש חינוך והאמין רבות בכישרונות צעירים. בתיאטרון גשר גידל שלושה דורות של שחקנים צעירים שרבים מהם מהווים כיום את גרעין הלהקה. מי שהיה תלמידו עוד במוסקבה והלך איתו מתחילת הדרך הוא השחקן סשה דמידוב שהתקשה לבחור את המילים לתאר את האובדן האישי שלו.
"הוא בנה אותי", סיפר דמידוב ל"כלכליסט". "כל התפקידים וכל ההצגות שעשיתי זה בזכותו. יש אולי 4 במאים כמוהו בכל העולם. ההצגות שלו הן עולמות, זה הרבה מעבר לאמנות. ברמה האישית הקשר בינינו היה חזק, אפילו בלי מילים הבנו אחד את השני. העולם השתנה עכשיו, העולם שלי, של כולנו. אפילו שהוא לא עבד הרבה זמן ולא היה פה תמיד היתה התקווה שהוא יחזור ונעשה משהו יחד ועכשיו כבר אין את המחשבות האלה. זה אובדן גדול".
השחקן גלעד קלטר שהצטרף לתיאטרון ב-1998 מספר: "הוא היה בשבילי המנטור ,הוא הראה לי את הדרך. הוא היה האבא של התיאטרון וזה יהיה מוזר בלעדיו. אבל הוא כבר חקוק אצל כל אחד מאיתנו וכשאנחנו עובדים על הצגה הוא יושב שם בחדר ונותן הערות דרך הגוף שלנו".
מנכ"לית תיאטרון גשר, לנה קריינדלין מסרה: "אנחנו המומים וכואבים את לכתו בטרם עת של יבגני אריה ועדיין מחפשים את המילים. התיאטרון העולמי מאבד היום את אחד הבימאים והיוצרים החשובים בדורו ואנחנו בתיאטרון גשר מאבדים את המורה, האב, החבר ומי שהיה ויישאר חלק בלתי נפרד מהתיאטרון, מייסדו ומקימו, הלב והמהות של "גשר".