סגור
פנאי מסעדת האחים - תלו פסקה ממגילת העצמאות על הקיר החיצוני שלהם תל אביב
פסקה ממגילת העצמאות על חזית מסעדת "האחים". בירה חינם לכל מפגין שבא עם דגל ישראל (צילום: יריב כץ)

"זה לא הזמן לשתות יין. אנחנו נלחמים על הדמוקרטיה"

מאז החלה ההפיכה המשטרית פדיונות המסעדות ירדו בשיעור של עד 50%. החרדה הכלכלית, ההפגנות ומצב הרוח הירוד מדירים את הבליינים מהמסעדות, ואחדות מהן נסגרו בשבת. "אנחנו סופגים את הירידה בהכנסות כחלק מתרומתנו למאבק", אומר השף רן שמואלי, "מסעדנות היא עניין של אווירה, ואיש לא שמח עכשיו"

בסוף השבוע החולף הודיע השף חיים כהן שהוא שוקל לסגור את המסעדה שלו "יפו תל אביב" במוצאי שבתות: "יש ירידה בהכנסות, אנשים בוכים, הכל כל כך רותח שאני לא יודע מאיפה להחזיק את זה אפילו". כהן לא לבד.
מאז הכריזה הממשלה על כוונתה לחולל פה "רפורמה משפטית" או הפיכה משטרית, מעיבה עננה שחורה על מצב הרוח והמצב הכלכלי, יש חשש מפני הבאות בכל תחומי החיים והפגנות הענק גם מוציאות המונים לרחובות, שדוחים כל פעילות אחרת כדי להשתתף בהן. ההפגנות גם משבשות את התנועה — וכל המרכיבים הללו יחד משפיעים ישירות על ענף המסעדנות, שמפרנס מאות אלפי אנשים. בשבועות שחלפו הודיעו כמה מסעדות צמרת על סגירת שעריהן במוצאי שבת. למשל "a" של יובל בן נריה או "היבה" של יוסי שטרית. הגדילה לעשות מסעדת היוקרה הוותיקה "מסה" שתלתה בירידה בהכנסות במוצאי שבת את סגירתה המוחלטת — אחרי 18 שנות פעילות. השף יובל בן נריה התבטא בשבועות האחרונים ש"זה לא הזמן לשתות יין. אנחנו נלחמים על הדמוקרטיה". בחשבון האינסטגרם שלו כתב: "קיבלתי החלטה לאפשר לאורחים ולצוותים שלנו להתפנות לעיסוקיהם במוצאי שבת... זה הזמן לדמוקרטיה. זה הזמן שלכם".
2 צפייה בגלריה
פנאי מימין נועם ריזי מסעדת אדום צביקי עשת מסעדת גרקו
פנאי מימין נועם ריזי מסעדת אדום צביקי עשת מסעדת גרקו
נועם ריזי מסעדת אדום וצביקי עשת מסעדת גרקו
(צילום: עמית שעל)
לדבריו "היה קשה מאוד להמשיך ולהחזיק את המסעדה והעובדים לצד המראות ברחובות והרצון של חלק ניכר מעובדי המסעדה לממש את זכותם להפגין, ואני מבין ומקבל את זה. עם זאת, זו העת, אחרי 11 שבועות, לחזור ולתמוך בענף כולו שהוא אחד הצדדים היפים של התרבות שלנו שמעסיק מאות אלפי עובדים ונמצא כרגע בקשיים גדולים”. מסעדת קלארו של השף רן שמואלי מצויה בשרונה על רחוב קפלן. לדברי שמואלי, “אני עצמי משתתף בהפגנות האלה, ובימים שיש הפגנות יש לנו ירידה במספר הסועדים ובהכנסות. אנחנו מרגישים שזה חלק מתרומתנו למאבק השפוי, תרומה לא מבוטלת של עשרות אלפי שקלים בשבוע. אבל אני חושב שעיריית תל אביב הייתה צריכה לעשות רגע חושבים ולמקם את ההפגנות בכל פעם במקום אחר. תבואו פעם בשבועיים — לא בכל שבוע”.
מעבר לקשיי הנגישות, האווירה הכללית גם משפיעה על התפוסה?
“מסעדנות היא עניין של אווירה ואני לא חושב שאנחנו עכשיו בשמחה גדולה. זה ענף שמעסיק המון אנשים והוא הולך ומידרדר. יש פגיעה בתיירות ויש פה חבר’ה צעירים שרוצים להמשיך לחיות ולבלות, אבל הם מאוד מודאגים בין הפגנה לפקק לחסימה לפיגוע. אנשים אומרים לי שהם הולכים לישון מוקדם כי הם מדוכאים, אז בטח שהם לא יוצאים”.
מנכ”ל איגוד המסעדות שי ברמן, "התחושה במסעדות רעה מאוד. אנחנו ברומטר למצב רוח של העם ואנחנו חשים את הדכדוך שמורגש גם בזה שהלקוחות יוצאים פחות. רואים ירידה בהיקפים של העבודה, בעיקר, אגב, בפריפריה. ירושלים, למשל, נשענת בעיקר על תיירות ואין תיירות עכשיו. הייתה ירידה של 25% בלינות תיירים בישראל בינואר. יש גם איזושהי מגננה שהציבור נכנס אליה בגלל הריביות שעולות והשיח הבלתי נגמר על המשבר החוקתי וההשפעה שלו על הכלכלה. הרי אם יש דבר שאפשר לוותר עליו זה בילויים ולכן אנחנו מתחילים לחוש את זה בפדיונות. מדווחים לנו בהרבה מקומות על ירידות שנעות בין 10% ל־50% בפדיונות. כרגע קשה לפתוח עסק במוצאי שבת בתל אביב. זה יום חשוב בכלכלת המסעדות והוא הפך לקשה. אנחנו, כמו רוב הציבור בישראל, מאוד מוטרדים, שומעים את הקולות, ורואים מה קורה ורואים את האווירה האלימה ברחובות שהיא איום גדול על העסקים שלנו יש כאן סיטואציה שלא יכולה להימשך כי היא תביא עלינו אסון".
2 צפייה בגלריה
פנאי מימין אסף דוקטור מסעדה דוק יובל בן נריה טאיזו
פנאי מימין אסף דוקטור מסעדה דוק יובל בן נריה טאיזו
אסף דוקטור ממסעדת דוק ויובל בן נריה מטאיזו
(צילום: עומר פרידמן רמי זרנגר)
צביקי עשת, הבעלים של מסעדות "גרקו", ממחיש עד כמה ימי שבת קריטיים למסעדנים: "שבת היא יום חזק כבר משעה שלוש-ארבע: אנשים חוזרים מהים או מבילוי אחר ורוצים לבוא לשבת לאכול במסעדה. אבל עכשיו כולם מפחדים לזוז או מתארגנים להפגנות. גם ימי חמישי שהיו ימים חזקים נפגעים עכשיו בגלל שהפכו לימי השיבוש הלאומי. אבל שים את זה בצד — מצב הרוח בקרשים. אנשים חסרי אונים, תוהים מה הולך להיות מחר, איבדו את האמונה, לא רוצים לבלות, איבדו את מצב הרוח, יושבים מול המסך משותקים, חרדים למשכנתאות, לעבודה. פיטורים של אנשי נדל"ן והייטקיסטים — זה לא בעתיד, זה בהווה. זה תחילתו של משבר כלכלי מטורף. אצלי הירידה של 30%-20% בפדיון אבל אני שמעתי כבר על ירידה של 50%. חוסר הוודאות ומצב הרוח גרועים יותר מהכל: אנשים לא קובעים אפילו אירועים — יש לנו מחלקת אירועים, ולא הייתה לה שנה גרועה כזו אפילו בקורונה. אני מבין את מי שלא יוצא לבלות, אם נשברים הערכים הבסיסיים שלך אז הבילוי זה לצאת להפגנה. גם האנשים שכן באים אליי יושבים מדוכאים, או רבים אחד עם השני. אם זה יימשך ככה, כל הכלכלה תתמוטט”.
המסעדן אסף דוקטור לא מפעיל את המסעדות שלו "דוק" ו"אייבי" בשבתות כבר כשנה. "שתי המסעדות האלה הן ממילא היותר יקרות אצלי, ומסעדות כאלה מושפעות יותר מהמצב מטבע הדברים. במסעדת 'האחים', על אבן גבירול, לא חווינו ירידה. אנחנו משחר הימים גם מזוהים פוליטית, נוקטים צד ותלינו שלט ענק עם ציטוט של מגילת העצמאות, בחמישי האחרון נתנו בירה חינם לכל מי שבא עם דגל ישראל, ובימי שיבוש הקודמים סגרנו לצהריים — ואני לא מתלונן. יש מי שלא אוהב את נקיטת העמדה וכנראה שזה שאני מזדהה פוליטית מרחיק ממני את מי שחושב הפוך ממני — ומקרב את מי שמזדהה איתי".
לדברי נועם ריזי, מבעלי מסעדת "אדום" וקייטרינג "סזאן" הירושלמיים, השבר בחברה הישראלית אינו פוסח גם על תחום המסעדנות."בפעם הראשונה אחרי 25 שנים אנחנו מרגישים קושי רגשי גם אצלנו וגם אצל הלקוחות — המרקם העדין של הקהילה נפגע. אני מרגיש ככה גם בתור מסעדן, וגם בתור יהודי. הקהילתיות חיברה אותנו, ואני מרגיש כאילו שגנבו לנו עכשיו את הפואנטה. אני גם לא מצליח להבין למה שר האוצר העלה את היוזמה, שבינתיים נבלמה, לא להעניק זיכוי של מע"מ לתיירים. אין מדינה שלא רודפת אחרי התיירים ופה — הפוך! זו רכבת הרים. צלחנו ככה רבע מאה. ועכשיו אני לא מבין את הפואנטה. אני האויב? של מי? ואת זה אומר קצין בצבא לשעבר, דור 13 בירושלים".
המצב משפיע גם על המסעדות הערביות. לדברי חביב דאוד, בעלי מסעדות "עזבה" בכפר ראמה ו"כבאכה" ביפו, "אנשים בדיכאון, לא באים. יש גם עיכובי תנועה ודברים כאלה, אז בימים של הפגנות ממעטים להגיע. גם ביפו וגם בראמה. אנחנו מרגישים את מה שקורה בתל אביב עד ראמה. יש הרגשה כללית לא טובה. פברואר בדרך כלל הוא החודש הכי חזק אצלנו במשך השנים, כל סופי השבוע חזקים. השנה היה רק סוף שבוע אחד טוב. אני מעריך שיש לנו ירידה של 35% בפדיונות. אבל אנחנו מוכנים לסבול בשביל הדמוקרטיה. כי מה שמכוונים אליו הוא דבר לא טוב, ואני שמח שהחבר'ה הצעירים שיוצאים להפגין עושים את העבודה. לפי מה שאני רואה אצל הקהל שלי, הרוב מאמין שיעצור את ההפיכה המשטרית".