מהחולה ועד דמשק: מסלול נהדר ופחות מתוייר לחג
מהחולה ועד דמשק: מסלול נהדר ופחות מתוייר לחג
במקום לבקר באתרי תיירות מתפקעים אפשר לשוטט בתלים מוריקים ומסקרנים בגולן שבהם יש עצים מכושפים, שרידים של נתיב סחר קדום ומקדש רומי עתיק
פעמים רבות בתקופה האחרונה, במהלך נסיעות לצפון רמת הגולן או לחרמון, ממליץ הווייז שלא להיכנס אל תוך קריית שמונה, שעם השנים הולכת ונהיית עמוסה.
החלופה, למרבה השמחה, כמעט תמיד תהיה ירידה מכביש 90 אל הדרכים השקטות והפסטורליות שחוצות את עמק החולה והירדן ומובילות לשיפוליה הצפוניים של הרמה. על גבי אחד מהם, כביש 918, שתחילתו בגדות ומוצאו סמוך לשאר ישוב, פזורות כמה גבעות ממערב ומזרח לדרך, שנוכחותם הירוקה והבולטת מקשה את ההתעלמות מהן ומציתה את הדמיון באשר למקורן ושימושן. רובן, חלק בלתי נפרד מ"העתק עזז" — רצף מסתורי של גבעות שהתרוממו במורדות הגולן כתוצאה משבר גיאולוגי. זו תקופה נהדרת להחליף דיסקט ובמקום לבקר באתרים המוכרים והמתפקעים, פשוט לעצור ולשוטט מעט על כל אחת מהן.
תל אנפה הגבעה המסתורית הראשונה היא תל אנפה (תל אנפה — גבעת הנרקיסים בווייז), הממוקמת 500 מטר לאחר המפגש של כביש 9779 עם כביש 918. מעט לפני קיבוץ כפר סאלד. בערבית התל מכונה תל אל אחד'ר — התל הירוק. אין שם הולם מכך בעיקר בחודשי האביב. בתוך רגעים ספורים, השביל הצר שמטפס אליו מנקודת החניה, בולע את ההולכים אל תוך עולם של טבע עשיר, צפוף ומנותק להפליא מהסביבה הסמוכה.
עצי אלה אטלנטית עתיקים, מרשימים ומרובי ענפים יוצרים אווירה של יער קסום ומכושף המבדיל את השמורה הקטנטה והמיוחדת הזו משדות העמק. במעלה השביל עשרות שרידים של יישובים קדומים שהתקיימו בו לאורך היסטוריה ארוכה. התל, סבורים הארכיאולוגים, היה מקום בעל חשיבות על נתיב סחר עתיק שחצה את בקעת החולה והוביל מדמשק לצור. ממרומיו, נוף מהפנט לכל כיוון שאליו תביט העין: הרי נפתלי והעמק הרובצים ממערב, שיפולי הגולן הדרמטיים ממזרח. מסלול הטיול בו, שאורכו כחצי ק"מ בלבד, מציע אינספור פינות מרגוע תחת צילן של האלות האטלנטיות המכושפות.
תל קליל כמה קילומטרים של נסיעה צפונה על כביש 918, ממש מעט לפני הכניסה לקיבוץ כפר סאלד, מגיחה לה גבעה מסתורית נוספת. זהו תל קליל (ניתן למצוא בקלות בווייז), שם שכן הקיבוץ באופן זמני בראשית שנות ה־40, וגם אתר ארכיאולוגי שממצאיו הם כמעט מלפני ל־4,000 שנים. על פי בנימין אילתי ז"ל, איש כפר סאלד שפעל מרבית חייו לקידומו של התל כאתר מורשת לאומי, במקום התגלו ממצאים המספקים הוכחה לכך שהיה יישוב יהודי קדום. הוא מצא כי התל מזוהה עם היישוב המקראי “יהודה ירדן”.
התל הקדום אמנם מוזנח למדי ועזוב כיום, אך שביל העפר המטפס עליו מהחניה חושף מיד את הניסיון המסקרן להופכו למוקד עניין. שלט גדול, דהוי ומתפורר מציג את סיפורו של השבר הסורי־אפריקאי, אשר היווצרותו קשורה באופן הדוק לקיומם של תלי האזור. המצפה הגיאולוגי שעליו מכריז שלט קטנטן סמוך, מכוסה כעת במרבדים צהובים של חרדל השדה. מבנה אבן ישן ונטוש, חדר נשק ותחמושת על פי השלט הכחול שנתלה על פתחו וחושף את עברו, יושב לו בראש הגבעה וחלונו הפרוץ צופה על סביבות העמק. אולם רגע לפני שאתם חוזרים מטה, שימו לב לפעמון החלוד הנמצא במרכז התל. זה שימש את חברי הקיבוץ הישן לכינוסן של אסיפות וכן כפעמון אזעקה בעתות מצוקה. על אף מצבו הדי רעוע, בהחלט שווה להכיר את התל העתיק על גלגוליו השונים.
גבעת האם לא הרחק בהמשך הכביש, כקילומטר וחצי לערך אחרי כפר סאלד, מגיע תורה של גבעת האם לכבוש את הנוף (גבעת האם בווייז). הפעם אין מדובר בתל קטן, אלא בגבעה של ממש, החולשת על האזור ומשמשת כמעין מסדרון המחבר את עמק החולה למורדות רמת הגולן. את שמה קיבלה בזכות הנרייטה סאלד, "אם עליית הנוער". בעברה, בימיה הטרומיים ביותר של המדינה, היוותה נקודה אסטרטגית חשובה בשל היותה מוצב ישראלי קדמי, שלא היה נחות מבחינה טופוגרפית אל מול המוצבים הסוריים הנמוכים של הרמה. במלחמת ששת הימים גבעת האם שימשה באופן טבעי כמסדרון יציאה מכריע לרצף כיבושים צה”ליים מהדהדים ברמת הגולן.
כיום ניתן לטפס על מרבית גבעת האם ברכב, אך בתקופה נעימה זו מומלץ להחנותו בחלקה התחתון ולטפס במעלה השביל שסימונו ירוק. במעלה הגבעה מוצב זחל"ם צה”לי חלוד שנותר כשריד מהקרבות העזים בסביבה וכיום יכול לשמש כאטרקציה לילדים סקרנים. בראשה של הגבעה נקודת תצפית מרהיבה על המרחב: תל עזזיאת השולט באופן משכנע על הסביבה ומעליו החרמון והר דב. התמונה היא לא פחות ממושלמת.
כשאנו ביקרנו בגבעת האם בשבוע שעבר, עוד היה ניתן ליהנות מיופיים של התורמוסים הרבים ומזרימתם של פלגים קטנים וחמקמקים על השביל. ואם כבר טרחתם ועליתם לגבעה, אל תוותרו על שיטוט בחורבת עומרית הסמוכה. מדובר בשרידיו הפחות מוכרים של מקדש רומי מעורר השתאות, שעמודיו המעוטרים עדיין עומדים ומסתתרים בין הגבעות מצפון.
הגעה בווייז: תל אנפה — גבעת הנרקיסים, תל קליל, גבעת האם
סוג מסלול: טיול ברכב בשילוב טיול רגלי
משך: שלוש עד ארבע שעות
קושי: קל
שתייה בדרך: אין