סגור

כבר לא סופג הכל: מחירי הנייר מתייקרים

מגפת הקורונה, הפגיעה בשרשרת האספקה והצמצום בקהל הקוראים גרמו בשנתיים האחרונות לזינוק חד בעולם במחיר הנייר, מוצר הגלם לייצור ספרים. לדברי מו"לים ישראלים פחות ספרים יודפסו, המהדורות יצומצמו ולא ירחק היום שעלות כותר בודד תאמיר ל־100 שקל. "המחיר לצרכן זה הדבר היחיד שנוכל להעלות"

אם אֵין קֶמַח, אֵין תּוֹרָה, נכתב במסכת אבות. המימרה הזאת יכולה להתאים גם למה שקורה היום בענף הספרים: אם אין נייר, אין ספר. בשנתיים האחרונות, בעקבות משבר הקורונה והפגיעה בשרשרת האספקה, התייקרו חומרי גלם רבים, ובכללם הנייר, המשמש להדפסת ספרים. הוא מוצר חסר עכשיו לכן מחירו זינק, ולצדו זינקו גם מחירי ההובלה.
"אני רוצה לשתף אתכם בבעיה אמיתית", כתבה המו"לית שירה חפר (הוצאת לוקוס) לפני ימים אחדים, "והבעיה היא לא רק שלי, היא גם של העמיתים שלי בענף המו"לות, קטנים כגדולים. בשנה וחצי האחרונות זינקו מחירי הנייר בעולם כולו. בשנה האחרונה בכל חודש־חודשיים אני מקבלת מכתב מספקי הנייר ומבתי הדפוס, כתוב בו שהם מצטערים, אבל מחירי הנייר בעולם שוב עלו, ושוב נאלצים להעלות לנו מחיר ב־25%-15%. בשנה האחרונה מחיר הנייר עלה ב־100%. כלומר הכפיל את עצמו. הסתכלתי על חשבוניות שקיבלתי מבית דפוס מסוים בתחילת 2021 והשוויתי את מחיר ההדפסה החוזרת של אותו כותר בדיוק בספטמבר באותה שנה - המחיר היה כפול".
זה נכון, ומצטרף לתהליכים נוספים: תהליך טבעי בעשור האחרון שבו נסגרו הרבה בתי דפוס בעקבות דעיכת הפרינט ועליית המסכים, אבל בשנתיים האחרונות הם נסגרו בקצב מואץ. לא היו מספיק קווי ייצור וכוח אדם, והרבה מפעלים גם הסבו את הייצור לנייר מסוג אחר, מבוקש יותר, כמו נייר טואלט או ניירות אריזה לחבילות. הפרדוקס הוא שדווקא בזמן הקורונה עלה הביקוש לספרים מודפסים, הוצאות לאור גילו את השיווק באינטרנט ישירות ללקוח, ונוצר ביקוש מוגבר להדפסות. כל זה יצר מעט היצע והרבה ביקוש - וגם הזניק את מחירי הנייר.
כל זה אומר שגם מחירי הספרים עלולים לעלות, לאט ובשקט. אם עד לא מזמן מחיר קטלוגי של ספר ממוצע עמד על 84 שקל, היום הוא מטפס לכיוון ה־98 שקל וייתכן שבקרוב יעבור את ה־100 שקל.
2 צפייה בגלריה
פנאי מימין שירה חפר ביני טריואקס
פנאי מימין שירה חפר ביני טריואקס
מו"לית הוצאת לוקוס שירה חפר וביני טריואקס מנכ"ל הוצאת מטר ויו"ר התאחדות המו"לים
(צילום: אוראל כהן)
באופן רשמי המו"לים עדיין לא העלו מחירים, וסופגים את העלויות. אבל לא לאורך זמן. הרשתות מצדן לא הורידו את אחוזי ההנחה שהן מבקשות מהמו"לים (לרוב 65% ממחיר הספר)
לכל זה מתווסף הדו"ח האחרון של הלמ"ס, שלפיו הוצאת משק בית על ספרים עמדה על 40 שקל בממוצע בשנת 2010, ואילו ב־2021 עמדה על כ־18 שקל. אנשים קוראים פחות ספרים ורואים יותר נטפליקס.
המגמה בעולם דומה. מחסור בנייר הביא להתייקרותו - עלייה של 25% ב־2021. בכתבה שהתפרסמה החודש במגזין "פאבלישרז וויקלי", נכתב כי אם הימים הראשונים של 2022 הם אינדיקציה כלשהי, הרי שהמחסור בנייר והתייקרות ההפצה הם אתגרים שהתעשייה תיאלץ להתמודד אתם זמן רב. לפי הכתבה, הבעיות החלו בעת המגפה, כשמכירות הספרים המודפסים זינקו במפתיע, והגדילו את הביקוש בזמן שאנשים עזבו משרות ייצור בהמוניהם, מפעלים נסגרו, וקווי ייצור הוסבו לייצור לנייר מבוקש יותר.
הנתון המעניין הוא שבארה"ב דווקא מכירות הספרים המודפסים ב־2020 וב־2021 גדלו. כעת, על פי הכתבה, הוצאות ספרים יצטרכו לעשות בחירות קשות כדי לא להעלות מחירים. למשל, להתפשר על המראה והתחושה של הנייר בהתאם למצאי, להדפיס פחות ספרים, או לעבור להדפסה לפי דרישה (פותר בעיות מלאי אבל מייקר עלות לעותק בודד).


נייר עם המון ערך

25%
העלייה הממוצעת במחירי הנייר בעולם ב־2021 בהשוואה ל־2020
5,850 שקל
המחיר לטונה נייר היום, זינוק של 83% בהשוואה לינואר 2021
25 אגורות
מחיר גיליון נייר דפוס לספרים היום בהשוואה ל־14 אגורות ב־2020, זינוק של 78.5%
700%
הזינוק במחיר הובלת קונטיינר נייר מהמזרח הרחוק היום בהשוואה ל־2019
9%־
ההצטמצמות השנתית הממוצעת בשימוש בנייר במדינות המפותחות
18 שקל
ההוצאה הממוצעת של משקי בית על ספרים ב־2021 בהשוואה ל־40 שקל ב־2010

"ברוב מדינות ה־OECD אין מע"מ על ספרים"

מה קורה בישראל? באחד מבתי הדפוס הגדולים מספרים ש"סוגי נייר מסוימים הכפילו את מחיריהם. היינו מקבלים נייר בעיקר מאירופה ועכשיו קשה מאוד לקבל חומר גלם. אנחנו מנסים לקנות בכל מקום שמוכן למכור, למשל במזרח, אבל ההובלה יקרה. וגם הרבה מהייצור בחו"ל נשאר עבור השוק המקומי".
לשם המחשה, גיליון נייר לבן נטול עץ 80 גרם, שעליו מדפיסים 32 עמודי ספר קריאה רגיל, עלה עד לפני שנתיים 14 אגורות, היום הוא עולה 25 אגורות — עלייה של 78.5%. זה אומר עלות ייצור של עוד 1.5 שקלים בממוצע לעותק עבור המו"ל.
"השאלה כמה זמן מחיר הנייר יישאר גבוה", אומר ביני טריואקס, מו"ל הוצאת מטר, המשמש גם כיו"ר התאחדות הוצאות הספרים. "כבר קרה בעבר שמחיר הנייר עלה וירד, עכשיו זה נמשך לאורך זמן. בנוסף ההובלה התייקרה, פעם קונטיינר מהמזרח היה עולה 2,000 דולר, היום זה 16 אלף דולר. אנחנו מייצרים הרבה ספרים בסין, מחיר הנייר דווקא כמעט לא עלה שם, אבל עלות ההובלה גבוהה.
זה ישפיע על מחירי הספרים?
"אין ספק, כבר עכשיו יש עליות זוחלות. מחיר טונה נייר היה 3,200 שקל לטונה בינואר 2021, היום זה 5,850 שקל לטונה, עלייה של 83%".
אבל הנייר תופס חלק קטן ממחיר של ספר.
"ייצור הספר זה אמנם לא רק נייר, אבל בהדפסות חוזרות הנייר הוא רכיב מרכזי, שיכול להגיע ל־40% מהעלות ואנחנו חיים בעיקר מהדפסות חוזרות, לא מהספרים החדשים. מה שנותן למו"ל חיים זה הקטלוג שלו. הנייר עולה עכשיו למו"ל עוד שקל או 1.5 שקלים לעותק - זה נשמע מעט אבל זה יוצא הרבה. לדעתי, תראי יותר ספרים שיעברו את ה־100 שקל לעותק. יש משתנים שקשה לשנות: ההנחה לרשתות השיווק, המבצעים לקהל וההתחייבות לסופר. מה שניתן להעלות זה את המחיר לצרכן".
במקביל, מספר טריואקס, בהתאחדות המו"לים מתחילים לפעול מול הרשויות להורדת המע"מ על ספרים. "זה רעיון שעלה בזמנו, ברוב מדינות ה־OECD אין מע"מ על ספרים, או שיש מע"מ נמוך. זו דרך לשמור על מחיר נמוך לספר".
יכול להיות שההוצאות ידפיסו פחות כותרים חדשים, או מהדורות יותר קטנות?
"אני מניח שהמו"לים יהיו יותר זהירים בהדפסות, אולי בגודל המהדורה".

2 צפייה בגלריה
פנאי כתבה מחיר נייר ציור איור יערה עשת
פנאי כתבה מחיר נייר ציור איור יערה עשת
הנייר כבר לא סופג הכל
(איור: יערה עשת)

מפעל הנייר הגדול בישראל הוא נייר חדרה. דרור שביט, סמנכ"ל מכירות תחום ניירות כתיבה והדפסה בנייר חדרה, מדווח על ירידה לאורך השנים בביקוש לנייר הלבן. לכן הוחלט שם לייצר פחות ממנו, ויותר נייר חום לאריזות ומוצרים אחרים. "החברה הפסידה בכל שנה עשרות מיליוני שקלים מהפעילות שלה, והסיבות המרכזיות הן עודפי הייצור בעולם והמעבר למדיות הדיגיטליות. הדרך שלנו להילחם בהפסדים היא לייצר אלטרנטיבות שיאפשרו לנו להתאזן ולעבור לרווחיות — שוק הנייר הלבן בעולם מצטמצם בקצב של כ־3% בשנה. מפעלי נייר לבן נסגרים או מוסבים לפעילויות אחרות, והקורונה רק האיצה את התהליך.
"חשוב לזכור שהדפסת ספרים היא רק פלח אחד, אמנם משמעותי, מהשימושים שיש לנייר הלבן. במקביל יש תחומים רבים אחרים שהצטמצמו, למשל דיוור ישיר, נייר משרדי, מעטפות. יש ירידה חדה בעיתונות המודפסת, המגזינים והפרסום. התחום עובר בצורה כמעט גורפת לדיגיטל, מה שמקטין את השימוש בנייר בקצב של כ־9% בשנה ברוב המדינות המפותחות".
נקודת האור, מציין שביט, היא שלספר המודפס עדיין יש ערך סנטימנטלי, ולכן הענף נפגע פחות יחסית. טריואקס מספר אפילו על ירידה מסוימת בספרים הדיגיטליים בעולם. "יש כל כך הרבה ידע ותכנים שעוברים דרך המסכים", הוא אומר, "שיכול להיות שלקרוא ספר דווקא בנייר זה נעים ואפילו מרענן יותר".
אכן, בשנתיים של הקורונה עלה הביקוש לספרים מודפסים בעולם לעומת ספרים דיגיטליים: לפי האתר האמריקאי NPD Bookscan, מכירות הספרים המודפסים עלו ב־%21 בין 2019 ל־2021. הפרינט אם כן, עדיין לא מת.