אנשי הטרואר של יקב צרעה
אנשי הטרואר של יקב צרעה
אם אתם מטיילים החג בהרי יהודה אל תפספסו את יקב צרעה, מיקבי הבוטיק הוותיקים והטובים בארץ. גם בגלל הפריחה והגבינות אבל בעיקר בגלל האנשים שעושים בו את היין, ערן פיק ודן שיינמן
הכרמים של יקב צרעה מלבלבים בירוק מסחרר. ערן פיק מתכופף ומרים מאובן של צדף קדמוני מבין רגבי העפר בחלקת המאובנים בכרם שורש. האביב כבר כאן. הכל פורח. גם הוורדים והבוגונוויליות בכניסה ליקב שבקיבוץ צרעה שליד בית שמש. הדשא ירוק תמיד וכך גם עצי הזית. אין זמן יפה יותר לבקר בו. במיוחד כשאתה יודע שבפנים מחכות לך לא רק גבינות משובחות שמלוות את היין אלא גם כמה מהיינות הטובים בישראל.
פיק הוא אחד הייננים הישראלים החשובים והמוערכים ביותר, הוא המנכ"ל ובעיקר היינן של יקב צרעה כבר משנת 2006. הייקב שחוגג השנה יום הולדת 30 הוא מהוותיקים והטובים שביקבי הבוטיק בארץ. פיק ירש את התפקיד מרוני ג'יימס מייסדו המנוח של היקב שהיה גם היינן שלו. היקב היה בבעלות הקיבוץ עד 2006 ואז נרכש על ידי איש העסקים נתן חברוני.
פיק (48, נשוי ואב שלושה) הוא טרואריסט המושלם, כלומר מי שמאמין בכל ליבו שיין הוא תבנית נוף מולדתו, הוא אדם מחושב, כמעט קר רוח, שמעדיף יין מדויק, על פני כזה שהוא פרוע וספונטני. "אני מנסה שהיין יהיה מסודר. ההפך ממסודר זה מרושל. היצ'קוק הוא מסודר. גודאר לא. אני פחות נהנה מזה. מעדיף את היצ'קוק. זה בסדר שיש פרועים. יש לי דעה נחרצת, אבל אני לא אהפוך את השולחן ואעשה בלאגן. גם בחיים וגם ביין. וכן, אני גאה בסדר שלי. מסודר לא אומר משעמם. אני מחפש את המורכבות דרך הסדר, אבל חס וחלילה שיצא לי אותו יין כל שנה".
פיק למד תואר ראשון בייננות באוניברסיטת דייויס היוקרתית בקליפורניה. אחר כך עשה סטאז' בקליפורניה, אוסטרליה ובבורדו, בשאטו לאפיט רוטשילד. "כשהגעתי רוני ג'יימס כבר היה חולה. היה משקיע חדש ביקב אז ראיתי פה עתיד כלכלי, ובכרם שורש שאליו נלקחתי לסיור, ראיתי עתיד יינני. וגם את העתיד שלי".
את היין הראשון בחייו שתה בגיל 22. "הייתי בסיור צבאי בגרמניה. גיליתי שאני רוצה להיות חובב יין. טסתי לאזורי יין , התחלתי לאסוף יין. הגעתי לתחום מאהבה ליין, לא מכיוון אחר, חקלאי או טכנולוגי".
"בלי טרואר אין טעם לעשות יין. עולם היין הטוב מבוסס על ביטוי של מקום. אם אתה לא רוצה לבטא את המקום אין לך טעם לעשות יין. בלעדיו ממש טיפשי לעשות יין".
פיק שירת כנווט מסוקי יסעור בחיל האוויר. "אני כבר לא במילואים אבל לא הייתי מצטרף למחאת הטייסים", הוא מודה ביושר מפתיע כמי ששייך לצד השמאלי של המפה." אני גאה במי שחתם ומעריך את האומץ, אבל לא משוכנע שזו דרך נכונה לעתיד המדינה וקיומה. אם החקיקה היתה אכן עוברת סופית זה היה רלוונטי וחשוב. איום לפני חקיקה זה אולי נכון טקטית אבל אסטרטגית זה עלול לגרור איומים לא צפויים. אני לא תומך ברפורמה, אבל הטייסים שמוחים פתחו דלת מאד גדולה למחאות עתידיות בצבא שעשויות להוות סכנה רצינית".
פיק מתעקש שאדבר עם דן שיינמן, היינן החדש שעובד אתו ביקב אחרי שלוש שנות לימודים ועבודה בבורגון". רציתי להתרענן קצת עם מישהו חכם וצעיר שיוריד ממני את האבק" מפרגן פיק ליינן הצעיר". גישות שונות זה חשוב ביין".
שיינמן (32, רווק יפואי) שימש כמדריך צניחה בצבא, למד אגרונומיה בפקולטה לחקלאות ומיד בסוף התואר נסע לעבוד שלוש שנים בבורגון בדומיין דה מונטי, אחד היקבים הכי מיתולוגיים של האזור המיתולוגי ממילא הזה."אחת מהחוויות הטובות, המלמדות והמחשלות בחיים שלי", הוא אומר.
"אני לא רוצה לעשות כאן בורגון גם כי אי אפשר וגם כי זה לא נכון ולא צריך. הרבה פעמים כשאנשים באים לטעום ביקב אני אוהב להקביל את זה לסיפור של אוכל בארץ. התחלנו מלקחת השראה ולנסות לחקות דברים אחרים והיום כבר יש פה תרבות אכילה. כך גם ביין – בעשור, שניים, האחרונים יש תנועה אדירה של לחקור ולהבין מה מתאים לנו".
העבודה עם ערן המסודר והבורדולזי היא פתח להתנגשות?
"פתח להפרייה מטורפת, בטח בשבילי. ערן בן אדם מדהים לעבוד אתו וללמוד ממנו. וגם איש מאד צנוע ופתוח לשמוע ממני דברים. אנחנו כל הזמן בשיח. שנינו גם אנשים מאד פרגמטיים אז יש את ההשראה אבל יש גם את חומר גלם, הטרואר, האקלים והמציאות שנכנסת באמצע. ואני חושב שברמה של הייננות יש לי גישה וקו מחשבה שהוא פשוט ואפילו פשטני אבל אני מאמין בפשטות. זה משהו שבא לידי ביטוי ביין".
מרכז המבקרים מציע בחג, כמו תמיד, טעימות וסדנאות יין. אחרי החג אפשר להצטרף גם לסדנת טרואר המתקיימת פעם בחודש וכוללת גם סיור בכרמים. קנו בקבוק יין, סעו ליער הקדושים הסמוך הצמוד ליקב נהדר אחר, יקב פלם, ועשו פיקניק בין הזעתר והחרדל. מהר לפני שיעלמו.
הרי יהודה לבן 22 – יין מופלא. בלנד של חצי-חצי סוביניון ושרדונה שהתיישן שבעה חודשים בחביות עץ ומיכלי נירוסטה. חומציות מתפרצת, מינרליות עצומה (קשה להסביר מינרליות. משהו חד ופריך), פרי מאופק ועדין, מעט מאד טעמי עץ ברקע ובעיקר המון אופי שהוא שילוב של כל הטוב של הרי יהודה ו...בורגון. כן-כן. 120 שקלים, כשר.
שורש לבן 22- בלנד של 80% סוביניון בלאן והשאר שרדונה. חצי שנת התבגרות בחביות עץ אלון צרפתי. חומציות אדירה ושוב, סליחה, מינרליות. עדין מאד, מזכיר קצת יינות מעמק הלואר ובעיקר מרענן להפליא. יין שדגים ופירות ים יאהבו עד אין קץ. נפלא ממש 160 שקלים, כשר.
שורש אדום 21 – בלנד של 50% סירה, 30% מרלו, 25% קברנה ו10% פטי ורדו. יישון של 14 חודש בחביות עץ אלון צרפתי. יין שנעשה בשיתוף פעולה עם היועץ של היקב, ז'אן –קלוד ברואה, לשעבר היינן של יקב שאטו פטרוס האגדי. יין עשיר, עמוק, מורכב, חגיגי מאד ובעיקר מענג להפליא. 160 שקלים, כשר.