סגור

טרנד לוהט בשלג: החלקה רגלית לפסגות אתרי הסקי

גלישה בעליות נהפכה לטרנד החם של ספורט השלג, עם קפיצה של 115% במכירת מוצרים ייעודיים בארה"ב רק בחורף האחרון. הרפתקנות, אתגר ורצון להימנע מדוחק בעידן הקורונה הביאו לפריחה בתחום

הטמפרטורה נשקה לאפס מעלות בשעה 2:30 לפנות בוקר של יום שישי 5 בינואר 2018, וג'ראד אלן החל בחגיגות יום הולדתו ה־44 בדיוק כפי שחלם זמן רב. הוא נעל את מגפי הסקי המיוחדים שלו, חיבר היטב את המגלשיים ובאיטיות יחסית, החל לעשות את הטיפוס המפרך מעלה באחד ממסלוליו של אתר הסקי הידוע של יוטה: "סנובאסין".


כמו רוב חובבי הסקי, גם אלן נהנה לגלוש במורד ההר, אך המטרה שהציב לעצמו באותו לילה — מטרה שמרבית קרוביו הגדירו כ"מוזרה לגמרי" — היתה דווקא לצבור 10,000 פיט (קצת מעל 3,000 מטר) של טיפוס. אור הירח שימש כאמצעי התאורה העיקרי באותה הרפתקה מייגעת שנמשכה עד שעות הבוקר וכללה חמישה קטעי טיפוס במעלה האתר.
קפיצה של 400% במכירת ציוד מתאים
אם אתם מאלה שחושבים שגלישה במעלה אתר סקי היא פעולה משונה, שאולי נוגדת את מהותו של התחום, ייתכן שלא שמעתם או הבחנתם כי בשנים האחרונות, גלישה בעליות, או בשמה המקצועי Skining, נהפכה להיות פעילות סופר־פופולרית. בארה"ב, זה הטרנד החם ביותר של ספורט השלג, "אם לפני כמה שנים הייתי רואה קומץ של אנשים שמעז לגלוש למעלה, הרי שהיום אני נתקל במאות", מספר אלן. את תחושותיו, מאשרים דוח"ות פנימיים של התעשייה, שאחד מהם הצביע על עלייה של 115% במכירת מוצרים ייעודיים לתחום בארה"ב רק בחורף האחרון. לדברי ניק סרג'נט, נשיא איגוד המסחר האמריקאי של ענפי ספורט השלג, "גלישה בעלייה וגלישת תיור (של מסעות צעידה על מחלקיים באתרי סקי — א.ג) הם הענפים הצומחים ביותר בסצינת הסקי והסנובורד".
זו גם הסיבה שחנויות ציוד רבות בארה"ב ובאירופה, מרחיבות בשנים האחרונות את המלאי לתחום ייעודי זה ומתאימות עצמן לדרישה הגדולה שמגיעה מצד הגולשים. בעשור האחרון, כך לפי קבוצת מחקרי השוק NPD, היתה קפיצה של 400% במכירת ציוד המתאים לגלישת תיור אלפינית, קרוב המשפחה האתגרי של הגלישה המסורתית במורד, הכולל בתוכו ענפים כמו סקי בעלייה.

1 צפייה בגלריה
פנאי  גולש Skining סקי
פנאי  גולש Skining סקי
גולש Skining. ניסיון להימנע מהדוחק במעליות סקי
(צילום: Shutterstock)

מגלשיים קלים וקשיחים, מגפיים בעלי גמישות רבה המאפשרת את כיפוף הרגל וכמובן מדבקות Skin המפורסמות, שנתנו לענף את שמו ומתחברות לתחתית המגלשיים כדי לייצר אחיזה טובה יותר בשלג — כל אלו הפכו בשנים האחרונות לציוד חובה בכל חנות סקי שמכבדת את עצמה. ואם אתם מאלו שסנובורד הוא הקטע שלהם, "ספליט בורד" הוא המוצר שעליכם לאתר בחנויות: זה משטח סנובורד המתפרק למגלשיים ומאפשר טיפוס מעלה. חיבורו הפשוט מחדש לחתיכה אחת יאפשר את ההשתוללות במורד.
אולם שאלה מתבקשת בעידן שבו מעליות הסקי באתרים מייתרות כל צורך למאמץ גופני, היא מדוע לעזאזל להשקיע את המאמץ האדיר בגלישה כלפי מעלה? לגולשים יש משפט מפורסם שנותן מענה חלקי: "אתה צריך להרוויח את הדרך שלך למטה". לדברי אריק למברט, יזם בתחום אשר בעתיד מתכוון לפתוח אתר סקי נטול מעליות, "אנשים מחפשים את האתגר והקושי, את הכושר, את הדרך להיות בטבע הרחק מההמון והדוחק של המעליות".
בתקופת הקורונה, בזמן שאתרי הסקי הושבתו מפעילות והמעליות נותרו דוממות במקומן, התחום קיבל זריקת עידוד נוספת: אנשים ברחבי העולם המשיכו להגיע לאתרי הסקי ולהרים המושלגים וטיפסו מעלה בכל דרך אפשרית: גלישה בעלייה היתה אחת הפופולריות שבהן.
אולם העניין לא פשוט כפי שהוא נשמע. רק נסו לדמיין את עצמכם לרגע מטפסים באיטיות על המסלול של אחד מאתרי הסקי האהובים עליכם, בעוד מאות גולשים נלהבים דוהרים מטה לעברכם. האתגר להפגיש בין המטפסים ליורדים מבלי שתתרחש תאונת קטלנית הוא הגדול מכולם, ולאחרונה אתרים אחדים מפתחים מסלולים נפרדים בשוליהם לטובת המטפסים. אבל מרבית המקומות שמציעים גלישה במעלה ההר עושים זאת במסלולים משולבים כאשר ההנחיות מורות למטפסים להיצמד לצידו השמאלי של המסלול. זה לא פתרון מושלם ובמקרים שכאלו אי הנוחות רבה והסכנה תמיד נוכחת.
לא מעט אתרים פתרו את הדילמה באמצעות דחיקת המטפסים לשעות בהן מעליות הסקי אינן פעילות. "יש לזה גם יתרון", מסביר אחד ממנהלי האתרים שנקטו בדרך זו, "אתה יכול לגלוש מוקדם בבוקר ועדיין להגיע לעבודה ב־9:00".
אגב, אצלנו באתר החרמון, שפתח את שעריו השבוע לאחר כמויות השלג הגדולות שירדו בסוף השבוע הגלישה במעלה המסלולים אסורה בתכלית האיסור "בשל שיקולי בטיחות ורוחב מסלולי הסקי", טוענת מיקי ענבר, דוברת האתר. ובכלל, רצוי לדעת כי בחרמון גולשים שלא מצוידים כראוי לא יורשו לעלות למסלולים בשום אופן.
בינתיים מסביב לעולם, תנופת פיתוח מסלולי הטיפוס נמצאת בשיאה — זה אפיק הכנסות נוסף שיכול לסייע למפעילי האתרים בתקופה הלא פשוטה שחווה התחום, לאחר שנפגע אנושות ממגיפת הקורונה ובחלקים מסוימים של העולם, אף משריפות ענק ופגעי מזג אוויר נוספים.
"עבורנו הגולשים, האתרים מהווים סביבה בטוחה", אומר אלן שמבטא את רחשי ליבם של חובבי סקי רבים אשר בשנים האחרונות מעדיפים להתכנס באתרים המוסדרים. למרות הסיכוי הפוחת לחוות שם שלג בתולי, אף גולש אינו רוצה להיות זה שייתקע מחוץ לאתר או יילך לאיבוד במהלכה של סערה או פיצוצים לניטור מפולות שלגים.