לראות את האור: הסטארט־אפ הישראלי שמשפר את יכולת התגובה של ספורטאים
לראות את האור: הסטארט־אפ הישראלי שמשפר את יכולת התגובה של ספורטאים
בלייזפוד פיתחה תוכנה למרדף אחר אורות מהבהבים, שמשפרת את התגובתיות. אחרי שכוכבים כמו סטף קרי התנסו בה, היא נהפכה לכוכבת טיקטוק. עכשיו גם לוחמי סיירות וקשישים נעזרים בה
בתום הסבר קצר וממצה בדבר המשימה שעליי לבצע, התרווחתי בכיסא ולקחתי נשימה עמוקה. שנים שלא עשיתי משהו דומה לזה, חשבתי והתרגשתי קלות לקראת הבאות. מולי, על שולחן עץ מעוצב במשרד תל־אביבי יוקרתי, הונחו שישה מתקנים עגולים, קטנים ומעוצבים בקפידה, שמפיקים אורות בשלל צבעי הקשת. המשימה שלי היתה ללחוץ כמה שיותר מהר על אלו שיהבהבו בכחול ובאדום, מבלי להתבלבל מהסחות הדעת הרבות שארבו לי ונועדו להטעות אותי בדמות הבהובים צבעוניים אחרים. כדי להוסיף עוד קצת מתח לעניין, "נבדוק גם מדדים כמו זמן התגובה שלך לכל צבע", הבהיר האדם שישב מולי, "כדי שנראה מה אפשר לשפר בביצוע שלך".
אף שבמבט מהצד אפשר היה לטעות ולחשוב שזה משחק ילדים כלשהו, דוגמת "סיימון" משנות ה־80, המשימה שהוטלה עליי התגלתה במהרה כמאתגרת מאוד. כזו שסוחטת אותך מנטלית עד הטיפה האחרונה ומצריכה ריכוז עילאי וזמן תגובה מוטרף. המתקנים המהבהבים, בלייזפוד (BlazePod) כפי שהם מכונים בשמם המקצועי והטרנדי, צייתו באופן מדויק להפליא לתוכנית שהוזנה לתוכם מתוך אפליקציה, ומתחו את יכולותיי הקוגניטיביות עד הקצה.
"כך בדיוק ספורטאי העילית ולוחמי היחידות המיוחדות בצה"ל מחדדים כיום את יכולותיהם", הסביר לי ירון שרים (52), איש ספורט ותיק מפיץ בלייזפוד בישראל. דיוויד בקהאם, סטף קרי, דני אבדיה וגם אריק זאבי, אלכס חזנוב ועוד ספורטאים רבים כבר התנסו בתוכנה בחיפוש אחר הדחיפה הקטנה ביכולת המנטלית והפיזית שתעניק לבסוף יתרון או ניצחון. "לי זה עובד מצוין", מודה חזנוב, פנומן הטיפוס הישראלי וכוכב “נינג'ה ישראל” "המכשיר עובד על סנכרון עין־יד, ומסייע במיוחד במסלולים מורכבים". בנוסף, הוא מודה — זה כיף.
אבל זה לא נגמר בספורט. בחודשים האחרונים ניתן היה לראות ברשתות החברתיות תופעה מרתקת וחשובה. אנשים בני 80, 90 ואפילו 100 מתנסים בתוכנה, עוקבים אחר הבהובי הנורות ומנסים לפצח את המשימה המאתגרת שהורכבה עבורם, לעתים ברנדומליות ולעתים בתכנון פרטני יותר שמבוצע על ידי המטפלים על מנת לתקוף מגבלה קוגניטיבית שיצר הגיל המתקדם. תרגול חוזר מציג מדדי הצלחה ואת מגמת השיפור של המשתמשים. לדברי יניב שנידרמן, מייסד ומנכ"ל בלייזפוד, שיפור ביצועים בספורט היה במוקד החזון של החברה, אך עם השנים למדו שלמוצר שפיתחו יש ביקושים נוספים שממשיכים לצוץ ולגדול כל הזמן.
זו לא החברה היחידה שמנסה בדרכים טכנולוגיות לשפר את ביצועי העין־יד אצל ספורטאים. לדברי שרים, היתרון שלהם הוא בכך שהמתקן שלהם קומפקטי למדי, כזה שאפשר להכניס למארז נישא, ובמחיר של 1,352 שקל לערכה אישית (הכוללת 4 מתקנים מהבהבים). במוצר משתמשים ב־120 מדינות ברחבי העולם, והוא מופץ באופן אורגני על ידי מאמנים וספורטאים כאחד. הרשת מתפקעת מסרטונים ותרגילים שמפיצה קהילת משתמשים עצומה ומסורה, שבכל יום ממציאה אימונים חדשים לשיפור היכולת הקוגניטיבית של ספורטאים.
החזון השאפתני של מייסד ומנכ"ל החברה וממציא הבלייזפוד במתכונתו הנוכחית, יניב שניידרמן (43), הוא שבסופו של דבר כל בית יחזיק ערכה כזו למטרות הנאה, ספורט או שיפור יכולות קונגניטיביות. את משרדי החברה, הסמוכים לשדרות רוטשילד בתל אביב, מאכלסים כ־40 עובדים. במקביל אליהם, פועל גם מערך מקצועי של מאמנים ומדריכים המבצעים הדרכות והשתלמויות במכשיר בארץ ובעולם, על מנת לפשט ולהקל את חוויית השימוש, אך גם כדי לאפשר לכל תחום, ענף ספורט או מוסד לקבל את המענה הרלבנטי לו.
ההתנסות שלי כללה מרדף אחר אורות שמהבהבים במהירות שהולכת וגוברת, הסחות דעת הולכות ומתרבות ושלל צבעים תזזיתיים ומתחלפים, שאחריהם היה כמעט בלתי אפשרי לעקוב. כל זה במשימה שעוצבה במיוחד עבורי מול משתתף נוסף.
"זה תרגיל בסיסי שאנחנו נותנים ללוחמים ביחידות מיוחדות לבצע", סיפר שרים, בעוד ידיי מתזזות בין האורות וליבי מתפקע ממתח, "האפשרויות להקשות ולייצר סיטואציות מורכבות מבחינה קוגניטיבית ופיזית הן אינסופיות". בעוד אני מתאושש מהתרגיל מוחי הקודח חושב על לפחות שלוש אפשרויות שכאלו.
ההרהורים הספורטיביים באים לקיצם מהר מהצפוי. שרים, על אף התמחותו ועברו העשיר בעולמות הספורט, סוקר בפניי גם את ההשפעות שמחולל הבלייזפוד בקרב בעלי מוגבלויות. מראה לי סרטונים מרגשים ששלחו מטפלים ומטופלים שהסתייעו בערכת האורות הפשוטה שהצליחה במקרים מסוימים לשנות חיים והרגלים. נדמה לי שאני חש בקולו התרגשות אמיתית, "זו נהיתה השריטה החדשה שלי. החיים הם לא רק ספורט ולדבר הזה יש כוח לחולל שינוי משמעותי בחיים של אנשים, בטח בחיים של ילדים, חשוב לי מאוד שזה יקרה".