תיאטרון אלעד משיק עונה חדשה ומאתגר את הקהל
תיאטרון אלעד משיק עונה חדשה ומאתגר את הקהל
בתיאטרון ששוכן בחלל הטרמינל הישן באילת מחפשים דרכים יצירתיות לאתגר ולגרות את הקהל, לחשוב מחוץ לקופסה, אם זה ב"ירמה לאור ירח", מחזהו של לורקה שעלה לפני שבע שנים כשהקהל מסתובב בלילה בחושך ברחבי הקיבוץ לאור הירח, או ב"הזקן והים" של המינגווי, בה יושב הקהל בעיניים מכוסות במצפה התת ימי באילת
משהו טוב קורה בערבה. תשע שנים חלפו מאז החליטו חבורת שחקנים צעירים בראשותו של הבמאי שי פיטובסקי, לעזוב את המרכז ואת התיאטרונים בהם שיחקו ולעבור עם משפחותיהם לחבל אילות להקים בו בית ליצירה תיאטרונית, ובימים אלה נדמה שחזונם הצליח מעל ומעבר. תיאטרון אלעד, לזכרו של רס"ל אלעד דן, בן קיבוץ אילות, שנפל במלחמת לבנון השנייה, השיק השבוע עונה חדשה עם בית חדש בחלל הטרמינל הישן באילת שהפך לחלל תרבות ותיאטרון דינמי ויצירתי, ועוד הרבה תוכניות שעתידות להפוך את אילת ליעד תרבות ותיירות בינלאומי.
"תיאטרון אלעד. לא דומה לאף אחד", אומר הסלוגן החדש של התיאטרון שזוכה בימים אלה גם למיתוג מחדש. אלעד אכן לא דומה לאף תיאטרון אחר בארץ. בתיאטרון מחפשים תמיד דרכים יצירתיות ומקוריות לאתגר ולגרות את הקהל, לחשוב מחוץ לקופסה, אם זה ב"ירמה לאור ירח", מחזהו של לורקה שעלה לפני שבע שנים כשהקהל מסתובב בלילה בחושך ברחבי הקיבוץ לאור הירח, או ב"הזקן והים" של המינגווי, בה יושב הקהל בעיניים מכוסות במצפה התת ימי באילת. "הקהל יושב באולם בשקט מופתי, אבל כל אחד עוצם את עיניו ומדמיין את אבא שלו, את המשפחה, את הזקן שלו, צוללים יחד לתוך ים החוויות הפרטיות", אומר פיטובסקי "הרעיון שלי היה ליצור יצירה שתהיה כמה שיותר קרובה לקריאה בספר, מופע שהוא לגמרי ווקאלי, המסתמך רק על חוש השמיעה והדמיון של הצופים".
"כל הדברים הטובים" מאת דנקן מקמילן, הצגת יחיד בכיכובו של דביר בנדק, שעלתה בעונה הקודמת בשיתוף הקאמרי, הפכה לאחד הלהיטים הגדולים של התיאטרון. בנדק מגלם ילד בן שבע שמכין רשימה של הדברים הכי טובים שיש כדי להציל את אימו ומגלה עם השנים איך הרשימה הצילה אותו. גם כאן בנדק משתף את הקהל בדרך מיוחדת ושובר את מוסכמת הקיר הרביעי של התיאטרון.
את העונה החדשה פתחה ההצגה "קו החוף", שנוצרה במיוחד עבור חלל הטרמינל. את המחזה כתב המחזאי הלבנוני וואג'די מועווד, מגדולי המחזאים באירופה וביים שי פיטובסקי. אל חברי האנסמבל- יואב דונט, נילי רוגל, דנה יצחקי, גיא כהן שלו ואדוה לוי מצטרפים יריב קוק ואלי דנקר. שרידי שדה התעופה הישן נגלים פה ושם על הקירות וגם השלטים והמסוע נותרו במקומם, אך החלל העצום הפך לזירה תיאטרלית פנטסטית הלוקחת את הצופה למסע בין מפלסים, חדרים, תפאורות, מוזיקה ומסכי וידאו שמקיפים את הקהל, 360 מעלות, ומזמינים אותו לצלול למסע בנבכי נשמתם של בן ואביו אשר לא זכו להכיר, אבל כן זכו להיפרד. "כך הקהל מרגיש שהוא בעולם אחר אבל כל הזמן גם נמצא בטרמינל" מספר פיטובסקי, "גם פיזי וגם כדימוי לאזור מעבר בין עולמות".
הצגה חדשה נוספת היא ""IT MUST BE LOVE המתקיימת בבר היין "יינות אילת", אותה כתב אנסמבל התיאטרון וביימו שי פיטובסקי ונילי רוגל. הצגה מוזיקלית בליווי להקה חיה שמאפשרת לשלב בילוי לילי עם תיאטרון המתקיימת מסביב לבר וסביב הקהל ועוסקת באהבה.
במהלך השנים הקימו חברי אלעד מגמות תיאטרון בבתי הספר, פעילות בקהילה ובימים אלה הם ממשיכים לחלום ולרקום תוכניות לעתיד. בנובמבר יקיים התיאטרון "פסטיבל אלימות ברשת", עם הפקות מקור חדשות למבוגרים ובני נוער שנוגעות באחד הנושאים הנפיצים ביותר בחיינו. בנוסף יעלו בתיאטרון מופע אימפרוביזציה הנוגע בחוויה האישית של הקהל ומזמין אותו לספר סיפורים אישיים על פגיעות והטרדות בעולם הדיגיטלי
בהמשך יתקיים "פסטיבל שייקספיר" (27 בפברואר- 3 במרץ), חיבור בין תיאטרון אלעד לבין תיאטרון שייקספיר אנד קומפאני שהחל לפני שנתיים כשהגיע הבמאי ראיין וינקלס לישראל ויחד עם שחקני התיאטרון דנה יצחקי וגיא שלו כהן עבד עם 40 בני נוער מחבל אילות על "חלום ליל קיץ" ושנה אחר כך עם "מהומה רבה על לא דבר". השנה, הודות לקרן ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל זוכה הפרויקט להתרחב מבית ספר אחד – לשלושה בתי ספר, ולהכנס לראשונה לעיר אילת.
בנוסף, יוצאת בימים אלה לדרך תכנית אותה מוביל תיאטרון אלעד שמתעתדת להפוך את אילת-אילות ליעד ראשון על מפת התרבות והתיירות העולמית ולהעביר מסה קריטית של משפחות צעירות לדרום וליצור אלפי משרות חדשות בפריפריה. בתוכנית הקמת שלושה גופי תרבות חדשים: תיאטרון מבוגרים, תיאטרון ילדים ומרכז מחול בשיתוף ״גאגא" של אוהד נהרין.
9 שנות פעילות, 180 אלף צופים, 24 הצגות מקור ו-200 מופעים בשנה, אלה מספרים שלא רגילים לראות בתיאטרון יוצר בפריפריה, וזה קורה לא מעט בזכות תמיכה של עיריית אילת ומועצה אזורית חבל אילות.
"אחרי תשע שנים אני יכול להגיד- גוף תרבות בפריפריה הוא הרבה יותר מפיתרון תרבותי", אומר בועז דן, מנכ"ל ומייסד התיאטרון, אחיו של אלעד ז"ל. "הוא מנוע צמיחה, הוא מחולל שינוי אדיר. אנחנו חבורה של משוגעים למשימה שמאמינים שדווקא כאן, בקצה הכי דרומי בישראל יכולה לצמוח אלטרנטיבה אמיתית שהיא בשורה לתיאטרון הישראלי.