סגור
פנאי אלונה בן נתן
אלונה בן נתן. "היו ימים שבכלל לא דמיינתי שאי פעם אעלה על הדבר המלוכלך הזה שנקרא אופנוע שטח" (צילום: אוראל כהן)

"רוכבת כדי להראות לעולם שאנחנו לא מפחדים"

אחרי 7 באוקטובר אלונה בן נתן, רוכבת אופנועי שטח מקצוענית מרחובות, ספגה הודעות נאצה מעמיתיה לסבב אליפות העולם במרוצי שטח והחליטה לקחת הפסקה מהתחרויות. עכשיו היא מחממת מנועים לקראת חזרה לסבב 

7 באוקטובר תפס את אלונה בן נתן (35) מרחובות כשהיא דוהרת על גבי אופנוע שטח בשביל מאובק בפורטוגל. כשפתחה את הטלפון והתעדכנה בזוועות, "בכיתי ורעדתי בזמן שהבן שלי היה בממ"ד", היא נזכרת במהלך שיחה עם כלכליסט. באותם רגעים מטלטלים היו סביבה לא מעט אופנוענים ממדינות ערב שעקבו גם הם אחר המתרחש — חלקם חברים קרובים של בן נתן שרדפו אחר תהילה וניקוד יוקרתי בתחרות סבב אליפות העולם במרוצי שטח רב־יומיים (המכונים מרוצי באחה). אחדים הביעו אמפתיה, אך היו גם מי שאימצו מיד את הנרטיב הפלסטיני והחלו לגלות עוינות. בן נתן עלתה למחרת על האופנוע, "עם תחושות מורכבות ביותר", כפי שהיא משחזרת. מיד עם שובה לישראל, ובהמשך להודעות נאצה שקיבלה, רוכבת האופנועים המצטיינת פרשה מסבב אליפות העולם והחליטה לקחת הפסקה מהזירה התחרותית הבינלאומית. "אף על פי שמבחינתי הספורט הוא מקום ניטרלי לחלוטין", היא אומרת, "קשה להשתחרר מהתחושה שאני לפעמים נמצאת על דיונת חול נידחת במדינות שיש בהן מי שעוין את ישראל ויכול בקלות לפגוע בי אם רק ירצה".
בן נתן, שבימים אלו מחממת מנועים לקראת חזרתה לסבב אליפות העולם, בכלל החלה את דרכה בתחום על קטנוע קטן בגיל 16 אחרי שהצליחה לשכנע את הוריה, שנים ספורות בלבד לאחר שעלו ממולדובה, לאפשר לה לעשות רישיון. "הם סמכו עליי וידעו שאני אחראית ואין לי שום כוונה לעשות שטויות”, היא מספרת. את הקטנוע הנכסף, שאותו מימנה מעבודה בגן אירועים, "הלכתי לקנות יד ביד עם אמא שלי".

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

1 צפייה בגלריה
פנאי אלונה בן נתן אופנוענית
פנאי אלונה בן נתן אופנוענית
אלונה בן נתן. "קשה להשתחרר מהתחושה שאני לפעמים נמצאת על דיונת חול נידחת במדינות שיש בהן מי שעוין את ישראל ויכול בקלות לפגוע בי"
(צילום: אוראל כהן)
ניצני שיגעון האופנועים החלו להתפרץ ביתר שאת אחרי הצבא. בן נתן שדרגה את הכלי הקטן לקטנועים חזקים יותר, עד שעלתה על כלים אימתניים שכל תכליתם היא רכיבה על כביש ומהירותם המרבית נושקת ל־300 קמ"ש. "באותם ימים בכלל לא דמיינתי שאי פעם אעלה על הדבר המלוכלך הזה שנקרא אופנוע שטח", היא מודה, "אני אוהבת את האקסטרים ואת המהירות".
אל רכבי השטח בן נתן עלתה גם עלתה. טיולי "מלכת המדבר", שבהמשך כללו גם תפקידי הדרכה בפרויקט נהיגת השטח לנשים, פתחו עבורה את דלתותיו של העולם המוטורי על ארבעה גלגלים. לא חלף זמן רב ואופנוענית הכביש החובבת מצאה עצמה בעמדת הנווטת עבור אחד מנהגי המרוצים המהירים שידעה ישראל ואפילו המזרח התיכון — חמאדה עודה מכפר קאסם. "רבים בתחום הרימו גבות כששמעו על הצימוד המקצועי של נווטת יהודייה רווקה ונהג מרוצים ערבי נשוי", היא נזכרת. בן נתן, מעצבת גרפית שמתארת את עצמה כבן אדם סופר מתוכנן ומחושב, דאגה להביאם בבטחה אל קווי הסיום. על הדרך, קטף הצמד הלא שגרתי גם תארים וזכיות.
"תחום אופנועי השטח התגלה לי במקרה", מספרת בן נתן. תאונה שעברה עת הורכבה על אופנוע כביש, כמה עצמות שבורות ופרידה מבן זוגה הביאו איתן לקראת סוף העשור הקודם צמא למשהו חדש. סיבוב מרענן על אופנוע שטח השייך לבן של חברים פתח בפניה עולם. "שבוע אחרי כבר קניתי אופנוע שטח", היא משחזרת, "רק שלא ממש היה לי עם מי לרכוב עליו ולא ידעתי מה אני עושה".
את מרבית הידע ההתחלתי, כמו גם שותפים ראשונים לרכיבות, צברה בן נתן במהלך ביקוריה התכופים במוסכי האופנועים בסביבתה. את הכניסה לעולם התחרותי היא כנראה חייבת לזוג רוכבי שטח שראתה עומדים בצומת. "החלטתי שאני נצמדת אליהם ורוכבת איתם ויהי מה", היא מספרת. אחד מהשניים, כך מתברר, היה רוכב ותיק ומנוסה עם ניסיון תחרותי ובמשך שנתיים הוא חלק את הידע שלו עם בן נתן הטירונית, שהחלה לצבור קילומטרז' ושם. אפילו נציגיה של הונדה בישראל החלו להביע התעניינות ברוכבת הצעירה ששנאה שמבקשים ממנה להצטלם "בשביל היופי" ליד האופנוע והעדיפה שיעריכו אותה בשל ביצועיה בתחרויות.
בימים אלו, חמושה באופנוע משודרג ועם חסויות מחברות עופר אבניר ופוליטרון, בן נתן היא אופנוענית תחרותית מוכחת. בחמש השנים האחרונות הצליחה לסיים מספר לא מבוטל של תחרויות מקומיות ובינלאומיות קשות ומתישות והפכה לשם דבר בזירת המרוצים הרב־יומיים. הרקורד שלה כולל אימונים משותפים עם אלופי ראלי דקר מהוללים כמו סאם סנדרלנד הבריטי ומוחמד אל באלושי האמירתי — אגדת אופנועים מזרח־תיכונית ומאמן עטור תארים שהתרשם מניצחון שלה בתחרות בירדן. התרשם עד כדי כך שהביא אותה להתאמן תחתיו בדובאי. "התחום המדהים הזה מאפשר חיבורים מאוד מיוחדים", אומרת בן נתן, "יש לי חברים מערב הסעודית, מדובאי, ממרוקו, מהאמירויות".
למרות 7 באוקטובר, היא עדיין רואה את הספורט, ובמיוחד את הענף שלה, כגשר מחבר בין עמים ותרבויות, ואפילו הוזמנה בעבר על ידי לשכת המסחר הישראלית לקדם באופן מעשי את הסכמי אברהם לנרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות, בחריין ועוד. במשך שבועיים נהגה במדבר סהרה עם נווטת מרוקאית שצוותה אליה, על מנת להדק את הקשרים המתחזקים בין המדינות. "בנות אברהם", קראו להן.
"זו התשוקה העיקרית שלי היום. להניף את הדגל, לקדם שלום ולספר לאנשים על המדינה המיוחדת שלנו", היא מסכמת. "לא רק לנצח, אלא להביא איתי ערכים הגדולים יותר מתוצאה כזו או אחרת. זה הזמן להראות את הנוכחות הכה חשובה של המדינה. להראות לעולם שאנחנו לא מפחדים".