סגור

הסדרה הדנית "בורגן" - גלי חום על קרחון שוקע

הסדרה הנהדרת חוזרת למסך ומצליחה לגעת, באלגנטיות דנית אופיינית, בנושאים הבוערים של התקופה

גלי חום וערבות מושלגות הם חלק מהניגודים המרתקים בעונה החדשה של הסדרה הדנית הנהדרת "בורגן", שחזרה בשבוע שעבר לנטפליקס אחרי עשר שנים. הדרמה הפוליטית בכיכובה של סידסה באבט קנודסן מוצאת את מי שהיתה ראשת הממשלה הראשונה של דנמרק, בריגיטה נייבורג, כשהיא בתפקיד שרת החוץ. נייבורג ממפלגת שמאל־מרכז מקדמת נושאים אקולוגיים, והעונה בת שמונת הפרקים מתמודדת עם החלטות מורכבות בנושא.
קנודסן היא שחקנית אגדית, המצליחה בהרף עין לעבור מזעם לחיוך עם עיניים נוצצות, שאמור לשכנע את יריביה ועמיתיה כי לבה טהור, גם אם פיה משקר, ומצליחה לרוב.
בחלוף עשר שנים נייבורג, בעיצומם של גלי חום של גיל המעבר, מצויה במאבקים פוליטיים, הפעם עם ראשת ממשלה חדשה שלא בוחלת במכות מתחת לחגורה; וניצבת גם מול עיתונאים חוקרים, שלא יעשו לה הנחות רק כי פעם היו בעדה, וגם בבית יש לה עניינים לפתור עם בנה ובעלה לשעבר.
1 צפייה בגלריה
סידסה באבט קנודסן כבריגיטה נייבורג
סידסה באבט קנודסן כבריגיטה נייבורג
סידסה באבט קנודסן כבריגיטה נייבורג
(צילום: Mike Kollöffel)
"בורגן", טירה בדנית, ובאופן רשמי מקום משכנה של ממשלת דנמרק בקופנהגן, הביאה בזמנו משב רוח אופטימי בתחום הדמוקרטיה המערבית, מין משאלת לב (כן, מורכב שם, אבל בואו לא נשווה). העוקבים אחריה חשו כי הם מבינים דנית (כל עוד יש כתוביות בעברית), סוגדים לעיצוב הדני, רוצים לרכוב גם הם לעבודה באופניים במעיל צמר, ומתמודדים עם בעיות פוליטיות דומות (אם מניחים בצד עניינים שוליים כדת, לאום ומין).
העולם שאליו נוחתת העונה הרביעית, אחרי עשור, כבר לא כזה קוּל. שינויי האקלים ושאר מהלכים גורמים לכך שגם בסקנדינביה מרגישים את הזיעה על המצח. לא רק בריגיטה. וזאת עוד לפני שעוסקים בתפקיד הנוכחי של מדינות הצפון במאבק בין רוסיה לעולם המערבי, על רקע הפלישה לאוקראינה (אף שבעקיפין עניין זה מוזכר בסדרה); על רקע מגפת הקורונה; ומול התקשורת, ונציגתה הראשית בסדרה קטרינה פונסמארק (בריגיטה היורט סורנסן), שמתמודדות עם רייטינג נמוך ופייק ניוז.
אדם פרייס, יוצר "בורגן", סיפר כי החליט שיחזור לסדרה שנחשבה להצלחה מסחררת ובינלאומית, רק אם יהיה לו סיפור מעניין לספר. הסיפור הזה הוא על קידוחי נפט בגרינלנד, הנמצאת בחסות דנמרק. הקידוחים אמורים להעשיר את המדינה שתושביה מונים 56 אלף בני אדם, רובם ילידים אינואיטים עניים, ואולי לאפשר להם לזכות בעצמאות, אבל באיזה מחיר? ומי נמצאים מאחורי הקידוחים הללו? ומה הקשר לגופה המתגלה במקום (מעבר לסטטיסטיקה שבגרינלנד יש הכי הרבה התאבדויות לנפש)?
העלילה בגרינלנד חושפת את הצופים לעולם חדש, קפוא, של סוודרים צבעוניים, בתי עץ כחולים, על רקע לובן השלג, ושפה ומוזיקה שונות ומסקרנות. כמו תמיד זו התפאורה שלפניה נפרשת עלילה שכוללת יחסים אישיים ופוליטיים, כלכליים ולאומיים סבוכים, המובאים בצורה אינטליגנטית וסוחפת, ומעוררים הזדהות גם בחום הקיץ במזרח התיכון.