אנרגיה חלופית - המלצות לשעות הפנאי
אנרגיה חלופית - המלצות לשעות הפנאי
להתמוגג ממיוזיקל על פי רואלד דאל, לטעום מאכלי כריסמס נהדרים, להתרגש מיצירת פרידה מפעימה, להיפרד מריטואלים אהובים ולהתגעגע למרסל פרוסט
סרט
להתמוגג ממיוזיקל על פי רואלד דאל
לפני עשר שנים ראיתי בברודוויי את “מתילדה, המיוזיקל”, הגרסה הבימתית של מתיו ווארקוס (מנהלו האמנותי של תיאטרון האולד ויק בלונדון) לספרו של רואלד דאל. זה היה אחד הדברים היפים והמרגשים שראיתי מימיי. החזון הוויזואלי המרהיב של ווארקוס הלך יד ביד עם השירים המצחיקים והנוגעים ללב שכתב טים מינצ’ין, מוזיקאי וקומיקאי אוסטרלי שמתמחה בחרוזים שנונים. בשנה שעברה הודיעה נטפליקס שהיא קנתה את הזכויות לכל קטלוג הספרים של רואלד דאל, ובסוף השבוע הזה — בול בזמן לחג המולד — עולה בנטפליקס הגרסה הקולנועית לגרסת הבמה לספר. זה ממתק צבעוני, יצירתי, קסום, המתאים לכל המשפחה (כולל דיבוב לעברית). “מתילדה”, אחד מספריו האהובים של דאל, מספר על ילדה חכמה, חובבת ספרים, שגדלה בביתם של הורים צעקניים, וולגריים ונבערים שלא מבינים את בתם, ושולחים אותה לבית ספר שהוא מעין בית כלא לילדים, בניהולה של גב’ טרנצ’בול (אמה תומפסון, בתפקיד מבריק, הטוב ביותר שלה השנה — מיקי קם מבצעת אותו בגרסת הדיבוב לעברית). שם, מתילדה מגלה את הצד השובב והמרדני שבה, שעוזר לה לכתוב סוף חדש לסיפור שהיא הכוכבת שלו. כתמיד, המסרים של דאל די אפלים, אבל בגרסה של ווארקוס ומינצ’ין, זה סיפור על כך שהחכמים והתמימים צריכים להמשיך להילחם במפלצות, לא רק כילדים, אלא גם כמבוגרים.
יאיר רוה
אוכל
לטעום מאכלי כריסמס נהדרים
מסעדת כבאכה נפתחה לפני קצת יותר משנה בכיכר קדומים יפו העתיקה אך דומה שהיא עדיין קצת מתחת לרדאר. היא מסעדה אחות לאחת המסעדות הטובות בישראל הלא היא מסעדת עזבה הוותיקה מכפר ראמה וככזו היא מגישה ממיטב מטעמי המטבח הערבי הכפרי. עכשיו, מנצלים בני הזוג מינרווה וחביב דאוד, בעלי הבית, יחד עם שלושת בניהם, את הזמן שבין חג המולד לראש השנה האזרחית כדי להגיש מבחר מנות מיוחדות לתקופת החג (המשפחה היא כמובן נוצרית), בינהן מוגרביה — גרגרי חומוס בציר עוף עם בשר או עוף ומפתול (פתיתים ביתיים), שיח' אל מחשי, קישואים ממולאים בבשר ברוטב יוגורט, ירך עוף צלויה עם פריקה (חיטה ירוקה) ואפילו קינוח מיוחד ויוצא דופן — בורבאה — גרגרי חיטה מבושלים באניס מקושטים באגוזים, צימוקים וממתקי שוקולד צבעוניים. טעמתי את כל אלה ואני מפציר בכם שלא לחסוך מעצמכם את התענוג.
חיליק גורפינקל
אלבום
להתרגש מיצירת פרידה מפעימה
האלבום החדש "הזמן האחרון" של נדב הולנדר (פלג מ"מייקל", חבר בלהקה של אלון עדר), נפתח בדיאלוג שהקליט עם אמו שנפטרה השנה מאלצהיימר והד קולה (בלה מינור) מלווה את כולו. זה סוג של אלבום פרידה, אבל יש בו הרבה מעבר לזה, מהחיים עצמם. אלבום מקסים ומרגש טקסטואלית ומוזיקלית, מלווה בכלי נשיפה וקשת שפורטים גם על הלב. הולנדר כתב את המילים והלחנים וגם הפיק מוזיקלית. השיר הפותח "חור שחור" המצוין מתאר את מה שעובר עליו ועל אמו, כל אחד מהצד שלו, ומלווה בקליפ חזק עם השחקנית לאורה ריבלין. הזמר ונגן הקונטרה בס אלי מגן ("אחרית הימים") מתארח בשירה ב"עלים יבשים" שנפתח בצלילי חליל קסומים. בהמשך מגיע "הניחי לי" הנפלא והאהוב עליי באלבום, ובמקום טוב באמצע מנוגן הקטע האינסטרומנטלי "אם ישאלו איפה אני". האלבום יושק הערב באוזן בר תל אביב עם מופע פותח של יסמיניש מ"מייקל" (מיטל רז הנהדרת), ואלי מגן שיתארח בשירה.
מאיה נחום שחל
שופינג
להיפרד מריטואלים אהובים
אחרי שמונה שנים בכפר ויתקין תסגור היוצרת והמעצבת הרב תחומית נעה בר־לב דוידור באמצע ינואר את סטודיו Be Longings במיקומו הנוכחי. לציון סוף התקופה תתקיים מחר בבוקר מסיבת פרידה מהמקום היפהפה הזה, שהיה השראה למבקרים בו וסיפק לחובבי עיצוב ואמנות חוויה ייחודית. יין, מוסיקה, קולקציית ריטואלים חדשה והנחות, ובר־לב דוידור אחת שתהיה שם להעלות זכרונות ולספר על החיבור לחומרים, ההתלהבות והתשוקה ליצירה. כל ביקור במקום הילך עלי קסם כבראשונה. לא היו שם אף פעם לא טרנדים ולא גימיקים אופנתיים, אלא טשטוש גבולות בין אמנות, עיצוב, קראפט וסטייל. בר־לב דוידור יוצרת בשפה חומרית אותנטית, דוגלת בשימוש בכל מה שכבר קיים כחומר גלם ליצירת דברים חדשים, ומוקירה מלאכות יד. קולקציית הקפסולה נוצרה בהשראת ריטואלים וטקסים אינטימיים בין אדם לעצמו, וכוללת כלים יפהפיים, בהם כלי לשריפת מרווה, קטורת אורגנית בעבודת יד מקיוטו, וקימונו נפלא מקטיפה שעוטף ברכות את הגוף. האתר ימשיך לפעול.
עילית מינמר
אירוע
להתגעגע למרסל פרוסט
מי מאיתנו לא מחפש את הזמן האבוד, מתגעגע לריח או לטעם או לזיכרון. מרסל פרוסט כתב את זה בגאוניות, ביצירתו בת שבעת הכרכים "בעקבות הזמן האבוד", שאותם תירגמה לעברית הלית ישורון. תיאור של חיים שלמים, סימפוניה של רגשות והרהורים, בשפה עשירה, גדושה ויפה. ביום רביעי (28.12) ב־19:30 במרכז השחמט ברמת אביב יציינו 100 שנים למותו של פרוסט. הסופר ניר ברעם ידבר על "פרידה בדידות ואושר: סיפור האהבה של מרסל פרוסט וז'ילברט", הצייר יונתן הירשפלד ידבר על "המצאת המבט: חשיבותו של ורמיר ביצירת פרוסט", את האירוע ינחה יולי שפירא וישתתפו גם השחקן אלון פרידמן והמוסיקאים עמליה וארנון זימרה. אם לא קוראים את 3,000 העמודים של פרוסט אפשר לפחות לטעום עוגיית מדלן מטאפורית.
שירי לב־ארי