אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
להתפעל מקלאסיקות צרפתיות, להתרגש מדיאלוג מפתיע, לגלות מחדש את "זמן התפוז", להתאהב בסדרה פורצת דרך, לנשנש חטיף טבעוני עשיר ולטעום בציר חדש ומופלא
יין
לטעום בציר חדש ומופלא
בסוף השבוע תיערך, באיחור של שנה (קורונה, זוכרים?), השקת יינות בציר 2018 של יקב מרגלית. יאיר מרגלית, המאסטר הזקן (הוא לא יאהב את הכינוי), ובנו אסף, חלוצי יקבי הבוטיק בישראל, מוכיחים שוב שמה שהם שכחו מזמן, רבים וטובים לא ילמדו לעולם. שימו לב לקברנה סוביניון המופלא, יין הפרדיגמה (מורבדר־סירה־גרנאש) המפתיע, ובכלל, שימו לב. עונג כזה לא חווים כל יום. יינות יקרים אבל שווים. שישי ושבת ביקב מרגלית, הטחנה 60, בנימינה.
חיליק גורפינקל
מתוק
לנשנש חטיף טבעוני עשיר
לפני שש שנים נהפכה מורן נאור לטבעונית, והחלה לחקור את המטבח הזה. לא היה לה ידע קולינרי, אבל אחרי ניסיונות במטבח הביתי החליטה לעזוב את עבודתה ולהתמסר לקולינריה. היא טסה ללימודים בבית ספר לבישול תזונה טבעית של מתיו קניי בארה"ב, ועם שובה לישראל ב־2016 הקימה את “Piece of Nature" המתמחה במתוקים בעבודת יד. לימים חבר אליה בן זוגה דור עזרא. השניים משתמשים בסוכר קוקוס, מייפל ותמרים, חמאות אגוזים, שוקולד רואו ואף מנביטים את הזרעים והאגוזים שבעוגות מסוימות כדי להעשירן ולדאוג שיהיו גם מזינות. חטיפי השוקולד שלהם משלבים טקסטורות וטעמים נהדרים בשתי שכבות. למשל, קרמבל קקאו קריספי, גנאש, שמן זית ורוזמרין מצופה בשוקולד גולמי 70% או חטיף עוגת גבינה לימונית (יש גם מארז מיקס חטיפי שוקולד). הם מציעים גם עוגות כמו קראק פאי על בסיס סוכר קוקוס ועוגות קרם מבוסס קשיו. 235-70 שקל.
עילית מינמר
טלוויזיה
להתאהב בסדרה פורצת דרך
העונה החדשה של "ספיישל" (“Special") שעלתה בנטפליקס השבוע מציגה לכאורה סיפור די רגיל - צעיר בשנות ה־20 שלו וחבריו מתחילים את חייהם הבוגרים, מגששים בעולם האהבה, העבודה והחברים. אז מה מיוחד בה כל כך? שהגיבור הוא ריאן, צעיר עם שיתוק מוחין שהוא גם הומו. סיפור חייו מזכיר מאוד את זה של יוצר הסדרה, ריאן אוקונל. בעונה הראשונה, זמן קצר לפני שהוא מתחיל מקום עבודה חדש, הוא עובר תאונת דרכים קלה, והוא מחליט לייחס את הנכויות שלו לתאונה מתוך הנחה מוצדקת שיש היררכיה בעולם ביחס לנכויות. החברה הצבועה מגלה יותר אמפתיה לנכות כזאת מאשר לנכות מולדת המעוררת רחמים ורתיעה. הבחירה בשחקן עם שיתוק מוחין (אוקונל מגלם את ריאן) היא רק נקודת ההתחלה של הסדרה החדשנית. בהמשך גם רואים את ריאן בעירום, ובסצנות אינטימיות עם בני זוג, שאחד מהם הוא גם נער ליווי. כן, ריאן הוא דמות נהדרת, אבל הוא אינו קדוש. הוא לפעמים גם אנוכי, נצלן כלפי אמו. הוא חבר טוב, אבל יש לו חולשות, לא רק פיזיות. בעונה השנייה ממשיכים לעקוב אחרי סיפוריהם של ריאן, אמו (ג'סיקה הכט המעולה), חברתו הטובה קים (פונאם פאטל המעולה) ואהובו החדש טאנר (מאקס ג'נקינס, אף הוא מעולה) באופן משעשע ומרגש, כמו שקומדיה עכשווית אמורה להיות. מה שמיוחד בסדרה הזאת היא לא הצרכים המיוחדים של הגיבור, אלא האהבה השופעת מכל פינה. כמה חבל שהעונה השנייה הזאת היא גם האחרונה.
רותה קופפר
אלבום
לגלות מחדש את "זמן התפוז"
רק שנתיים עברו מאז הוציאה רונה קינן את אלבומה המופתי "זמן התפוז", ונראה כאילו הוא תמיד היה כאן. עכשיו קינן בוחרת לחזור אליו עם אלבום (בשני חלקים) הכולל פרשנויות ורמיקסים חדשים לשיריהם של חבריה מעולם המוזיקה. התוצאה היא מגוון מוזיקלי עשיר והרבה הפתעות, החל מ"בני פרח" בביצוע של יהודית רביץ הנפלאה שתמיד מרגש לשמוע ממנה משהו חדש, ועד "בואי למרפסת" שזוכה לשתי גרסאות שונות: הראשונה של תום ארמוני ותמיר מוסקט והשנייה במחוזות האלקטרוניים של אסף אמדורסקי. שלומי שבן חובר אליה בנגינת פסנתר כמעט ללא מילים ב"שקד ואגוז", ופלורה בגרסה מצוינת עם מקלדות ולופר ל"בהפגנה". את יציאת האלבום תחגוג קינן במופע שיתקיים ב־28.7 בבארבי.
"שיר על משהו נפלא - גרסאות חדשות לזמן התפוז" זמין בכל הפלטפורמות הדיגיטליות.
מאיה נחום שחל
מופע
להתרגש מדיאלוג מפתיע
בשנים האחרונות מתבצעים לא מעט חיבורים בין מוזיקאים וזמרים לתזמורות קלאסיות. כשזה עובד ומתחבר, יוצאים מהקונצרטים האלה פנינים מוזיקליות. הערב תארח הסינפונייטה הישראלית באר שבע את שולי רנד לקונצרט בניצוחו של מאסטרו ניר קברטי במשכן לאמנויות הבמה באר שבע. הם יבצעו יחד עיבודים קלאסיים חדשים לשיריו של רנד, בהם “אייכה", “המשורר", “בין קודש לחול" ועוד. “כשעבדנו על העיבודים, יצאנו מהמסגרת של השירים של שולי, והחלפנו את התופים והגיטרות בגרסה סימפונית, הכנסנו אותו לעולם התזמורתי וזה יצא נפלא", אומר קברטי. “מכיוון שהשירים של שולי רוחניים ומלאי משמעות, נוצר דיאלוג יפה בין הקול שלו והכלים של התזמורת, כאילו כלי הנגינה מדברים ומשתתפים איתו בחוויה הרוחנית".
מאיה נחום שחל
קולנוע
להתפעל מקלאסיקות צרפתיות
פסטיבל הקולנוע הצרפתי בוטל בשנה שעברה בגלל הקורונה, וכמעט שבוטל השנה בגלל מלחמת ישראל־עזה. אבל הנה הוא כאן למרות הכל, סממן ראשון לחזרה לשגרה. הפסטיבל מציג סרטים צרפתיים של השנתיים האחרונות, חלקם — כמו הלהיט “שלום ולא להתראות" — יעלו בהמשך בהקרנות מסחריות סדירות, לכן נתמקד במחוות שהפסטיבל עורך ליוצרי הקולנוע הצרפתים שהלכו לעולמם. למשל, לתסריטאי ז'אן־קלוד קארייר, שאחד מסרטיו המפורסמים ביותר — “יפהפיית היום" שביים לואי בונואל עם קתרין דנב — יוקרן השבוע. ברטרן טברנייה, אחד הבמאים המוכרים בקולנוע הצרפתי, שהלך לעולמו לפני חודשיים, מקבל גם הוא אזכור סמלי עם הקרנת שניים מסרטיו הראשונים: סרט הביכורים שלו, “השען מסנט פול" (1974), דרמת פשע על פי ספרו של ז'ורז' סימנון, ו“השופט והמתנקש", המספר סיפור אמיתי מהמאה ה־19, על איש צבא שבור לב שהופך לרוצח. במבט לאחור, סרטיו של טברנייה — בן הדור הראשון שהפנה עורף למהפכת הגל החדש — הצטיינו במבט אנושי על הדמויות הראשיות והמשניות, תוך ויתור על שפה קולנועית דומיננטית. טברנייה התעניין ברוב סרטיו חמורי הסבר בקונפליקטים בין אזרחים ובין אנשי החוק. סרטי הפסטיבל, שאוצרת קרולין בונה, יוצגו בכל הסינמטקים בארץ, ומבחר מהסרטים מוצג גם באתר ה־VOD של סינמטק תל אביב.
יאיר רוה