סגור
ליטל עובדיה יינית יקב תל במושב שעל רמת הגולן פנאי
עובדיה. “אני עושה רק יינות זניים, בלי בלנדים, כדי להראות מה כל זן יודע לעשות כאן" (צילום: יעל שלח)

יקב תל - צעיר, קליל ומעולה

אחרי שהתמחתה ביקב פלטר ובאוסטרליה, ליטל עובדיה הקימה יקב משלה. היא מגדלת ומייצרת באקלים הכי קר בארץ של צפון רמת הגולן יינות זניים נפלאים וקלילים

יערה, העוזרת של ליטל ביקב תל, עומדת ליד שולחן קטן וטובלת את קצות בקבוקי היין בקצת שעווה כחולה. זה מהפנט ממש. "זה במקום קפסולה מפלסטיק. אני אוהבת בקבוקים חתומים בשעווה", מחייכת ליטל עובדיה ומוזגת לנו קצת קפה שחור מבושל בפינג'ן, כמו פעם. עוד מעט נשתה גם יין.
יקב תל הוא יקב בוטיק חדש, תינוק ממש, אפילו במונחי יין ישראלי. הבציר הנוכחי, זה של קיץ 22, יהיה בסך הכל השלישי שלו. 15 אלף בקבוקים ייווצרו בו. בבציר הקודם יוצרו בערך 10 אלף, ובזה שלפניו, הראשון, 6 אלף. ממש כלום. יקב פלטר השכן, מטובי יקבי הבוטיק שלנו וגם אחד הגדולים שבהם, מייצר, לשם השוואה, כמעט חצי מיליון בקבוקי יין.
אנחנו יושבים בחצר היקב במושב שעל לא רחוק ממרום גולן. רוח קלה מרגיעה את החום ורונה קינן שרה ליין ברמקולים. הכל מאוד נשי. "גדלתי בהוד השרון, שום קשר ליין. אבל תמיד רציתי טבע, ובעיקר ספציפית לגור בגולן. ובאמת אחרי הצבא עברתי לכאן. לא ידעתי עדיין אם זה לחודש או שנה או שאני באמת אבנה פה את הבית שלי. ומאז אני פה. 16 שנים. מגיל 20. התחלתי לעבוד בחקלאות, בכרמים, אבל בלי שום קשר ליין. גרתי במרום גולן ועבדתי עם הכורם עידו בהט. ולאט לאט התחלתי לעבור את הדבר הזה - את הגפנים. אחרי שנתיים יקב פלטר הציעו לי לבוא לעבוד ביקב. והלכתי על זה. עשיתי שם הכל - בכרמים, ביקב, לארוז, לערבב, לדגום, לארח. הכל. היינו בסך הכל שלושה אנשים, זה לא היה גדול כמו היום. ונשארתי שם תשע שנים. אחרי שנתיים שם כבר מאוד הייתי ביין. והיקב גדל. התפקסתי על הייננות לצד טל פלטר. הלכתי ללמוד באוניברסיטה העברית בירושלים. למדתי כל מה שאפשר: כימיה, מיקרוביולוגיה, מדעי הצמח. שלוש שנים הייתי על הקו מכאן לירושלים, כולל עבודה בפלטר. ואחרי התואר הזה המשכתי הלאה לאוסטרליה, ושם אני לומדת עד היום בין בציר לבציר ומשלימה תואר שני בייננות. חלק שם פיזית, חלק דרך האינטרנט".
פלטר היה ג’וב רציני. איך החלטת לעזוב?
"לגמרי, זה הבוטיק הכי גדול בארץ ומהטובים שבהם. אבל כשטסתי לאוסטרליה ב־2019, אף על פי שהייתי ייננית וכורמת בפלטר, כבר ידעתי שקיבלתי בשעל משק חקלאי של 60 דונם. זו הפעם הראשונה ששיווקו שם נחלות חקלאיות לצעירים, לא רק למי שנולד כאן. כולל דונם וחצי לבנות בית, ומותר לך גם לייצר, לא רק לגדל. חזרתי עם המון השראה ממה שראיתי באוסטרליה, וקיבלתי את ברכת הדרך ופרגון מלא מפלטר”.
מה בעצם הרעיון של יקב תל?
"לייצר יינות שמראים את הטרואר (סך כל הגורמים הסביבתיים המשפיעים על היין - ח”ג) של צפון הגולן. למיטב ידיעתי, זה היקב היחיד שמייצר יינות אך ורק מהגולן הגבוה 1,100-1,000 מטר. זה האקלים הכי קר בארץ. אני מגדלת בהר חרמונית וברכס תל מחפי. אני יכולה לגדל כאן למשל ריזלינג כמו שצריך. אני עושה רק יינות זניים, בלי בלנדים, כדי להראות מה כל זן יודע לעשות כאן”.
מצחיק, עד לא מזמן כל מה שהיה כאן זה יינות זניים, ופתאום זה נחשב חידוש. ליטל מובילה אותי אל ההאנגר הקטן. מוזגת קצת שרדונה שרק עכשיו נבצר ואפילו עוד לא התחיל לתסוס. כלומר תירוש בלי אלכוהול בכלל. טעים למות. אחר כך קצת ריזלינג מ־2020 שכל הבקבוקים שלו כבר נגמרו וזה אחד משמונת האחרונים. זה אכן ריזלינג כמו שריזלינג צריך להיות. אפילו ניחוחות הבנזין הקלים כבר מתחילים לעלות באף. עכשיו עוברים לאדומים. גרנאש נפלא. קל ופירותי וצעיר, כזה שאפשר וכדאי לשתות קר, וקברנה פרנק שהוא יותר רציני וכבד אבל עדיין קל יותר מרוב היינות האדומים המקומיים. בסוף אנחנו אפילו טועמים שלוק קטן מחבית שבה מתיישן יין קינוח לבן מענבי מוסקט, שהוא חלק מהעבודה שהיא חייבת לאוניברסיטה באוסטרליה.
טעימת יינות יקב תל
גרנאש אדום 2020 - יש לו לגרנאש האדום כמה מופעים, גם אצלנו. האחד כבד ראש ורציני והשני קליל וכמעט שטותניקי. למרבה השמחה, זה של ליטל עובדיה שייך לשני. מדובר ביין אדום קליל ושמח, כזה שאפשר, כדאי ואפילו רצוי לקרר מעט, ולשתות בשלוקים גדולים ליד פסטה, פיצה או אפילו סלט. כיף של יין. 120 שקלים
קברנה פרנק 2020 - אם הגרנאש האדום יודע להיות אדום מאוד בטעמו, כלומר מזכיר פירות אדומים, הקברנה פרנק יודע להיות, לפעמים, מאוד ירוק, כלומר כזה שמזכיר פלפל ירוק או אקליפטוס, וסליחה על הפלצנות. הפרנק של עובדיה הוא אכן קצת ירוק, ולכן גם אותו כדאי לקרר (פחות מהגרנאש), וליהנות מיין רציני אבל לא מדי, עמוק אבל לא מכביד, ובקיצור, עוד יין נהדר של יקב תל. 140 שקלים
ריזלינג 2021 - כבר בגילו הזאטוטי פיתח הריזלינג של ליטל עובדיה ניחוחות פטרול, בנזין בעברית, נחשקים (עבור מי שחושק בהם). זו לא טעות ולא תקלה וגם לא משהו מגעיל. להפך, זה הופך את היין מעוד יין לבן חמוד ליין עמוק ומרתק ומשלים סדרה מעולה של יינות מיקב חדש ומפתיע. 120 שקלים