מחקר: העוסקים בספורט "בסיכון גבוה" להיפגע ממשבר האקלים
מחקר: העוסקים בספורט "בסיכון גבוה" להיפגע ממשבר האקלים
מרתונים יוזנקו בחצות, אצטדיוני כדורגל מפוארים יוצפו ובתחרויות בינלאומיות יתקיימו הפסקות צינון יזומות. מחקרים חדשים קובעים כי "העוסקים בספורט נחשבים לקבוצה בסיכון גבוה ביותר להיפגע ממשבר האקלים"
לפני שבועיים, כשהטמפרטורה באזור החוף שוב החלה לנסוק, עשיתי מה שאני עושה בכל שנה כשדברים מתחילים להתחמם יתר על המידה: הודעתי לספורטאים הצעירים שאותם אני מאמן בריצה כי אנו משנים את מיקום האימון לאזור נעים ומוצל יותר. כשהאוויר ממש ירתח והלחות תהיה קשה מנשוא, מה שבוודאי יתרחש בעוד כמה שבועות, אברח עם ספורטאיי לחוף הים. ריצה בקו המים ושימוש תכוף במקלחות החוף הצוננות הם דרך מצוינת לקרר מעט את הגוף בקיץ הישראלי הרותח, שנדמה שרק מתארך ומכביד עם כל שנה שחולפת. את תחרויות הריצה העירוניות הגדולות, שכמעט ולא מתקיימות בתקופה זו של השנה, יחליפו אירועי ריצה עממיים שמתקיימים בעיקר לאחר שהשמש שוקעת ועומס החום הקטלני מתפוגג.
התחושה האישית לא משקרת. בשנים האחרונות ישראל, כמו מקומות רבים אחרים בעולם, הולכת ומתחממת. משבר האקלים כבר לגמרי כאן. השהייה בחוץ בימי הקיץ, בטח שלמטרות פעילות גופנית וספורטיבית, הופכת כמעט בלתי אפשרית והיא מסוכנת מתמיד.
על פי ניתוח נתונים של כל גופי החיזוי הלאומיים, בעשורים האחרונים הטמפרטורה הממוצעת ברחבי ישראל הולכת ומטפסת בקצב מדאיג החורג מן הממוצע העולמי. רק ב־40 השנים האחרונות, כך על פי נתוני השירות המטאורולוגי, טיפסה כאן הטמפרטורה ביותר מ־2 מעלות בממוצע. תחזיות עתידיות מזהירות כי עד אמצע המאה הנוכחית מספר הימים שבהם נחווה חום בלתי נסבל, שבלא מעט ערים בישראל יחרוג הרבה מעל 33 מעלות צלזיוס, כמעט שיכפיל את עצמו. לא לחינם האזור מוגדר בידי המומחים כ"נקודה חמה" במיוחד המצריכה התייחסות שונה מלשאר העולם.
העיסוק בפעילות גופנית בתנאים הצפויים למין האנושי, בהם העולם שסביבנו רק ממשיך להתחמם בכל שנה שחולפת, אינו עניין של מה בכך. על מידת החומרה של המצב ניתן ללמוד מעצם התייחסותה של המחלקה לענייני כלכלה ורווחה חברתית באו"ם לנושא כמה פעמים בשנים האחרונות. "תחום הספורט הוא נפגע משמעותי כתוצאה מהטמפרטורות שהולכות ועולות בעולם", נכתב בדו"ח שפרסם הארגון בשנה שעברה. "גם משקעים כבדים יותר, עליית פני הים ואירועי מזג אוויר קיצוניים פוגעים קשות בספורט" פסקו מחבריו.
הם אף מצטטים מחקר שטען כי עד שנת 2050 כמעט שלא יהיו בנמצא אתרי סקי ראויים לאירוח משחקי החורף האולימפיים בשל התמעטות השלגים והקרח בהרים הגבוהים. בהערכותיהם הפסימיות צופים מחברי הדו"ח כי גלי החום הקיצוניים שכדור הארץ צפוי לחוות בעשורים הקרובים, יביאו לביטולם והעתקתם של אינספור אירועי ספורט ברחבי תבל.
לפי הדו"ח ריצות מרתון יוזנקו בחצות; כל טורניר עולמי חשוב יכלול הפסקות התקררות תכופות ויזומות; אצטדיוני הכדורגל המפוארים של אירופה יוצפו באופן בלתי פוסק ; והתמודדות עם זיהום האוויר הקשה שיוצרות פליטת הפחמן ושריפות ענק — בדיוק כפי שקרה באליפות אוסטרליה הפתוחה בשנת 2020, שבה חלק מהטניסאים נאלצו לפרוש מהטורניר — היא רק קדימון לעתיד לבוא. העולם מתחמם, ומהר מכפי שכולם חושבים, מזהירים מדעני האו"ם.
בקצב שבו הדברים מתלהטים מסביבנו, יש הטוענים כי כבר בעתיד הלא רחוק פעולות בסיסיות כמו יציאה מהבית לטובת פעילות גופנית בחוץ, יהפכו לבלתי נעימות, ואף מזיקות. "שינויי האקלים המתרחשים כיום בעולם טומנים בחובם שלל סכנות בריאותיות לעוסקים בספורט", מזהירים צמד החוקרים, סוון שניידר והאנס גווידו מווקה, במאמר מעמיק ומלא תובנות שפרסמו השנה בכתב העת הגרמני למחקר ספורט ופעילות גופנית. "צפו לכך שההתמודדות לא תהיה נחלתם הבלעדית של ספורטאים מקצועיים אלא גם של החובבנים, האוהדים והצוותים התומכים". לדבריהם, "העוסקים בספורט נחשבים לקבוצה בסיכון גבוה ביותר להיפגע ממשבר האקלים בשל הזמן הרב שבו הם שוהים בחוץ והמאמץ הנשימתי והגופני שבו הם נתונים בעת הפעילות".
מהם בדיוק הסיכונים האורבים מעבר לפינה לעוסקים בפעילות גופנית בעולם שהולך ומתלהט? ראשית, צמד החוקרים מצביע על ההשלכות הישירות של ההתחממות הגלובלית: הטמפרטורות המטפסות שמעלות במידה רבה את הסיכון למכות חום קשות, מקרי התייבשות ופגיעות גופניות ממזג אוויר קיצוני וחשיפה לרמה גבוהה ומסכנת של קרינה אולטרה־סגולה.
שנית, רשימת ההשלכות העקיפות המהוות סיכון לעוסקים בפעילות גופנית קשורה באופן הדוק לשינויים הדרמטיים שעוברות המערכות האקולוגיות של כדור הארץ: חשיפה מתמשכת לאוויר רווי בפליטות פחמן, מקורות מים מזוהמים, השפעות האלרגנים הנישאים באוויר ביתר שאת במהלך תקופות האבקה שהולכות ומתארכות, היווצרותם של בקטריות ווירוסים חדשים שאותם טרם הכרנו, כמו גם התנהגותם המשתנה של הווקטורים — מעבירני הפתוגנים המחוללים את המחלות.
בדומה לתגובה העולמית הזוחלת בהתמודדות עם משבר האקלים, צמד החוקרים מתריע כמה פעמים מפני היערכות רופסת והיעדר ידע ומחקר בכל הקשור לפעילות גופנית וחשיפה מתמשכת לתנאי הקיצון המתהווים. "הספורטאים עצמם, אך גם ארגוני ספורט בינלאומיים גדולים ומועדונים מקומיים, יצטרכו להגיב ולהיערך בדחיפות לשינויי האקלים", הם קובעים. "רק באמצעות היערכות רצינית הם יצליחו להגן על הספורטאים והקהל ולהבטיח את המשכיות העיסוק בספורט גם בעתיד".
סכנות משבר האקלים לעוסקים בספורט
• גלי חום וקרינת שמש: סכנת התייבשות, מכות שמש, מחלות עור ועקת חום
• תנאי מזג אוויר קיצוניים: סכנת שיטפונות, מפולות אבנים או שלגים ופגיעות ברקים
• זיהום אוויר: סכנת מחלות נשימה, שאיפת חלקיקים רעילים ומחלות הנגרמות מהיעלמות שכבת האוזון
• אלרגיות: סכנה מפריחה מוגברת והתפזרות אבקנים וריבוי עקיצות צרעות
• וירוסים וחיידקים: סכנה מזיהומים מרובים במים, באוכל, ומכאלה שמעבירים יתושים
או עלוקות